Blog Under Construction
under

Art Deco Nedir? Mobilya ve Dekorasyonda Art Deco Nasıl Uygulanır?

Art deco nedir? Ev dekorasyonunda göz alıcı ve fark yaratan detaylardan hoşlananlar için art deco nasıl uygulanır? Mobilya uzmanı Bellona’dan çarpıcı bilgiler!

Bellona Mobilya 19-02-2024 17:53:19
Art Deco Nedir? Mobilya ve Dekorasyonda Art Deco Nasıl Uygulanır?

Art Deco Nedir? Mobilya ve Dekorasyonda Art Deco Nasıl Uygulanır?

Dekorasyon ve mobilya akımları, ev veya ofis dekorasyonu için birçok farklı stil ve yaklaşım sunuyor. Bu akımlar, farklı zamanlarda ve yerlerde ortaya çıkan farklı kültürler, tarzlar ve trendlerden etkilenerek evlerin tarzını değiştiriyor. Dekorasyon akımlarından biri olan art deco, evinde farklılık isteyenlerin tercih ettiği akımlardan biri oluyor.

Pek çok tasarımcının ilham kaynağı olan art deco, Paris’ten birçok ülkeye yayılarak evlerde havalı ve özgün bir tarz yansıtılmasına yardım ediyor. Eğer art deco teriminin ne demek olduğunu merak ediyorsanız, doğru sayfadasınız. Çünkü burada, Bellona farkıyla art deco sanat akımının dekorasyon ve mobilya seçimi üzerine olan etkilerini inceliyoruz.

İç ve dış mekanda kullanıldığında, büyüleyici bir etki oluşturan art deco akımının en merak edilen özelliklerini bu satırlarda görebilirsiniz. Geçmişin mimari stillerini, günümüzün modernliği ile harmanlamak isterseniz art deco sizin de evinizde göz alıcı değişimler oluşturabilir.

Art Deco Nedir?

Art Deco Nedir? 

Pek çok kişi art deco nedir sorusuna yanıt arıyor. Art Deco, 1920'ler ve 1930'larda popüler olan bir tasarım akımıdır. Bu akım, lüks ve gösterişli bir görünüm yaratmak için tercih edilir. Geometrik desenler, simetrik tasarımlar ve lüks malzemeler kullanır. 

Mobilyada art deco, genellikle parlak renkler, yüksek kaliteli ahşaplar, metal aksanlar ve cam malzemeler kullanarak, şık ve modern bir görünüm yaratmayı hedefler.

Art Deco'nun kökeni de merak konusudur. Paris'teki 1925 Paris Uluslararası Sanat ve Endüstri Fuarı'na uzanan bir geçmişi vardır. Bu fuar, yeni bir modernite ve çağdaşlığın simgesi olarak Art Deco tarzının yükselişini işaret etmiştir. Fuardan sonra, akımın adı daha da duyulmaya başlamıştır. Günümüzde art deco mimari alanda çok sık kullanılmaktadır.

Art Deco Akımının Özellikleri

Art Deco Akımının Özellikleri Nelerdir?

Art Deco farkıyla tasarlanan mobilyalar, genellikle yuvarlak hatlardan ziyade keskin ve dik hatlara sahiptir. Mobilya parçaları, sert geometrik şekillerle, özellikle de dikdörtgen şekillerle süslenmektedir. Ahşap, deri, kadife, süet ve metal malzemeler sıkça kullanılır. Mobilyalarda genellikle yaldızlı detaylar, oyma işlemeler ve ince detaylar dikkat çeker.

Art Deco tarzına sahip mobilyalar, fonksiyonel ve estetik olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle, Art Deco mobilya, hem elegan hem de işlevsel bir alan yaratmak için kullanılır. Örneğin, yemek masaları, büyük ve işlevsel olacak şekilde üretilmiştir. Aynı şekilde yemek masası sandalyeleri, rahat bir oturma deneyimi sağlayacak şekilde hazırlanmıştır. Bu akımda konfor, estetik kadar önemlidir.

