Önce Çocuk Güvenliği: Çocuk Dostu Dekoratif Dokunuşlar
Çocukların güvenliği için evde ve mobilyalarda hangi önlemler alınmalı? Çocukların çarpma, düşme gibi tehlikelerini önlemek için dekoratif önlemler ve çocuk dostu fikirler bu yazıda!
Önce Çocuk Güvenliği: Çocuk Dostu Dekoratif Dokunuşlar
Çocuk sahibi olan kişilerin, değişen hayatıyla beraber evdeki düzeni de elbette değişmektedir. Çocuk güvenliğini sağlayacak şekilde dizayn edilen odalar aynı zamanda çocukların daha rahat hareket etmesi için genişletilir.
Evinde dekorasyona, şıklığa ve estetik dokunuşlara önem verenler için “Çocuk Dostu” sınırlar içinde dekorasyon fikirlerine Bellona gözüyle değinmek istiyoruz.
Banyoda, mutfakta, oturma alanında ve çocuk odasında çocukların can güvenliğini korurken konforunu da ihmal etmeyecek ufak önlemler alınabilir. İç mekanlarda yapılacak değişimler sayesinde onların da evde yaşam alanına dahil olması sağlanır. Çocuk dostu evler için dekorasyon fikirleri arayanlar, bu satırlarda birçok öneriye ulaşabiliyor.
Stil ve dekoratif dokunuşlardan taviz vermeden yaşam alanını çocuklara göre düzenlemek isteyenler, miniklerin sıkılmasını önleyecek rahat ve konforlu alanlar elde edebilir. Bu alanların oluşması için sizlere sunduğumuz bu yazımızdan ilham alabilirsiniz. Hem ebeveynlerin hem de çocukların evde kendini daha güvende ve rahat hissetmesi için ufak dokunuşlara ihtiyacı olacak. İşte çocuk dostu evlerde yapılabilecek değişimler!
Çocukların Güvenliği İçin Bellona’dan Dekorasyon & Ev Düzenleme Tavsiyeleri
1) Çocuk Eşyalarına Kolay Ulaşım Sağlayın
Çocuk dostu odalar dizayn etmek isterseniz öncelikle onların minik ve hassas olduklarını unutmayınız. Yetişkinler gibi her nesneye kolayca uzanamayacakları için minik dünyalarına, minik objeler, çocuk mobilya ürünlerini kazandırabilirsiniz. Bunlardan ilki kolay ulaşım sağlanan yatak ve etkinlik masalarıdır. Bu sayede çocukların düşmesini önleyebilirsiniz.
Montessori düzeni olarak da tanıyabileceğiniz oda düzenleme stilini örnek alabilirsiniz. Bunun için çocuk yataklarının zemine yakın olmasına dikkat edilebilir. Ayrıca etkinlik ve oyun masaları da çocuklar için tasarlanmış boyutta seçilebilir. Oda içinde kullanılacak kitaplık ise duvara montajlanmış, zemine yakın, kolay kullanımı olan duvar rafı olarak tercih edilebilir.
2) Ev Kazalarını Önlemek İçin Güvenli Alanlar Oluşturun
Çocuk odalarında puf ve minderlere yer verebilirsiniz. Bu sayede dinlenmek istediklerinde ya da oyun oynayacakları durumda minderler sayesinde kendilerini güvende hissedebilirler.
Çocuk dostu dekorasyonda aydınlatma da önemli bir yere sahiptir. Özellikle de çocuk odalarında taşlı, demirli ya da ağır avize kullanmak yerine; hasır detaylı ya da kanvas detaylı avizeler tercih edilebilir.
Riskleri ortadan kaldırmak için eşyaları güvenli türlerden seçmeniz önerilir. Çocuk odası avize modelleri üzerine inceleme yaparak onlara hitap eden güvenli avizeleri kullanabilirsiniz.
3) Lekeleri Gizleyen Kaymaz Taban Halı Kullanın
Hareketli çocukların olduğu evlerde halılarda lekeler dikkat çeker. Bu nedenle çocuk odası halı seçiminde açık renkleri kullanmaktan kaçınabilirsiniz. Dekoratif kilim ya da büyük paspas gibi eşyaları kullanarak lekeleri kamufle edebilirsiniz. Aynı zamanda bu eşyaların temizliği de kolay olacağı için dilediğiniz anda temizliği sağlayabilirsiniz.
Çocuk odası halı modelleri seçeneklerinden geçişli ve desenli olan ürünleri tercih edebilirsiniz. Tabanlarının kaymaz özellikte olması, en hareketli dönemlerinde düşmelerini önlemeye yardım edecektir.
4) Köşe Koruma Bantları Kullanın
Bebekli evlerde, çocuk güvenliğini sağlamak için kullanılacak mobilyaların seçiminde hassas olmak gerekir. Keskin, sivri, dağılabilen ya da elektrik bağlantısı olan mobilyalar bebekler için her zaman risk oluşturur. Çünkü bebekler, tehlikenin nereden ve nasıl geleceğini bilmezler.
