Ev Bitkileri: Bakım İpuçları ve Popüler Bitki Türleri
Bitki bakımı ile aranız açık mı? O halde bu içeriğimiz tam size göre! En popüler iç mekan bitki çeşitleri ile bitki bakımı ipuçları bu yazıda!
Ev Bitkileri: Bakım İpuçları ve Popüler Bitki Türleri
Evin pek çok köşesinde bitki yetiştirerek doğal bir dekorasyon elde etmek mümkün. Şayet, bitkilere karşı alerjiniz yoksa salonda ve istediğiniz her köşede bitki yetiştirebilirsiniz. Ev bitkisi yetiştirmek psikolojik açıdan da size iyi gelebilir. Bitkinin büyümesini izlemek, onu sulamak ve güzel bir saksı içinde konumlandırmak evinizde yapacağınız en güzel hobilerden biri olacaktır.
Evde bitki yetiştirmek istediğinizde, karşınıza birçok bitki türü çıkabilir. Bakımı kolay, görüntüsü göz alıcı bitkilere evde yer verebilirsiniz. Hangi bitkiler evde yetiştirilir diye düşünüyorsanız, sizlere en popüler bitki türlerinden bahsedebiliriz. Üstelik bu bitkileri yetiştirirken dikkat edeceğiniz bakım tüyolarını da bu yazımızda açıkladık. İşte evinizde yer verebileceğiniz en trend bitki çeşitleri ve bakım tüyoları!
En Popüler 15 Bitki Türü ve Bakım Önerileri
1) Difenbahya
Difenbahya, son zamanlarda oldukça popüler bir ev bitkisidir. Çiçekli bitkiler familyasından Araceae ailesinden gelir. Yaprakları genellikle büyük ve parlak yeşil renklere sahiptir. Bazen beyaz lekeler veya çizgilerle de süslenmiş yapraklar verebilir.
Difenbahya bitkisi, devamlı bakım gerektirmeyen zahmetsiz bitki olarak bilinir. Sadece düzenli sulama ve aydınlatma gerektirir. Difenbahya bitkisi, havadaki formaldehit, benzen ve diğer toksinleri filtreleme özelliğine sahiptir. Bu nedenle evinizdeki hava kalitesini iyileştirmek için kullanabilirsiniz.
2) Devetabanı
Bu bitkinin yaprakları etli ve mumlu bir doku ile kaplıdır. Suyu depolayarak uzun süre dayanabilen bir yapısı vardır. Devetabanı bitkisi, sık sulama gerektirmeyen ve düşük bakım işleriyle yetinebilen bir bitki olarak evinizde yer alabilir. Bakımı çok kolay olan devetabanı bitkisi, gölgeli veya ışık alan bir yerde yetiştirilebilir.
Bakım sürecinde, toprakta nemli tutulması önerilmektedir. Bitkinin beyaz veya yeşil çiçeklerinin hoş görüntüsü sayesinde dekoratif bir bitki olarak kullanılabilir.
3) Orkide
Orkide bitkisi, evde yetiştirildiğinde, aydınlık ama direkt güneş ışığından korunmuş bir yerde konumlandırılmalıdır. Bu güzel görünümlü bitki, ev hediyesi ve kutlama hediyesi olarak sunulabilir. Bitkinin sık sık sulanması gerekmiyor. Ancak toprağın nemli tutulması, gelişimi açısından önemlidir.
Orkide bitkisi, çiçeklerinin güzelliği ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle evlerde dekoratif bir bitki olarak kullanılmaktadır. Salonda, yatak odasında, oturma odasında genellikle konsol üzerinde konumlandırılabilir. Yüksekte kalması bakım ve gelişim için etkilidir.
4) Menekşe
Menekşeler, düşük bakım gereksinimleri ve güzel çiçek verme özellikleri sayesinde popüler ev bitkisi seçeneğidir. Bu bitki, aydınlık bir yerde konumlanmalıdır. Doğrudan güneş ışığından korunarak yetiştirilebilir. Toprağı nemli tutulmalıdır. Bakım sürecinde, aşırı sulama bitkinin köklerinin çürümesine neden olacağı için kontrollü sulama ister.
Menekşe bitkisi, genellikle soğuk hava koşullarında iyi büyüyebilir. Aynı zamanda, soğuk havaların gelmesiyle birlikte çiçek vermeye başlar. Menekşeler, odada güzel bir koku bırakabilir. Genellikle çiçek demeti olarak kesilerek dekoratif amaçlar için yemek masası üzerinde ya da kitaplıkta kullanılırlar.
