Blog Under Construction
under

Size Uygun Yemek Masası Ölçüsünü Nasıl Bulursunuz?

Salonunuza, mutfağınıza ya da yemek odanıza uygun ölçülerde ve uygun konseptte nasıl bir yemek masası seçebilirsiniz? Gelin sizin için en kullanışlı yemek masasını seçelim!

Bellona Mobilya 21-12-2023 15:26:14
Size Uygun Yemek Masası Ölçüsünü Nasıl Bulursunuz?

Size Uygun Yemek Masası Ölçüsünü Nasıl Bulursunuz?

Günün tüm yorgunluğunu tüm aile üyelerinin bir arada olduğu bir akşam yemeği ile unutabilirsiniz. Keyifli sohbetlerin edildiği ve günlük hayatta yaşanılan olayların heyecanla anlatıldığı buluşma noktaları yemek masalarıdır. Çocukların heyecanla anlattıkları okul anılarından ebeveynlerin iş yerinde yaşadıkları olaylara kadar tüm serüvenler yemek masasında konuşulur.

Yemek masaları hafta sonlarında ise uzun uzun süren pazar kahvaltılarının noktasıdır. Uzun süre görüşülmeyen arkadaş gruplarının bir arada toplandığı pazar kahvaltıları kolay kolay sona ermez, kahvaltılar bir süre sonra çay saatine dönüşür. Bu ve daha birçok mutlu anının en yakın şahidi ise yemek masalarınızdır.

Tüm bu güzel anıların buluşma noktasını tasarlamak için tarzınızı yansıtan ve ihtiyaçlarınızı karşılayan en uygun yemek masasını seçerek ilk adımı atabilirsiniz. Yemek masasını konumlandıracağınız alan evinizin şekline göre değişiklik gösterebilir. Ya da odadaki diğer mobilyalara göre yemek masanızın malzemesi ve rengi farklı olabilir. 

Tüm bu detaylar yemek masası seçiminde aklınızı karıştırabilir. İşte bu karışıklıkları en aza indirmek için sizlere ilham olabilecek önerileri bir araya getirdik.

Yemek Masası Ölçme Yolları

Adım Adım Doğru Yemek Masası Seçimi

Eviniz için en doğru yemek masasını seçerken aşağıdaki adımları izleyebilir ve tarzınızı yansıtan ve ihtiyaçlarınızı karşılayan yemek masasına ulaşabilirsiniz.

1) Yemek Masasını Konumlandıracağınız Odayı Belirleyin

Yemek masası denildiğinde aklımıza yemek odaları gelebilir. Yemek masalarının genellikle konumlandırıldığı alanlar yemek odalarıdır. Ancak evin büyüklüğüne ya da dekorasyonuna göre yemek masaları salonlarda, mutfakta, kapalı balkonlarda konumlandırılabilir.

Her bir oda, yemek masası seçiminizi etkileyecek etmenler barındırır. Konumlandıracağınız odanın büyüklüğü, odadaki diğer mobilyaların tarzı yemek masası seçiminizde etkili olabilecek etmenlerden bazılarıdır. 

Örneğin salonda konumlandıracağınız yemek masasını seçerken koltukların rengini ve modelini göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu nedenle seçimlerinize yemek masasının konumlandırıldığı odayı belirleyerek başlayabilirsiniz.

Yemek Masası Ölçümünü Nasıl Yapabilirsiniz?

2) Odanın Büyüklüğünü ve Tarzını Göz Önünde Bulundurun

Yemek masasını konumlandıracağınız odaya karar verdikten sonra odada bulunan diğer mobilyaları gözlemleyebilirsiniz. Modern, şık ya da bohem tarzın ağırlıkta olduğu bir odada yemek masası seçimini de buna göre yapmalısınız.

Aynı şekilde odanın büyüklüğü de yemek masası ölçüleri için size yardımcı olacaktır. Odanın büyüklüğüne göre masayı konumlandıracağınız alanı belirleyerek kabaca bir ölçüm yapabilirsiniz. Masayı konumlandıracağınız alandan ortalama 55-70 cm çıkararak ideal masa ölçüsüne ulaşabilirsiniz.