Özellikle de emekleme döneminde, göz hizasında kalan eşyalara dokunmak isterler. Bu istekleri eşyaları daha da çekici kılacağı için mobilya seçiminde çocuk güvenliği, çocuk büyümeden sağlanmalıdır. Alabileceğiniz önlemlere değinelim:
Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra eşya alışverişi yapıyorsanız, mobilyaların hatlarına dikkat etmelisiniz. Köşeli, cam parçalı ürünleri seçmek istiyorsanız mutlaka koruma bantlarını kullanmalısınız. Bu bantlar sayesinde düşme ve çarpmanın zarar verici etkisini önleyebilirsiniz.
5) Eşyaların Düşmesini Önlemek İçin Sabitleyin
Televizyon ünitelerinde bulunan çekmecelerin düşmesini önleyecek sistemde tasarlanmasına dikkat edebilirsiniz. Çekmecelerin kilitli olması bu konuda önemli bir detay. Kitaplık ve duvar dekorlarının da sabitlenmesi önemli olmaktadır.
Sabitlenen eşyalar sayesinde, çocukların hareketli olduğu dönemlerde düşme riskini önleyebilirsiniz. Duvar rafı, kitaplık, konsol, vitrin, dekoratif ayna gibi eşyaları seçmek istediğinizde duvara sabitlenme özelliğinin olmasına odaklanabilirsiniz.
6) Yuvarlak Hatlı, Yumuşak Mobilyalar Kullanın
Orta sehpa alacaksanız sehpa olarak kullanılan kalın ve ağır pufları tercih edebilirsiniz. Genel olarak evdeki mobilyaların yuvarlak hatlı olması da güvenlik açısından önemlidir. Köşeli masa ya da mobilyalar düşme anında yaralanmaya neden olabilir.
7) Aksesuarlı Eşyaları Seçerken Dikkat Edin
Koltuk, halı, minder, kırlent gibi eşyaları seçerken boncuk ya da zincir aksesuarı varsa hassas olmanız önerilir. Bebeklerin keşif döneminde birçok küçük eşyayı ağızlarına aldıklarını unutmamalısınız.
8) Bebek Güvenlik Kilitlerini Kullanın
Mobilyaların kapaklarında bebek güvenlik kilidi olması da sizi bebekli hayatın her döneminde güvence altına alacaktır. Ayrıca çocuk odası dolap modelleri seçerken çok yüksek olmayan, kapakları güvenli, keskin detayları olmayan ürünlerin incelenmesi önerilir.
9) Oyuncak Torbası Kullanarak Düzen Sağlayın
Oyuncak torbalarından faydalanarak oyuncakların tek bir yerde toplanmasını sağlamak mümkün. Oyuncak torbaları, kumaş ya da hasır örgü modellerinden seçildiğinde evde şık bir dokunuş elde edilir. Özellikle de odanın genel tarzına uyum sağlayan keten torbalar, oyuncakları kamufle ederek daha düzenli bir görünüm sağlar.
Minimal ve modern çocuk odalarında, tekerlekli oyuncak saklama kutularından faydalanabilirsiniz. Bu kutular sayesinde oyuncakların nerede olduğunu bilerek iç mekanda düzenli bir hava oluşturabilirsiniz. Kutuları üst üste yerleştirerek odada komodin hissi vermek de mümkün.
10) Oyun Çiti Sayesinde Güvenli Oyun Alanı Oluşturun
Geniş evlerde ve salonlarda oyuncakların tek bir alanda oynanmasını sağlamak için bebek güvenliği için çit kullanabilirsiniz. Bu çitlerin içinde kalan alanda oyuncaklar da bebekler de güvende olacaktır. Siz işlerinize odaklanırken bebeğiniz güvenli ve korumalı oyun çiti içinde oynamasına devam edebilir.
11) Sabitlenen, Kemerli, Güvenli Sandalyeler Kullanın
Mutfak içinde güvenlik önlemleri alarak çocuk dostu dekorasyon sağlamak için oturma ürülerine renk ve tarzda uyum sağlayacak mama sandalyesi tercih edebilirsiniz. Bu seçimleriniz sayesinde, çocuğunuz kendini sizin gibi birey olarak görebilir. Eğer farklı tarzda bir mama sandalyesi seçerseniz çocuklar kendini ayrıştırılmış hissedebilir.
Algıları gelişen çocuklar, mobilyalar arasındaki farkları da gözlemleyebilir. Bu nedenle hem mutfakta estetik sağlamak hem de çocuk güvenliğini korumak için kemerleri olan tarzınıza hitap eden mama sandalyesi ile ufak bir dokunuş yapabilirsiniz.
12) Banyo Dekorlarını Sabitlemeyi Unutmayın
Banyo dekorasyonunda çocuk dostu dokunuşlar yapmak için kullanacağınız aksesuarlara dikkat etmelisiniz. İnce cam, ağır porselen objeleri kullanmak istediğinizde bu objeleri silikonla sabitlemeniz, çocuk güvenliği açısından avantaj. 2-3 yaş arasındaki çocukların ellerini yıkamak ya da lavabo ihtiyacını gidermek için banyoyu kullanma durumu gelişebilir. Bu süreçte ev kazalarını önlemek için dekoratif ürünlerinizi, zemine silikonla sabitleme fikrini düşünebilirsiniz.
