Eski Eşyalarınız İçin Pratik Mobilya Boyama Fikirleri
Eski eşyalarınızda bambaşka bir görünüm mü yaratmak istiyorsunuz? O yüzden sizin için doğru mobilya boyama rehberi hazırladık!
Eski Eşyalarınız İçin Pratik Mobilya Boyama Fikirleri
Yaşam alanlarınızda bulunan mobilyalarınızda değişiklik yapmak isteyebilirsiniz. Eskidiğini düşündüğünüz veya artık rengi pek de içinizi açmayan mobilyalarınızı boyama imkanınız elbette var.
Çalışma hayatının yoğunluğundan ve mesai günlerinde tek tip düzende yaşamaktan sıkıldıysanız mobilyalarınızı boyayarak ev yaşamını ve enerjinizi yeniden canlandırmak size iyi gelecek. Sosyal medya ve tasarımların paylaşıldığı çevrimiçi platformlar mobilya boyama işine giriştiğinizde ilham alabileceğiniz yerler olacaktır.
Mobilyalarınızı boyarken keyif almanın yanı sıra işlemi de uzun süre kullanılabilir şekilde uygulamalısınız. Şifonyerinizi, çekmecenizi boyadıktan sonra boya içine yerleştirdiğiniz eşyalarınıza bulaşmamalı. Pul pul olup dökülmemeli ve her bölgesinde renk yoğunluğu aynı ve homojen olmalıdır.
Mobilya Boyama İçin Gerekli Malzemeler
Püf noktalardan önce mobilya boyama işlemi sırasında kullanılan eşyalar hakkında bilgi vermek isteriz:
- Vernik veya wax
- Eskitme yapılacak ise eskitme ekipmanı
- Vernik ve boya işlemlerinin uygulanabilmesi için ayrı fırçalar
- Boya yapılan alanın korunması amacı ile plastik branda
- Rulo ile geniş alanlar boyanacak ise rulo tepsisi
- Kullanacağınız boya solvent bazlı ise tiner
Mobilya Boyarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Yukarıdaki malzemeleri tedarik ettikten sonra bilmeniz gereken birkaç püf nokta vardır. Bu püf noktaları boyamak için hazırlık yaptığınız mobilyaya göre uyarlayarak kullanabilirsiniz.
- Mobilyanızın, pürüzsüz ve adeta kendi rengiymiş gibi görünmesini istiyorsanız en az iki kat boya uygulaması yapmalısınız. Fakat birinci kat tamamen kurumadan ikinci katı boyamaya başlarsanız pürüzler oluşacaktır.
- Mobilyanızın her yerini boyamak istemiyorsanız, boyamak istemediğiniz yerleri yapışkanı kuvvetli olmayan bir kağıt bant ile kapatmalısınız, aksi halde bulaşma riski olacaktır.
- Vernikli bir yüzeye sahip mobilyanızı boyamak istiyorsanız kusursuz bir görünüm için mutlaka zımpara yapmalısınız.
Evde Mobilya Nasıl Boyanır? Adım Adım İpuçları
Planlı yapılan her iş kusursuza yakın sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Ufak tefek market alışverişinden ev yerleştirmeye kadar bütün işler gerekirse kâğıt üzerinde planlanarak yapılmalıdır.
Planlama işi bitirmenin yarısıdır. İşi yapmaya başladığınızda bir sonraki adımı bildiğiniz için kendinizi rahat hisseder ve dikkatinizi çok daha iyi yönlendirebilirsiniz.
Mobilya boyama işlemi de çeşitli aşamalara bölündüğünde ve doğru sıralama ile yapıldığında sizin için bir hobi haline gelecektir. Evde mobilya boyama işi için hazırlanan iş paketleri şu şekilde sıralanabilir:
1) Temizlik
Kullanacağınız boya ne kadar kaliteli olursa olsun mobilyanızın yüzeyini mutlaka temizlemelisiniz. Yüzeyde kalan kir ve toz istemediğiniz bir görüntü oluşmasına sebep olacaktır. Mobilyalarınız için boyama öncesi temizliği en iyi sağlayacağınız karışım sirkeli sudur. Hem yüzeydeki kirlerden arındırıp hem de yağ gibi zorlu lekeler var ise onları yok edecektir.