5) Yucca
Yucca bitkisi, sivri uçlu, sert yapraklara sahiptir. Beyaz veya krem renkli çiçekleri ile tanınır. Büyük boyutlara ulaşabilen yucca bitkileri, evlerde dekoratif amaçlar için yetiştirilmektedir. Ev ve ofis ortamı için uygun olan bu bitkinin toprağı genellikle kuru tutulmalıdır. Su sadece toprağın tamamen kuruduğunda, kontrollü şekilde verilmelidir.
Yucca bitkisi, sıcak ve kuru hava koşullarında iyi büyüme gösterir. Ayrıca, düşük nemli ortamlarda bile dayanıklı kalacaktır. Bu bitki şık bir saksı içinde tv ünitesi çevresinde kolayca büyüyebilir.
6) Barış Çiçeği
Barış çiçeğinin yaprakları parlak ve derin yeşil renktedir. Beyaz renkli çiçekleriyle dikkat çeken bir görüntüsü vardır. Bitki, sık sık sulama gerektirmez ancak toprağın tamamen kuru kalmasına da izin verilmemelidir.
Barış çiçeğini, evde her odada büyütebilirsiniz. Gövdeyle uyumlu saksı kullanarak bu saksıyı dilerseniz yan sehpa üzerinde konumlandırabilirsiniz. Estetik açıdan şık izlenim bırakacağı için dekoratif amaçlı büyütebilirsiniz. Aynı zamanda, bulunduğu iç mekanın hava temizliğine de yardım eder.
7) Kaktüs
Kaktüsler, kendi aralarında onlarca çeşide sahip zahmetsiz ev bitkisidir. Genellikle çok küçük olurlar. Bu özelliği sayesinde tv ünitesinde kaktüsleri bir araya getirerek dekoratif bir tepsi oluşturabilirsiniz. Dilerseniz kitaplık raflarında da kaktüse yer verebilirsiniz.
Kaktüsün, iç mekanda radyasyonun zararlı etkisini azalttığı bilinmektedir. Bu bitkiyi toprağı kurudukça sulamanız ve bitki büyüdükçe saksısını değiştirmeniz yeterli olacaktır. Türüne göre çiçek açan kaktüsleri, evde kolayca yetiştirebilirsiniz.
8) Aloe Vera
Bakımı çok kolay olan aloe vera bitkisi, günümüzde her evde bulunuyor. Hem estetik açıdan hem de bitkisel destek olması nedeniyle evde yetiştirilmesi yaygınlaşmıştır. Siz de evinizde aloe vera yetiştirerek iç mekanda havanın temizlenmesine, yapraklarındaki jeli kullanarak cildinizin onarılmasına yardım edebilirsiniz.
Aloe vera, aydınlık bir yerde ve doğrudan güneş ışığından korunarak yetiştirilmelidir. Pencere köşesinde, masa üzerinde, balkon içinde büyümesi için gerekli ortam hazırlanabilir. Fazla sulama nedeniyle çürüyeceği için kontrollü sulama yapılmalıdır.
9) Sarmaşık
Sarmaşık, küçük yaprakları ile hızla büyüme gösteren popüler ev bitkileri arasında yerini alıyor. Bu bitki, köklendirme döneminde suyun içinde yetişebiliyor. Büyüdükçe toprağa geçme isteği uyanıyor. Bu nedenle, iyi bir saksı içinde salonda ya da mutfakta sarmaşık yetiştirerek evde doğal bir dekorasyon oluşturabilirsiniz.
Sarmaşık bitkisi, gölgeli veya ışık alan bir yerde yetiştirilmelidir. Bu bitkinin sık sulanması gerekmez. Toprağı nemli tutulmalıdır ve çok sıcak bölgelerde kontrollü sulama yapılmalıdır.
10) Kauçuk
Kauçuk bitkisi, büyük boyutlara ulaşabilen bir bitkidir. Büyük salon veya ofis gibi geniş alanlarda dekorasyon için ideal bir bitki seçimi olacaktır. Göz alıcı yaprakları ile ev dekorasyonunda kullanılır.
Bu popüler bitki, aydınlık bir yerde büyüyebilir. Konumunda, doğrudan güneş ışığından korunarak yetiştirilebilir. Güneşi gören alanlarda durabilir. Toprağı nemli tutulmalıdır. Sağlıklı büyümesi için aşırı sulamaktan kaçınmanız önerilir.