13) Düşebilecek Eşyaları Çocuklardan Uzak Tutun
Salonda çocuk güvenliğini sağlayarak dekoratif alan oluşturmak çok zor değil. Sadece anne ve babalar, eşyalara çocukların gözünden bakmalı. Potansiyel kazaları önlemek için düşme ihtimali olan eşyaları, çocuklardan uzak tutmalı. Kolay ulaşılan riskli eşyaları daha yüksek yerlere, güvenli alanlara taşıyabilirsiniz. Böylece dekoratif eşyalarınızı güvenli alanlarda kullanmaya devam edebilirsiniz.
14) Küçük Parçaları Saklamak İçin Kilitli Kutu Kullanın
Ebeveyn yatak odasında çocuk dostu önlemler ertelenmemeli. Özellikle de makyaj malzemelerini, aksesuarları çocuklardan korumak için şık görünen saklama kutuları kullanılabilir. Saklama kutularında kemerli kilitler yer alırsa çocukların ulaşması daha da zor bir hal alır. Böylece oda içinde hem şık görünen kutular yer alır hem de çocukların makyaj malzemelerine ulaşmasının önüne geçilir.
15) Pencere Önü Güvenliği İçin Kilit Kullanın
Çocuklar 2 yaşından sonra dış dünyaya daha da meraklı olacağı için pencere önünden ayrılmak istemeyecektir. Bu durumda onu mutlu etmek ve güvenliği sağlamak için pencerelere kilit sistemi yapabilirsiniz. Yüksek konumda bulunan pencere kilitlerini kullanarak dışarıdaki hayatı izlemesini daha da güvenli sınırlar içinde sağlayabilirsiniz.
16) Prizlerde Koruma Kapakları Kullanın
Prizlerde oluşan açık görünüm bazen estetik açıdan sizi rahatsız edebilir. Üstelik çocuklu evlerde de elektrik kaçaklarına karşı risk oluşturabilir. Bu duruma karşı önlem almak için priz boşluğuna uyum sağlayan koruma kapaklarını kullanabilirsiniz.
Koruma kapaklarını, priz yuvasına uyumlu görünen modellerden seçebilirsiniz. Böylece bebeğinizin güvenliğini sağlarken oda içinde de uyumlu bir görüntünün oluşmasını sağlarsınız
17) Dekorasyon ve Dizayn İçin Aklınızda Bulunsun!
Bebek güvenliği ile ilgili dikkat edilecek noktalar arasında unutulmaması gereken bir detaya daha yer verelim. Bebeğiniz kaç aylık olursa olsun, mobilyaların altına emeklemesine fırsat vermeyin. Dolap kapaklarının açık kalmasını önleyin. Bu önlemleri almak için dolap kapaklarının önüne puf, minder yerleştirebilirsiniz. Ayrıca yeni eşya alırken zemine sıfır tabanı bulunan koltukları seçebilirsiniz.
Ev içinde güvenlik kamerası kullanarak evde olduğunuzda ya da olmadığınız durumlarda çocuğunuzu takip edebilirsiniz. Aklınız evde kalıyorsa, güvenlik kamerası kullanıp aldığınız tedbirleri ve evdeki telaşı kameradan takip edebilirsiniz.
Bellona Çocuk ve Genç Odası ürünlerini online ya da size en yakın şubemizden inceleyerek çocuklarınız için kaliteli ve konforlu bir seçim yapabilirsiniz. Mağazalarımızda örnek mobilya ve oda tasarımlarını inceleyerek çocuk dostu ürünlerimizi ve ilham kaynaklarımızı görebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:
Ahşap Dekorasyon Fikirleri
Yatak Odası Avizeleri Nasıl Olmalıdır? Avize Seçim Tüyoları
Amerikan Mutfak Nedir? Amerikan Mutfak Avantajları ve Dezavantajları
Geri Dönüşüm Nedir?
Size Uygun Yemek Masası Ölçüsünü Nasıl Bulursunuz?
- Önce Çocuk Güvenliği: Çocuk Dostu Dekoratif Dokunuşlar >
- Farklı Renklerden Koltuk Takımı Oluşturmanın Yolları >
- Dinlenme Köşesi Nasıl Oluşturulur? Rahat ve Şık Alanlar İçin İpuçları >
- Bohem Dekorasyon Fikirleri: Nedir, Nasıl Yapılır? >
- Bohem Tarzı Oturma Odası: Rahatlık ve Sanatın Harmanlandığı Dekorasyon Fikirleri >
- Bohem Yatak Odası: Rahatlık ve Renklerin Büyüsünü Evinize Taşıyın >
- Modern Salon Dekorasyonunda Şıklık ve Fonksiyonellik: 2024 Trendleri >
- MDF ve Sunta Farkları: Dayanıklılık, İşlenebilirlik ve Kullanım Alanları >
- Montessori Tarzı Ev Dekorasyonu: Çocuklar İçin Fonksiyonel ve Öğretici Alanlar >
- Mevsimsel Dekorasyon İpuçları: Evinize Sezonun Ruhunu Getirin >