Yemek Masası Ölçülerinde Bilinmesi Gerekenler

3) Masanın Malzemesine Karar Verin

Yemek masasının malzemesi hem odanın dekorasyonu için hem de uzun ömürlü mobilya seçimi için önemlidir. Örneğin ahşap yemek masaları hem uzun ömürlü kullanımları ile hem de sıcak ve samimi görünümü ile en çok tercih edilen modeller arasındadır. Bellona ahşap yemek masaları kalitesi ve şık görünümü ile tarzınızı yansıtabilecek birçok modeli bünyesinde barındırır.

Bir diğer yönden metal, cam, mermer yemek masaları da evlerin en şık köşelerini oluşturur. Mermer yemek masası seçimi ile daha modern bir görünüm yakalarken cam yemek masası ile daha şık bir oda tasarlayabilirsiniz. 

Yemek Masası Boyutu Belirlemek

4) Masanın Şeklini Belirleyin

Önceki adımları tamamladıysanız artık masanızın şeklini belirleyebilirsiniz. Bu noktada odanızın büyüklüğü de sizi etkileyebilir. Standart yemek masası ölçüleri genellikle aynı olsa da masayı kullanacağınız alana göre bu ölçüleri değiştirebilirsiniz.

Örneğin geniş alanlarda çok kişiyi ağırlayabileceğiniz büyük dikdörtgen masaları tercih edebilirsiniz. Geniş alanlarda konforun sağlanması için en çok tercih edilen dikdörtgen masalar 8 kişilik yemek masalarıdır. 8 kişilik yemek masası ölçüleri geniş alanlarla uyum sağlayabilecek ve kalabalık misafirleri ağırlayabilecek şekilde dizayn edilmiştir.

Bir diğer yönden genellikle mutfakta tercih edilen yuvarlak yemek masaları alanın daha tasarruflu kullanılmasını sağlar. Alanın büyüklüğüne göre yuvarlak masa ölçüleri değiştirilebilir ve en uyumlu ölçülerde masa tasarlanabilir.

Standart Yemek Masası Ölçüleri

5) Masanın Rengi ile Görünümü Tamamlayın

Bütün aşamaların ardından masanın rengini belirleyerek masanın görünümünü tamamlayabilirsiniz. Odanızın tarzı ile uyum sağlayabilecek renkte masaya karar verirken malzemeyi de göz önünde bulundurabilirsiniz. Daha aydınlık bir görünüm için beyaz masaları önceliklendirirken sıcak bir alan tasarımı için ahşap renk seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

Yemek Masası Ölçümünde Rengin Önemi

6) Masanın Ölçüsü ile Seçiminizi Noktalandırın

Tüm aşamaları tamamladıysanız masanızın ortalama ölçülerini kabaca belirlemiş olabilirsiniz. Masayı konumlandıracağınız alanın büyüklüğünü ve masanın şeklini göz önünde bulundurmanız masa ölçüleri noktasında size kolaylık sağlayacaktır.

Ancak masa ölçülerine karar vermek için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta daha bulunmaktadır. En doğru ölçüleri belirlemeniz için kaç kişilik yemek masasına ihtiyacınız olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız. 4, 6, 8 ya da daha fazla kişiyi ağırlayabileceğiniz yemek masası ölçülerini gelin birlikte keşfedelim.

Çeşitli Yemek Masası Ölçüleri

Kişi Sayısına Göre Yemek Masası Ölçüleri

Yemek masalarının ölçüleri birçok kritere göre değişiklik gösterebilir. Ancak kişi sayısının bu kriterler arasında ön sıralarda geldiğini söyleyebiliriz. Kriterlerinize göre kaç kişilik yemek masasına ihtiyacınız olduğuna karar verebilir, bu doğrultuda sizin için en uygun olacak seçimi yapabilirsiniz. Peki kişi sayısına göre değişiklik gösteren masa uzunluklarında hangi standart ölçüler tercih edilir?

1) 2 Kişilik Yemek Masası Ölçüleri

2 kişilik yemek masaları genellikle kare ya da yuvarlak olarak tercih edilir. Genellikle tek yaşayanların ya da iki kişi kalanların tercih ettiği yemek masalarıdır. Minimalist görünümlerin vazgeçilmezi olan 2 kişilik yemek masalarında şekillere göre farklı ölçülerle karşılaşmak mümkündür.

