Blog Under Construction
under

Halılarının Uzun Ömürlü Olması İçin Dikkat Etmeniz Gereken 11 Ayrıntı

Halıların ömrünü uzatacak 11 püf noktayı, Bellona farkıyla bu içerikte açıkladık. Temiz ve kullanışlı halılara sahip olmak için içeriğe göz atabilirsiniz!

Bellona Mobilya 04-06-2024 09:49:32
Halılarının Uzun Ömürlü Olması İçin Dikkat Etmeniz Gereken 11 Ayrıntı

Halılarının Uzun Ömürlü Olması İçin Dikkat Etmeniz Gereken 11 Ayrıntı

Yaşam alanında halı kullanımı, zemini şık göstermek ve sıcak tutmak için tercih edilmekte. Kullanılan halıların uzun ömürlü olması için dikkatli hareket etmeniz gerekir. Halının ömrünü uzatacak tüyolar sayesinde, evinizde temiz ve şık görünen halıları uzun süre kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bellona editör ekibi olarak hazırladığımız bu içerikte, halıların kullanım ömrünü uzatacak tüyolar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Temiz, yeni görünen, dokusunu koruyan halılarla evinizdeki dekorasyonu tamamlayabilirsiniz. Şimdi, bu hayat kurtaran bilgilere hep birlikte derin bir mercek tutalım.

halı ömrünü uzatmak

Halılarının Uzun Ömürlü Olması İçin Dikkat Etmeniz Gereken 11 Ayrıntı

  • Dayanıklı malzemeden üretilmiş halı seçin.
  • Düzenli temizlik yapmaya özen gösterin.
  • Kir ve lekeleri anında silmeye çalışın.
  • Halıyla beraber kaydırmaz altlık kullanın.
  • Yıllık profesyonel temizlik yapın.
  • Yoğun güneş ışığından koruyun.
  • Mobilyaları halının dışında konumlandırın.
  • Halının yönünü sık sık değiştirin.
  • Ayak temizliği sayesinde halıdaki hijyeni koruyun.
  • Kullanılmayan halıları havadar yerde saklayın.
  • Uygun alanlarda terlik kullanmaya dikkat edin.

1) Dayanıklı Malzemeden Üretilmiş Halı Seçin

Halı seçerken dayanıklı malzemelerden üretilmiş olanları tercih etmelisiniz. Bunun için halı alışverişinde malzeme içeriğine dikkat edebilirsiniz. Halının hangi malzemeden üretildiğini öğrendikten sonra, beklentilerinize uyuyorsa halıyı alabilirsiniz. Böylece, uzun ömürlü halı kullanmaya başlarsınız.

Tercih edebileceğiniz halının malzemesi sentetik lifler veya yüksek kaliteli yün olabilir. Bu kaliteli malzemeler sayesinde, halıyı uzun senelerce aynı kalitede kullanabilirsiniz.

halı malzemesi

2) Düzenli Temizlik Yapmaya Özen Gösterin

Zemin dekorasyonunda önemli bir yere sahip olan halınızı, düzenli olarak temiz tutmalısınız. Düzenli yapılan temizlik sayesinde halının rengi ve dokusu, senelerce korunabilir. Uzun süre kirli ve tozlu bekleyen halılar, yapısını bozabilir. Bu nedenle, günlük veya haftalık temizlik sayesinde halının kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.

Toz, kum ve kir halının liflerine zarar verebileceği için her türlü kirlenme durumunda, süpürme ve silme işlemi yapmaya önem vermelisiniz. Uzun süre bekleyen toz ve lekeler, halının kötü kokmasına neden olabileceği gibi eski görünmesine de zemin hazırlar. Özellikle de mutfaktaki yemek masası çevresinde kullanılan halılar, kirlenmeye daha açık olduğu için düzenli temizlik yapmayı ihmal etmemelisiniz.

halı temizlemek

3) Kir ve Lekeleri Anında Silmeye Çalışın

Oturma alanında ya da mutfakta kullandığınız halıda herhangi bir kir veya leke oluştuğunda, en kısa sürede temizlik yapmalısınız. Oluşan kirlerin halının dokusunda beklemesi, kalıcı lekelere neden olabilir. Bu nedenle anında silme ve süpürme işlemi yapmanız önerilmektedir.