2) Zımpara İşlemi: Zımparasız Mobilya Boyanır Mı?
Temizlediğiniz mobilya yüzeyinde üretimden kaynaklı pürüzler olabilir. Bu pürüzlerin giderilmesi amacı ile zımpara işlemi uygulanabilir. Zımpara işlemi de temizlik gibi boyanın kalitesi ne kadar iyi olursa olsun önerilmektedir. Boyamak istediğiniz mobilyanızın yüzeyinde mevcut olan boya boyanarak kapatıldıktan sonra yapısı sebebi ile kötü bir görüntü oluşturabilir. Zımpara bu gibi görüntüleri önlemektedir.
Ek olarak zımpara yapmak yüzeyin pürüzünü götürdüğü gibi partikül yapıda da olsa yüzey alanını büyütür ve sürtünme kuvvetini arttırır. Eski mobilyalarınızı, ahşap mobilyalarınızı daha kolay boyamanızı ve daha uzun süre yıpranmadan kullanmanızı sağlar. Şifonyer, çekmece, konsol gibi küçük alanlar el ile zımparalanabilirken büyük yüzeyler cihaz yardımı ile zımparalanarak zamandan tasarruf sağlanır.
Verniklenerek parlak görüntü elde edilen mobilyaları boyamadan önce yapılan hazırlık ham ahşaplara göre çok daha fazla dikkat gerektirmektedir. Yüzeyde verniğin yarattığı parlaklık ince bir zımpara kağıdı ile giderilir ve boya yüzeye çok daha iyi tutunur.
3) Mobilya Hangi Boya ile Boyanır?
Mobilyalarınızı boyamaya karar verdiğinizde sizi en çok heyecanlandıran ve bu işi yapmaya motive eden noktalardan biri boyayacağınız renktir. Boyanızın rengi elbette istediğiniz gibi olmalı fakat daha da önemlisi boyanızı doğru kategoriden seçmenizdir. Doğru ürünlerin bulunduğu bir mağazaya gittiğinizde multisurface, chalked, vernikli gibi boya çeşitleri mevcuttur.
Bu boyalar genellikle dönüşüm kategorisinde yer almaktadır. Fakat boyalar sizin mobilyanızın yüzeyini boyaya ne kadar hazırlamış olduğunuza göre farklılık göstermektedir.
Zımpara yapıp yalnızca ham ahşap kısmını ortaya çıkardığınız eski mobilyanız ile yüzeyi vernikli küçük çekmecenize uygulayacağınız boya aynı olsa bile sonuçta ortaya çıkacak olan görüntü kalitesi değişiklik gösterecektir.
4) Mobilya Boyama Aşaması: Her Mobilya Boyanır Mı?
Evinizde eskiyen veya üzerinde değişiklik yapması istenen mobilyalarınıza uygulamanız amacı ile su bazlı ve solvent bazlı boyalar kullanılabilir. Su bazlı boyalar kendi içinde vernikli ve verniksiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Vernikli boyalar genellikle dönüşüm boyası kategorisinde yer almaktadır.
Aynı anda birçok yüzey ile uyum sağlayan ve sonuçta kalıcılığı güçlendirilmiş parlak boyalı yüzeyle ortaya çıkmaktadır. Farklı çeşitte boyaların olması değişiklik yapmak istediğiniz tüm mobilyalarınızı boyayabilmenizi sağlamaktadır.
Eski veya değişim için hazır bekleyen mobilyanızı boyamadan önce özellikle zımpara işleminden sonra astar uygulayarak boyanmaya daha hazır hale getirebilirsiniz. Astar işlemi kat kat boyama yapılarak, boya malzemesinin daha uzun kullanımını ve kaliteli görüntü olmasına sebep olacaktır.
Solvent bazlı boyaların tiner ile inceltilmesi gerektiğinden uygulama ve kuruma esnasında koku yayabilir. Bu sebeple solunum yollarını korumak adına maske takmalısınız.
Su bazlı boyaların kullanımı çok daha rahattır. Bu tip boyalardan akrilik boyalar mobilya boyama işlemleri için uygundur. Akrilik boyayı mobilya yüzeyine bir rulo yardımıyla uygulayabilirsiniz. Geniş yüzeylerde rulo daha rahat uygulanırken detaylı kenarlar için fırça kullanabilirsiniz.
