Blog Under Construction
under

Büyük Salon Nasıl Dekore Edilir? En İyi Fikirler

Büyük bir salon dekore ederken ihtiyacınız olan bilgileri, Bellona ile bu içerikte keşfedebilirsiniz!

Bellona Mobilya 03-06-2024 10:40:10
Büyük Salon Nasıl Dekore Edilir? En İyi Fikirler

Büyük Salon Nasıl Dekore Edilir? En İyi Fikirler

Büyük salon dizayn etmek isterseniz, tercih edeceğiniz parçalar tarzınızı yansıtmalıdır. Geniş alanı verimli ve konforlu şekilde doldurmak, dekorasyonu beğendiğiniz objelerle tamamlamak, büyük salonları daha elegan gösterebilir. Bu süreçte size ilham olacak fikirleri, Bellona editör ekibi olarak hazırladık ve bu içerikte büyük salon dekorasyon fikirlerine yer verdik.

Geniş, büyük ve ferah salonlarda konforu, rahatlığı, şıklığı hissetmek için önerilerimizi inceleyebilirsiniz. Yapacağınız etkili değişimler ve eklemeler sayesinde, geniş salonlarda alanı en iyi şekilde kullanabilirsiniz. İşte, büyük salon dekorasyonunda size yol gösteren önemli bilgiler!

konforlu salon

Büyük Salon Nasıl Dekore Edilir? 

Mobilya Seçimi 

Büyük ve geniş bir salon dekore ederken, seçeceğiniz mobilyalar alanın genişliğine hitap etmelidir. Bunun için öncelikle salonun ölçüsünü almalısınız. Kullanacağınız mobilyaların ölçüsü ile oda ölçüsünü karşılaştırıp salonda ferah bir ortamın kurulmasına odaklanmalısınız. Dikkat çekici şekilde büyük ve küçük mobilyalar, büyük salonda dengesiz bir tarz oluşturabilir. Bu nedenle mobilyaları seçerken, ölçek ve orantı kriterine göre seçimler yapmalısınız. Odanın tavan yüksekliğine, genişliğine, aldığı doğal ışığa hitap edecek büyüklükteki mobilyalar sayesinde, büyük salonu hayalinizdeki gibi kullanabilirsiniz. 

Mobilya seçerken oturma grupları size kolaylık sağlayabilir. 3+3+1+1 parçalarıyla takım olan grupları, büyük salonda rahatça konumlandırabilirsiniz. Ayrıca, bir köşe koltuk tercih ederek salonun bir köşesinde oturma alanını konforlu şekilde tamamlayabilirsiniz. Dikdörtgen ya da kare bir salon dekore ediyorsanız, koltukları diğer mobilyalarla orantılı şekilde yerleştirebilirsiniz. Masaların ve dekoratif ögelerin odada kaybolmasına izin vermeden temel mobilyalarla dekorasyonu güçlendirebilirsiniz.

mobilya seçimi

Renklendirme ve Desen Seçimi

Büyük salonları dekore ederken, renk ve desen seçimine önem vermelisiniz. Doğru renk ve desen seçimleriyle, geniş mekanın görünümünü güçlendirme şansınız vardır. Beyaz, krem, gri, bej gibi tonlar, geniş alanı daha ferah göstermenize yardım eder. Bu renkleri hem duvar renklendirmesinde hem de mobilyalarda kullanabilirsiniz. Dekorasyon yapacağınız salon, doğal ışığı kısıtlı şekilde alıyorsa, açık ve nötr tonları kullanarak alanın daha aydınlık görünmesini sağlayabilirsiniz.

Eşyalarda ve duvarda kullanılan aşırı karmaşık veya parlak desenler, geniş alanı daha da karmaşık gösterebilir. Eğer mobilyalarda tek renk kullanacaksanız, desenli ve renkli bir duvar kağıdı tercih edebilirsiniz. Durum tam tersi ise, açık renk duvar kağıdı önünde renkli mobilyalar ve sandalye gibi eşyalar kullanmayı deneyebilirsiniz. Büyük salona duvar kağıdı uygulaması yaparken desenler hem küçük hemde büyük olabilir. Alan geniş olduğundan, çeşitli modellerden faydalanabilirsiniz. Salonun farklı noktalarında, farklı renkleri kullanarak kontrast uygulayabilirsiniz.

renklendirme ve desen

Tamamlayıcı Ürün Seçimi

Geniş ve büyük salonda, daha çeşitli tamamlayıcı ürün kullanma imkanı doğar. Salondaki boş alanları değerlendirmek ve dekorasyonu güçlendirmek için işlevsel ürünler kullanılabilir. Bu ürünler, zemin dekorasyonunu zenginleştiren halı ve kilim olarak karşınıza çıkabilir. Aynı şekilde servislerde pratiklik sağlamak için orta sehpa ve yan sehpa da tercih edilir. 