11) Antoryum
Yaprakları geniş ve parlak yeşil renkte dikkat çeken antoryum bitkisi, beyaz, pembe veya kırmızı renkli çiçekleriyle evlere renk kazandırır. Bu bitki, aydınlık bir yerde sağlıklı şekilde yetişebilir. Doğrudan güneş ışığından korunarak büyümesi desteklenmelidir. Ofis ve ev içinde büyütmek için uygundur. Bulunduğu iç mekanın daha şık görünmesini sağlar.
Son günlerde hemen hemen her evde yerini alan antoryum, kontrollü sulama yapılarak büyüyebilir. Fazla suyun toprağı yoracağı unutulmamalıdır. Bitki büyüdükçe her sene saksı ve toprak değişimi istemektedir.
12) Zeze
Zeze bitkisi, her evde kolayca büyüme gösteren bir bitki türüdür. Neredeyse her ışık şiddetine uyum sağlamaktadır. İnce dal üzerinde serpilen yaprakları ile hoş bir görüntü sunar.
Bu bitkiyi sularken toprağın tamamen kurumasına dikkat edilmelidir. Toprak kontrol edildikten sonra azar azar su verilmelidir. Yaprakları kalın ve dayanıklı olduğundan, salonda ya da balkon mobilyası üzerinde her ortamda yetişebilir.
13) Pilea
Küçük ve yuvarlak yapraklı görünümüyle dikkat çeken para bitkisi, ülkemizde para bitkisi olarak tanınır. Bozuk para büyüklüğündeki yaprakları, dolaylı şekilde güneş görmelidir. Düzenli sulama ile bitkinin gelişimi desteklenmelidir.
Para bitkisinin evde olması, şans ve bereketi artıracağını ifade eder. Bu nedenle popüler ev bitkileri arasında yer alır. Parlak ve yeşil yaprakları, beyaz saksı içinde evinizin her köşesine çok yakışacaktır. Dilerseniz antrede dresuar üzerinde pilea bitkisi ile dekorasyon yapabilirsiniz.
14) Fil Kulağı
Görüntüsüyle fil kulağını andıran bu bitki, özellikle de salon dekorasyonu için kullanılır. Bakımı çok kolay olduğundan hemen hemen her evde kendine uygun bir köşe bulur. Bitkinin büyümesiyle, yaprakları da büyür. Böylece salonda, güneşi gören bir köşede senelerce büyüyebilir.
İç mekanda, hava kalitesini iyileştirmek ve oksijen desteği sağlamak için tercih edebilirsiniz. Fil kulağı bitkisini evinizde oturma odasında ya da salonda yetiştirebilirsiniz.
15) Kumkuat
Meyve veren bir bitki olan kumkuat, özellikle de sıcak iklimlerde evlerde kolayca yetişebilir. Yeşil yaprakları, meyve döneminde turuncu küçük meyveler verir. Bu meyveler estetik açıdan dikkat çekerken olgunlaşınca tüketilebilir.
Bitkinin yaprak vermesi ve meyvelerini olgunlaştırması için güneşi dolaylı köşelerden alması gerekir. Bu nedenle kamkatı evinizde pencere köşesinde ya da balkonda yetiştirmeyi tercih edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:
Renkli Aksesuarlarla Evinizi Nasıl Canlandırabilirsiniz?
Teras Dekorasyonu ile Açık Hava Keyfinizi Güzelleştirme Yolları
Yazlık Evler İçin Uygun Bahçe Mobilyaları Seçimi Püf Noktaları
Doğal Malzemelerin Kullanıldığı Bir Dekorasyon Nasıl Yapılır?
Ev Aksesuarlarında 2023 Trendleri Mercek Altında!
- Bebek Yataklarının Bakımı ve Temizliği: Ebeveynlere Rehber >
- Farklı Dekorasyon Türlerine Göre Farklı Koltuk Seçim >
- Bohem Dekorasyon Fikirleri: Nedir, Nasıl Yapılır? >
- Bohem Tarzda Yaşam: Koltuk Takımlarıyla Kendi Huzur Alanınızı Yaratın >
- Sürgülü Dolap Mı? Kapılı Dolap Mı? Hangisini Almalı? >
- Hangi Salona Hangi Televizyon Ünitesi Gider? >
- Salonunuz İçin Bohem Kitaplık Düzenleme Fikirleri >
- Kalite ve Şıklık Bir Arada: Mobilyada Metal Detay Kullanımı >
- Mobilya Bakımında Doğal ve Kimyasal İçermeyen Yöntemler >
- Banyo Yenileme Fikirleri: Az Miktarda Para ile Büyük Değişiklikler >