Hızlı müdahale, lekelerin halıya nüfuz etmesini ve kalıcı hale gelmesini önlemenize yardımcı olur. Davet ve kalabalık misafir toplantılarında meydana gelmesi ihtimal kazalarda, anında müdahale ederek halının temiz görünmesini ve daha uzun süre kullanım ömrü olmasını sağlayabilirsiniz.

halıda leke silmek

4) Halıyla Beraber Kaydırmaz Altlık Kullanın

Halıların boyutuna uygun kullanacağınız kaydırmaz bir altlık, halınızın yerinde kalmasına yardımcı olmaktadır. Bu yardımcı eşya sayesinde, halının altındaki aşınma önlenir. Parke, mermer ve diğer zeminlerde aşınmayı önlemek için tercih edilebilir.

Halıları altlık kullanarak zemine sabitlerseniz, aşınmaya bağlı incelme ve yıpranma sorununu da önlemiş olursunuz. Odalardaki tüm halılar için uygulayabilirsiniz.

kaydırmaz taban

5) Yıllık Profesyonel Temizlik Yapın

Halınızın derinlemesine temizlenmesini sağlamak için, her sene profesyonel halı temizliğini deneyebilirsiniz. Bunun için halı yıkama merkezleriyle iletişime geçerek, halının daha detaylı temizlenmesini sağlayabilirsiniz. 

Profesyonel halı temizliği, var olan lekelerin daha iyi şekilde temizlenmesini sağlar. Bu sayede halının kullanım ömrü uzar ve daha temiz, daha şık kullanım imkanı oluşur.

yıllık temizlik

6) Yoğun Güneş Işığından Koruyun

Eğer iç ve dış mekanda kullandığınız halınız güneş ışığına maruz kalıyorsa, güneşin etkilerini azaltmak için adım atabilirsiniz. Bunun için öncelikle güneşin yoğun olduğu saatlerde, odalarda güneşlik kullanabilirsiniz. Güneşlik sayesinde halıların sararmasını önleyebilirsiniz.

Balkon, teras, açık alanlarda halı kullanıyorsanız tente ya da güneşi önleyen perdeleri çevrede kullanmaya çalışabilirsiniz. Uzun süre güneşe maruz kalan her dokudaki halının renginde solma meydana gelebilir. Bu durum da kullanım ömrünü negatif yönde etkiler.

halıyı korumak

7) Mobilyaları Halının Dışında Konumlandırın

Halının ezilmesine ve şeklinin bozulmasına karşı önlem almak için ağır mobilyaları, halının üzerinde konumlandırmayın. Mümkünse ağır mobilyaların olduğu iç mekanlarda daha ufak halılar kullanmaya çalışın. 

Orta sehpa ya da koltuk gibi mobilyaların ayaklarındaki ağır yük halının ezilmesine neden olabilir. Bu durum da severek aldığınız halının kullanım ömrünü azaltabilir. Mobilyayı kaldırdığınızda, izler kalabilir ve bu durum halının eskimesine neden olabilir.

halı konumu

8) Halının Yönünü Sık Sık Değiştirin

Halıyı tek taraflı kullanıyorsanız, bu alışkanlık halının yıpranmasına neden olabilir. Bu nedenle, halının yönünü düzenli olarak değiştirmelisiniz. Bu yöntem, halı üzerindeki aşınma ve yıpranma riskini azaltır.

Belirli aralıklarla halının yönünü değiştirip diğer yüzeylerinin de kullanılmasını sağlayın. Özellikle de kanepe ve koltuklara yakın olan yüzeylerin sık sık değişmesi, halının uzun ömürlü olmasını kolaylaştırır.

halı yönü

9) Ayak Temizliği Sayesinde Halıdaki Hijyeni Koruyun

Kirli ayakkabı, terlik ya da çorap yoluyla halınıza giren kum, toz ve kir gibi maddeler, halının liflerine zarar verebilir. Bu durumu önlemek için, ayak hijyenine dikkat etmelisiniz. Ev içinde terlik ya da ayakkabı kullanıyorsanız, bu eşyaların da temiz olması önemlidir.