Müstakil bir evde ya da çok geniş bir dairenin salonunda yapacağınız dekorasyonda, şömine kullanabilirsiniz. Şömine, salona özenli ve elegan bir dokunuş kazandırır. Şömine üzerindeki yüzeyde, dekoratif obje sergilenmesi de kolaylaşır. Salonda televizyon kullanımına imkan varsa, geniş ve modüler bir tv sehpası seçerek duvarı kapatabilirsiniz. Bu tür tv sehpaları, salonda modern ve şık bir atmosfer oluşturmaya yardım eder.

tamamlayıcı ürün

Aydınlatma Unsurlarının Kullanımı

Geniş ve büyük salonları aydınlatmak için birden fazla aydınlatma unsuruna ihtiyacınız olabilir. Tercih edeceğiniz aydınlatma ögeleri, salonun görsel açıdan güçlenmesine, dekoratif ürünlerin öne çıkmasına ve odanın ferah şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Bunun için aydınlatma sistemlerini, en iyi şekilde kullanmanız önerilir. Çoklu aydınlatma ürünlerinden faydalanarak büyük salonun dekorasyonunu tamamlayabilirsiniz.

Mobilyalara vurgu yapmak için spot lamba kullanımını deneyebilirsiniz. Koltuklar arasında kalan boş alanlara, ayaklı lambader ekleyebilirsiniz. Salon tavanına uygun şekilde döşenmiş led lambalar sayesinde tavandan güçlü bir ışıklandırma sağlayabilirsiniz. Bu süreçte, enerji tasarrufu sağlayan LED ışıklar veya yüksek verimli ampuller kullanarak, salonu ekonomik ve şık bir yöntemle aydınlatabilirsiniz.

salonda aydınlatma

Zemin Dekorasyonu

Büyük salon dekorasyonu için zeminde yapacağınız uygulamalar, alanın özenli ve kullanışlı görünmesini sağlar. Salon büyük olduğu için, rahat hareket imkanı sunan döşemelerden faydalanmanız önerilir. Ceviz, meşe, çam gibi farklı ahşap türleri ve renkleriyle sunulan parkelerle mobilyalar için zemin hazırlayabilirsiniz. Var olan parkeleri ise mobilya tarzına hitap eden bir halı ile tamamlayabilirsiniz. 

Büyük salonlar için genellikle 6m2 halı yeterli olabiliyor. Koltuk, yemek masası ve berjer gibi mobilyaları salonda dengeli şekilde konumlandırdıktan sonra kalan boşluğa uygun ölçüde halı veya kilim serebilirsiniz. Büyük salonlarda gösterişli ve şık bir görünüm sağlamak için, mermer döşemelerden faydalanabilirsiniz. 

salon zemini

Büyük Salon Dekorasyonu İçin Hangi Mobilyalar Kullanılabilir?

Yaşam alanında büyük ve geniş bir salon dekore ederken birçok eşyayı kullanabilirsiniz. Salonda ihtiyaca ve dekorasyona yönelik eşyaları seçerseniz, uzun ömürlü bir dekorasyon elde edebilirsiniz. Bunun için sizlere salonda kullanımı uygun olan eşyaları önermek isteriz.

  • Koltuk Takımı: Konforlu ve rahat bir oturma alanı elde etmek için, en az 6 kişilik tercih edebilirsiniz.
  • Kitaplık: Kitap, obje ve koleksiyon ürünlerini salonda sergilemek için kullanabilirsiniz.
  • Yemek Odası Takımı: Aile üyelerine ve misafirlerinize özenli bir yemek sunmak için yemek odası takımı ürünlerini tercih edebilirsiniz.
  • Orta Sehpa: Salonda orta alanda kalan boşluğu, işlevsel şekilde değerlendirmek için kullanabilirsiniz.
  • Yan Sehpa: Geniş salonlarda koltuklar arasında dekorasyon sağlamak, servis yaparken rahat etmek için tercih edilir.
  • Zigon Sehpa: Kalabalık misafirleri daha konforlu şekilde ağırlamak için kullanılır.
  • Puf: Geniş salonlarda hem dekoratif hem de ekstra oturma alanı oluşturmak için temin edilir.
  • Tv Sehpası: Salonda televizyon için güvenli bir alan oluştururken kullanabilirsiniz.
  • Konsol: Büyük salonlarda, mobilyaları tamamlayan bu üründe fazla olan eşyaları depolayabilirsiniz.
  • Konsol Aynası: Salonu aydınlık ve ferah göstermek için konsolla beraber uyumlu şekilde kullanabilirsiniz.
  • Vitrin: Salonda sergilemek istediğiniz özel ve değerli eşyaları, güvenli bir alanda düzenlemek için faydalanabilirsiniz.
  • Kanepe: Yatılı misafirlerinize daha rahat ve özel bir dinlenme alanı hazırlamak için salonda kanepe kullanabilirsiniz.
  • Gümüşlük: Salon mobilyalarını dekoratif eşyalarla tamamlamak istediğinizde, hassas ürünlerinizi gümüşlük içinde sergileyebilirsiniz.
  • Dresuar: Geniş salonlarda, köşede ya da duvara yakın alanda dekoratif bir alan oluşturmak için dresuar kullanabilirsiniz.
  • Markiz: Yemek masasına fazla sandalye almak istemediğiniz durumlarda markizle modern bir dokunuş kazandırabilirsiniz. 