Art Deco akımının özelliklerinden biri de genellikle büyük boyutlarda ve gösterişli tasarımların olmasıdır. Buna rağmen, zarif bir görünüme sahip ürünler karşınıza çıkar. Gösteriş ve şıklık bir aradadır. Bu mobilyalar, ev veya ofis dekorasyonuna şık bir dokunuş katarken, aynı zamanda işlevselliği de ön plana çıkarır.

Art Deco tasarımlarında, pahalı ve lüks malzemelerin kullanımı görülür. Örneğin, mermer, değerli taşlar, parlak metaller (altın, gümüş vs.) ve cilalı ahşaplar sıklıkla tercih edilen malzemeler arasındadır. Bu malzemeler, ekonomik açıdan biraz maliyet istedikleri için etiketleri yüksek rakamları yansıtabilir. 

Evinizin tarzını zengin göstermek ve klasik bir stil uygulamak isterseniz, Bellona Zigon Sehpa modelleri arasından gold ve mermer detaylı ürünlere göz atabilirsiniz!

Art Deco Mobilyalar

Art Deco Mobilyada Nasıl Uygulanır? 8 Önemli Tüyo

1) Mobilya Seçiminde Yüksek Kaliteli Malzemeler Kullanın 

Art Deco tarzı, yüksek kaliteli ve lüks malzemeler kullanarak şık bir görünüm yaratmayı hedefler. Bu nedenle, mobilya seçiminde ahşap, deri, kadife, süet, cam ve metal gibi malzemeleri tercih etmek önemlidir. 

Evinizi sıfırdan dekore ediyorsanız, malzemeler arasında bütünlük olmasına ve mobilyaların diğer unsurları tamamlamasına dikkat edebilirsiniz. Bu konuda, eşyalarınızın malzeme yapısını detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

Art Deco Mobilya Seçimi

2) Tasarımlarda Geometrik Desenler Kullanın 

Art Deco akımı ile evinizi dekore ederken, keskin ve dik hatlarla, sert geometrik şekillerle süslenmiş olan ürünleri tercih edebilirsiniz. Örneğin, mobilyalarda dikdörtgen şekiller, üçgenler, daireler ve elipsler gibi şekiller sıklıkla kullanıldığı için art deco tarzında bu desenlere önem verebilirsiniz.

Evinizin havasını değiştirmek ve uzun ömürlü eşyalar kullanmak için modası hiç geçmeyen desenlere yönelebilirsiniz. Geometrik desenler, art deconun simgelerinden biridir. 

Art Deco Tasarımları

3) Mobilyalarda Parlak Renkler Tercih Edin 

Art Deco tarzının rengi parlaktır. Canlı ve parlak renkler kullanarak dikkat çekici bir görünüm yaratmak bu akımın özelliklerindendir. Bu nedenle, mobilya seçiminde kırmızı, turuncu, yeşil ve mavi gibi canlı renkleri tercih edebilirsiniz.

Orta sehpada, tablolarda, aksesuarlarda ve aydınlatmada parlak görünen modellere önem vererek art deconun evinizi canlandırmasına yardım edebilirsiniz.

Mobilyada Art Deco Kullanımı

4) Yaldızlı Detaylar Kullanın

Yaldızlı detaylar ve mobilyalar, Art Deco tarzında sıklıkla kullanılan bir süsleme öğesidir. Mobilyalarda, ayaklar, kollar ve çerçevelerde yaldızlı detaylar kullanarak, mobilyalara lüks bir görünüm kazandırabilirsiniz. Bu tarzı evinizde uygulamak istediğinizde, diğer ürünlerin de yaldız taşımasına fırsat vermelisiniz.

Yaldız, klasik şıklığı tamamlayan bir tasarım detayı olduğu için tek bir yerde kullanımı, evin tarzını zayıflatır. Bu nedenle birkaç parça yaldızlı mobilya kullanarak art deco stilini evinizde tamamlayabilirsiniz.