5) Parlak Bir Görünüm İçin Cila ve Vernik
Vernik ve cila kullanmanın temel amacı boyanın daha dayanıklı hale gelmesidir. Mobilyanızın boyama işlemi bitip kuruması tamamlandıktan sonra fırça yardımı ile sıvı yapıda vernik uygulanabilir. Vernik ve cila için temelde ve özet olarak şu bilgiler sunulabilir:
- Tercih ettiğiniz materyale göre parlak ve mat bitirişler sağlarlar.
- Boyanın kalıcılığı ve boyanan mobilyanın kullanım süresini artırmaktadır.
Vida, çivi gibi parçaları boyama işlemi öncesinde çıkardığınız mobilyalarınızın cilası kuruduktan sonra tekrar kurup kullanmaya başlayabilirsiniz.
Tek Tip Mobilya Boyamaktan Çok Daha Fazlası: Dokulu Boyama
Dokulu boyama iki şekilde elde edilebilir. Birincisi boya karışımınızı hazırlarken içine alçı tozu, seramik tozu gibi materyallerin eklenerek tanecikli bir yüzey yaratmaktır. Gözlerinizi kapatın ve anneannelerimizin evlerini hafızanızda arayın ve bulduğunuzda oraya gidin.
Parlak kapaklı mutfak dolapları, raylı sistemli aynalı gardıroplar sizi karşılayacaktır. Ham veya vernikli ahşap mobilyalar ile dekore edilmiş etnik desenlerin fazla hüküm sürdüğü oturma alanları, yatak odalarında misafir olacaksınız. Kum, alçı gibi tanecikli yapılar ile ele edilmeye çalışılan mobilya yüzey dekorasyonu da vinatge bir atmosfer yaratmak için anneanne evlerinden ilham almıştır.
Güncel olarak tanecikli mobilya boyasını akvaryum kumu kullanarak elde ediyorlar. Akvaryum kumu diğer alternatiflere göre fazla küçük olması ve hafif tanecik ağırlığı sebebi ile tercih edilmektedir.
Boya ile yüzeye uygulanan taneciğin yüzeyden ayrılıp dökülmemesi gerekmektedir. Bu uygulama için hazırlanan boya karışımı kum veya tanecikli materyal eklenmesi ile gerçekleşmektedir, karışım hazırlanırken yoğunluğu göz önünde bulundurarak yavaş yavaş ekleme yapılmalıdır.
Çeşitli aparatlar kullanılarak oluşturulan dokular, eski mobilyaların düz boyanmasına ek olarak pürüzlü mobilya boyamalarında da kullanılabilmektedir.
Bir diğer dokulu boyama tekniği ise ek aparat kullanılmasını gerektirir. Mobilyanızın yüzeyine kalın bir şekilde ve yoğun kıvamlı olarak uygulanan dönüşüm boyasına ince bir çubuk ile oluklar açılıp dalga efekti yaratılabilir.
Bu özellikle banyonuzda konumlandıracağınız ve yeniden tasarlamak istediğiniz mobilyalarınız için dekorasyonun eşsiz bir parçası olacaktır.
- Ebeveynler İçin Zaman Yönetimi İpuçları: Yoğun Bir Günde Nasıl Daha Verimli Olunur? >
- Kumaş Mobilyalar: Leke Temizliği ve Koruma İpuçları >
- Evinizdeki Hava Kalitesini İyileştirmek: Temiz Hava İçin İpuçları >
- Duvar Panelleri ve Oda Ayırıcıları ile Yaratıcı Tasarımlar >
- Akıllı Depolama Çözümleri ile Alan Kazanın >
- Kadınlar Günü Özel: Dünyayı Değiştiren Kadınların İzinde >
- İlkbahar Dekorasyonu: İlkbahar Renklerine Göre Evinizi Canlandırın >
- Sevgililer Günü İçin Çok Şık Masa Hazırlama İpuçları >
- Geleceğin Evleri: Biyofilik Tasarım Nedir ve Nasıl Uygulanır? >
- Zero Waste Nedir: Sıfır Atık Yaşam Tarzına Giriş >