salon mobilyası

Büyük Salon Dekorasyonunda Öne Çıkan Tarzlar Nelerdir?

Evinizdeki büyük salonları, kendi tarzınıza göre dekore edebilirsiniz. Bunun için yaygın şekilde uygulanan salon dekorasyon tarzlarından ilham alabilirsiniz. Büyük salon dekorasyonu için size ilham olan dekorasyon stilleri şöyle sıralanabilir:

Modern Minimalist Tarz

Pek çok salonda uygulanan bu tarz geniş, ferah ve açık bir görünüm sunmak için tercih edilir. Mobilyalar sade, işlevsel ve hafiftir. Renk paleti genellikle nötr tonlarda seçilir. Zevke uygun şekilde zaman zaman canlı renklerle dekorasyon sağlanabilir. Doğal ışık ve boş alanlar önemli olduğundan, salonda kalabalık eşya kullanımı görülmez. Temel ihtiyaçları karşılayan koltuk, masa, sehpa, sandalye ve tv sehpası gibi ürünler tercih edilir.

Klasik Lüks Tarz

Salon tarzı olarak bilinen klasik lüks tarz, gösterişli, ağır ve detaylı mobilyaların bir araya gelmesiyle elde edilir. Dekorasyonda büyük ve rahat koltuk takımları tercih edilir. Mobilyalarda oyma, işleme ve yaldız dikkat çeker. Büyük salonda kullanılan tekstiller, zengin kumaşlarla tasarlanır. Dekoratif unsurlarda kristal avizeler, antika aksesuarlar yer alabilir. 

İskandinav Tarz

Bu salon tarzı, aydınlık, sade ve işlevsel görünüm yansıtır. Eşyalar, ahşap malzeme ve açık renklerle tasarlanır. Salonda konfor ve sıcaklık hissedilir. Büyük köşe koltuklar, ahşap sallanan koltuklarla konfor tamamlanır. Dekorasyona ve işlevselliğe önem verilir. Bu stildeki salonları dekore ederken pencere önü açık bırakılır. Böylece doğal ışık, salona daha uzun süre girer.

Rustik Tarz

Salonda tercih edilen bir diğer stil de rustik stildir. Bu tür salonlarda, doğal malzemeler, el yapımı tekstiller ve kırsal temalı öğeler çok sık kullanılır. Samimi, sıcak, kullanışlı ve konforlu bir atmosfer hissedilir. Dekorasyon sürecinde ahşap mobilyalar, vintage tarzı aydınlatma, kilimler ve el dokuma aksesuarlar çok sık tercih edilir. Rustik salonlar toprak tonları, beyaz ve doğal ahşap renkleriyle göz alıcı bir bütünlük oluşturur.

Endüstriyel Tarz

Modern salon tarzlarından biri olan endüstriyel tarz, geniş salonlarda kolayca uygulanabilir. Beton, metal, cam ve tuğla gibi endüstriyel malzemeler yardımıyla büyük salonlarda endüstri atmosferi oluşturur. Bu tür salonlarda çeşitli alanlara yer verilebilir. Hobi, dinlenme, çalışma alanları için işlevsel mobilyalar tercih edilir. Mobilya ve aksesuarlar, gri, siyah ve doğal metal tonlarında uygulanabilir.

salon dekorasyon tarzları

İlginizi Çekebilir:

Evinizi Yaz Aylarına Hazırlama Rehberi

Küçük Alanları Büyük Göstermenin Püf Noktaları

Oturma Odası İçin Renk Uyumları ve Tasarım Önerileri

Büyük Alanlar İçin Koltuk Takımı Seçimi

Pratik Ev Dekorasyonu ile Hayatınızı Kolaylaştırın

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.