Art Deco Stili

5) Simetrik Tasarımlar Tercih Edin 

Art Deco uygulamak istediğinizde, simetrik ve dengeleyici tasarımları tercih edebilirsiniz. Örneğin, bir Art Deco yatak başlığı, simetrik geometrik şekillerle süslenmiş olabilir ve bu yatak başlığı da odanıza çok yakışabilir. Simetrik desenleri olan bu ürünler sayesinde iç mekanda, dinamizm ve şıklık bir araya kolayca gelebilir.

Bu dekorasyon akımı, biraz daha soyut tablolar oluşturacağı için yatak odası ve salon gibi alanlara çok yakışacaktır. Tarzınız art deconun özelliklerine uyuyorsa, mobilya seçiminde simetrik tasarımları olan modelleri bir adım öne çıkarabilirsiniz.

Simetrik Art Deco Tasarımları

6) Her Oda İçin İşlevsel Mobilyalar Seçin 

Mobilyada art deco tarzını hissetmek için, estetik görünümün yanı sıra işlevselliği de önemseyebilirsiniz. Bu nedenle, mobilyaların işlevselliğini düşünerek seçim yapmanız önerilir. Örneğin, bir art deco çalışma masası, şık bir görünümün yanı sıra, çalışma alanınızda işlevsel bir alan yaratmanızı sağlayabilir. Estetik açıdan seveceğiniz, ergonomik açıdan rahat edeceğiniz mobilya seçimleri yapabilirsiniz.

Odanın ihtiyacına ve tarzına göre art deco ürünleri kullanarak evinizde özgün bir stil oluşturabilirsiniz. Gold ve yaldız detaylar, mermer ya da taş yüzeyler estetik açıdan beğenildiği gibi işlevsel açıdan da size fayda sağlamalıdır.

İşlevsel Mobilyalar Seçmek

7) Mobilyaları Doğru Şekilde Yerleştirin 

Evinizde art deco tarzını uygulamak istediğinizde, mobilyaları doğru şekilde yerleştirerek tam bir görünüm sağlayabilirsiniz. Mobilyaları, simetriye ve dengeye dikkat ederek yerleştirmek, Art Deco stilinde bir alan yaratmanın önemli bir parçası olacağı için hassas olmanız gerekir.

Odanın şekline, boş alanlara, mobilyanın ebatlarına göre dizayn etmeyi unutmayınız. Kaliteyi, göz alıcı malzemeleri, gösterişli koltukları ve havalı gösteren tasarımları bir arada kullanmak için yerleşime dikkat edebilirsiniz. Art deco koltuk takımı modeli aradığınızda zengin seçenek sunan Bellona Koltuk Takımları modellerini inceleyebilirsiniz.

Art Deco Tarzı

8) Odanın Tarzını Aksesuarlarla Tamamlayın 

Art Deco tarzını tamamlamak için yine bu akıma uyum sağlayan aksesuarlar kullanabilirsiniz. Örneğin, geometrik desenli yastıklar, yaldızlı lambalar, cam objeler ve duvar süsleri, Art Deco tarzının tamamlanmasına yardımcı olacaktır. Evinizdeki son dokunuşları, aksesuarla yapmak için öncelikle büyük parçaları yerleştirmelisiniz. Mobilya ve koltuk gibi eşyalarınızı evinize yerleştirdikten sonra art decoyu yansıtan aksesuarları seçebilirsiniz.

Art deco akımının mobilyalarda uygulanmasını, Bellona’daki sayısız ürünlerde görebilirsiniz. Her tarza hitap eden ürünler arasında mermer malzemeli orta sehpalar da yer alıyor. Bellona Orta Sehpa modelleri arasından, evinizdeki art deco stilini tamamlayan parçayı seçebilirsiniz!

Art Deco Aksesuarları

İlginizi Çekebilir:

İskandinav Tarzı

Feng Shui

Modern Tarzda Oturma Grupları

Ev Dizaynında Renklerin Kullanımı Hakkında İpuçları

Rustik Nedir? Birbirinden Harika Rustik Ev Dekorasyonları

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.