Terliklerinizi sık sık yıkamak, halının üzerine temiz çorapla ya da terlikle basmak halının kullanım ömrünü uzatabilir. Kirli eşyalar, halıda iz ve leke bırakarak yıpranmasına neden olabilir. Özellikle de antrede dresuar çevresinde halı kullanıyorsanız, bu önerimize dikkat edebilirsiniz.

ayak temizliği ve halı

10) Kullanılmayan Halıları Havadar Yerde Saklayın

Kullanılmayan halıların uzun ömürlü olmasını sağlamak, daha sonra kullanım için önemlidir. Halılarınızı dönem dönem kullanıyorsanız, saklayacağınız halıları havadar ve temiz yerde koruyabilirsiniz. Nemden uzak, hava alan, temiz bir alanda halıları saklamak halının dokusunu ve yapısını korumaya yardım eder.

Halıları rulo haline getirmeniz şeklinin korunmasını da sağlar. Bu nedenle kullanmadığınız halıları, rulo yapıp havadar bir yerde saklayabilirsiniz. Böylece kullanmak istediğiniz zaman, daha temiz şekilde hazırlayabilirsiniz.

kullanılmayan halıları saklamak

11) Uygun Alanlarda Terlik Kullanmaya Dikkat Edin

Balkon ya da dış mekanlarda halı kullanıyorsanız, bu alanlarda terlik giyerek halılara temas edebilirsiniz. Özellikle de açık teras ve balkonlarda, halının daha iyi kullanılması için uygulanabilir.

Temiz terlikle halılarda yürümek, halının aşınma riskini düşürür. Bu yöntem de halının kullanım ömrünü uzatır.

terlik kullanımı ve halı

Halılarının Uzun Ömürlü Olması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Halının Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Eviniz ya da ofisiniz için kaliteli bir halı alacaksanız, düğüm sıklığına önem vererek seçimler yapabilirsiniz. Bir halının kaliteli olduğunu yansıtan detaylardan biri de düğüm sıklığıdır. Kalite standartlarına göre analiz yapıldığında, düğüm sıklığı şöyle değerlendirilmektedir:

  • Metrekare başına 100.000 düğüme kadar üretilen halı modelleri kaba, 
  • 100.000-200.000 arası olanlar orta, 
  • 200.000-600.000 arasındaki modeller ince, 
  • 600.000 düğümden fazla olan halılar ise çok ince kalitede üretilen halılardır.

En Kullanışlı Halılar Hangileri?

Halı malzemesi, kullanacak kişinin tercihlerine göre belirlenir. Piyasada birçok halı modeli ve seçeneği vardır. En kullanışlı olan halı, sizin beklentinize hitap edecek halılardır. 

Günümüzde halı seçiminde çok dikkat çeken halı türleri yün halılardır. Buna ek olarak yün, naylon ve polyesterden üretilen halılar da tercih edilmektedir. İpek halılar kullanışlı ve maliyetlidir. Ancak yün ve naylon malzemeli halılar daha ekonomiktir.

Halı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Halı alışverişinde birçok detaya dikkat etmeniz gerekir. Evinize olan renk uyumu, mobilyalarla beraber kullanım imkanı, oda içindeki boyut uyumu, bütçenize hitap etmesi ve kolay temizlenmesi dikkat edilecek kriterlerdendir. İplik ve düğüm sıklığı da kalitesini yansıtacağı için önemlidir. 

Halılar Yılda Kaç Kez Yıkanmalı?

Halıların uzun ömürlü olması için sık sık yıkanması önerilir. Evinizde çocuk ya da evcil hayvan varsa halılarınızı mümkünse her mevsim yıkatmalısınız. Çok sık kullanılan halılar 3-6 ayda yıkanabilir. Nadir kullandığınız halıları 9-12 ayda bir yıkatabilirsiniz.

halı hakkında sık sorulanlar

İlginizi Çekebilir:

Evinizi Yaz Aylarına Hazırlama Rehberi

Küçük Alanları Büyük Göstermenin Püf Noktaları

Genç Erkek Odası Dekorasyonu İpuçları

Büyük Alanlar İçin Koltuk Takımı Seçimi

Oturma Odası İçin Renk Uyumları ve Tasarım Önerileri

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.