Örneğin 2 kişilik yemek masası ölçüleri kare modellerde genellikle 80 cm x 80 cm olarak belirlenir. Eğer kare model yerine dikdörtgeni tercih etmek isterseniz bu ölçüler 70 cm x 110 cm olarak değişiklik gösterebilir. Konumlandıracağınız alana ve zevkinize göre yuvarlak masa tercih etmek isterseniz 90 cm’lik masaları önceliklendirebilirsiniz. 

Kişi Sayısına Göre Yemek Masası Ölçüleri

2) 4 Kişilik Yemek Masası Ölçüleri

Çekirdek ailelerin en çok tercih ettiği modellerin başında 4 kişilik yemek masaları gelir. 4 kişilik yemek masası ölçüleri, ebeveynlerin ve çocukların konforlu bir yemek deneyimi yaşamasını sağlayacak düzeydedir. En çok tercih edilen modeller arasında 100 cm x 100 cm’lik kare yemek masaları ya da 70 cm x 150 cm’lik dikdörtgen yemek masaları bulunur. Yuvarlak yemek masası sevenler için ise 100 cm’lik masalar ideal olacaktır.

Yemek Masasında Pratik Ölçüm Yolları

3) 6 Kişilik Yemek Masası Ölçüleri

6 kişilik yemek masaları için en uygun seçenek dikdörtgen modellerdir. Hem çekirdek aileniz hem de misafirleriniz için konforlu bir yemek deneyimini mümkün kılan bu modeller, doğru yerleştirme ile daha fazla kişiyi ağırlamanıza da olanak tanır.

6 kişilik yemek masası ölçüleri dikdörtgen modellerde genellikle 90 cm x 180 cm olarak karşımıza çıkar. 6 kişilik yuvarlak yemek masalarında ise en çok tercih edilen modellerin ölçüsü 150 cm’dir.

Altı Kişilik Masa Ölçüleri

4) 8 Kişilik Yemek Masası Ölçüleri

Geniş odalarda en çok tercih edilen ve kalabalık misafirlerin kolaylıkla ağırlanmasını sağlayan 8 kişilik yemek masaları, hem konfor hem de şıklık açısından beklentilerinizi karşılayabilir. 8 kişilik yemek masalarında genellikle dikdörtgen modeller karşımıza çıksa da kare ve yuvarlak masa seçenekleri de bulunur.

8 kişilik masa ölçülerinde genellikle dikdörtgen modeller için 90 cm x 210 cm; kare modeller için 180 cm x 180 cm; yuvarlak modeller için 170 cm tercih edilir. Bu ölçüleri masanın konumlanacağı alana göre belirli oranlarda değiştirebilirsiniz. Ya da daha fazla misafir ağırlamak için açılıp kapanan yemek masalarını tercih ederek daha geniş ölçülere sahip olabilirsiniz.

Sekiz Kişilik Masa Ölçüleri

Masa Ölçülerinde Önemli Kriter: Masanın Yüksekliği

Masa ölçülerine karar vermenizde sizlere yardımcı olabilecek maddeleri bir araya getirdik. Bu maddelerde genellikle masaların yüzey ölçüleri hakkında bilgiler verdik. Konforlu bir yemek deneyiminde önemli olan bir diğer etmen ise masanın yüksekliğidir. Yemek masası yüksekliği hem çocukların hem de yetişkinlerin ortak olarak tercih edebileceği seviyede olmalıdır. 

En çok tercih edilen standart masa yüksekliği 71 cm - 76 cm aralığında değişmektedir. Sırt sağlığınız için sandalyeye oturduğunuzda masa ile aranızda yeteri kadar boşluk bulunmalıdır. En çok tercih edilen masa yüksekliği 75 cm olarak bilinse de sandalye tercihinizi göz önünde bulundurarak sizin için en ideal masa yüksekliği ölçüsüne karar verebilirsiniz.

Buraya kadar masa ölçüsüne karar verirken dikkat edebileceğiniz kriterleri sizler için derledik. Artık masa seçimi yapmak için gereken tüm adımları tamamlayabilirsiniz. Hem zevkinizi yansıtacak hem de kalitesi ile sizlere uzun ömürlü kullanım deneyimi yaşatacak Bellona yemek masası modellerini keşfederek en doğru seçimleri yapabilirsiniz. 

Yemek Masası Ölçüsünde Masanın Yüksekliği

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.