Blog Under Construction
under

Ahşap Mobilyaların Ömrünü Uzatmak İçin Pratik İpuçları

Evinizdeki ahşap mobilyaların kullanım ömrünü uzatacak en etkili yöntemleri, bu içeriğimizi okuyarak hemen öğrenebilirsiniz!

Bellona Mobilya 08-01-2024 16:41:27
Ahşap Mobilyaların Ömrünü Uzatmak İçin Pratik İpuçları

Ahşap Mobilyaların Ömrünü Uzatmak İçin Pratik İpuçları

Yaşam alanında elegan ve şık mobilyalar kullanmak isteyenler, ahşap malzemeli mobilyalar arasından seçim yapar. Ahşap mobilyalar, doğal ve samimi bir tarz elde etmek için sıkça kullanılır. Yaşanmışlık, samimiyet ve estetik açıdan zevk uyandıran özellikleri vardır. Ev ve ofislerde pek çok şekilde yer alabilir. Zamanla ahşap mobilyalar eskiyebilir. Eskidikçe bazı noktalarında yıpranmalar dikkat çeker. Daha doğal görünüm kazansa da bazı durumlarda yıpranma payını önlemek gerekir. 

Ahşap malzemeli mobilya seçeneklerine yer veren Bellona, şimdi de bu içerik sayesinde ahşap mobilyaların kullanım ömrünü uzatacak bilgileri size aktarıyor. Evinizde ahşap mobilya kullanıyorsanız, daha uzun senelerce kullanmak için bu önerilerimize ihtiyacınız olabilir. Ahşap mobilyaların eskimesini, yıpranmasını önleyecek bilgileri öğrenmek için yazımızı hemen okumaya başlayabilirsiniz!

Ahşap Mobilyaların Ömrünü Uzatmak İçin 12 Pratik İpucu

  • Yüksek derece sıcaktan koruyun.
  • Kullanım dışında üzerine koruyucu örtü serin.
  • Nemli kalmasını önleyecek şekilde havalandırın.
  • Yüzey temizliği için ahşap temizleyici ürün kullanın.
  • Toz alma işleminde nemli bez kullanın.
  • Lekeleri silmek için doğal karışım hazırlayın.
  • Periyodik ahşap yağ bakımını yapın.
  • Düzenli olarak tik yağı uygulayın.
  • Servis ürünleri için bardak altlığı kullanmaya dikkat edin.
  • Ahşap yüzeylerin tamamını doğrudan suyla temas ettirmeyin.
  • Bağlantı noktalarını sık sık kontrol edin.
  • Çatlakları ahşap dolgusuyla kapatın.

1) Yüksek Derece Sıcaktan Koruyun

Yaşam alanında yer verdiğiniz ahşap mobilyaları, öncelikle yüksek derecedeki sıcaklıktan korumalısınız. Kurak ve sıcak yaz günleri, çok güneşli günlerin öğle vakitleri, sıcak tencere, bardak, mangal ateşi gibi durumlardan uzak tutmalısınız. 

Yüksek derecedeki sıcaklık, ahşap malzemenin kısa sürede çatlamasına neden olacağı için kullanım ömrünü azaltır. Bu önerilerimizi evinizdeki ahşap bahçe mobilyası için uygulayabilirsiniz.

ahşap mobilyayı sıcaktan korumak

2) Kullanım Dışında Üzerine Koruyucu Örtü Serin

Açık havada kullandığınız ahşap bahçe masaları için koruyucu örtü kullanmaya başlayabilirsiniz. Koruyucu örtü hem suya karşı hem de güneşe karşı ürünü koruma özelliği taşır. Kullanım dışında mobilyanın zarar görmemesi için, örtü sererek ahşap malzemenin korunmasını sağlayabilirsiniz. 

Bu yöntemi, uzun süre kullanmadığınız evlerdeki ahşap mobilyalar için de denemelisiniz. Tozdan ve güneşten koruyarak daha uzun süre kullanım imkanı elde edebilirsiniz.

ahşap mobilya üzerine örtü sermek

3) Nemli Kalmasını Önleyecek Şekilde Havalandırın

Mutfakta ya da salonda, ahşap yemek masası kullanıyorsanız, nemli kalmasını her mevsim önlemelisiniz. Kapalı alanda uzun süre duran ahşap masalar, bir süre sonra nemden etkilenebilir. Bu durumdan dolayı yapısında bozulma meydana gelebilir. 

Ahşap yemek masasını daha uzun süre kullanmak için, bulunduğu odada sık sık havalandırma yapmanız önerilir. Temiz hava akışının olduğu iç mekanlarda, ahşap masaların yapısı korunur ve kullanım süresi uzatılır.

evi havalandırmak

4) Yüzey Temizliği İçin Ahşap Temizleyici Ürün Kullanın

Salonda mobilyalarınıza uyum sağlayan ahşap konsol gibi ürünleri temizlerken kimyasal maddelerden kaçınmalısınız. Ahşabın yapısını korumak için özellikle ahşap mobilyalar için üretilen temizlik malzemelerinden faydalanmalısınız. 

Konsolun üzerindeki tozu alırken ya da çevresini silerken, özel olarak üretilen ürünleri kullanarak yıpranmasını önleyebilirsiniz.

ahşap temizleyici ürün

5) Toz Alma İşleminde Nemli Bez Kullanın

Yaşam alanında dekorasyonda ahşap orta sehpa kullanımına önem veriyorsanız, orta sehpanın sık sık tozunu almanız gerekir. Bu gibi mobilyaların ahşap yapısını korumak için asitli deterjanlar kullanmamalısınız.

Rutin toz alma işleminde, nemli bez kullanarak saniyeler içinde mobilyanın tozunu alabilirsiniz. Nemli bezle yatak başlığı, orta sehpa ve vitrin gibi ürünlerin günlük tozunu temizleyebilirsiniz.

nemli bezle toz almak

6) Lekeleri Silmek İçin Doğal Karışım Hazırlayın

Bazı durumlarda ahşap mobilyalarda leke oluşabilir. Su, yemek, boya lekesi gibi. Bu gibi lekeleri temizlemek için doğal karışımlar hazırlayarak zemini temizleyebilirsiniz. Önerilen doğal karışımlardan ilki, bir miktar sirkeli su hazırlayıp yüzeyi silmektir. Mikrofiber bez kullanarak sirkeli su sayesinde ahşap mobilyalarda oluşan lekeyi kısa sürede silebilirsiniz.

Ahşap sehpa gibi ürünlerde oluşan lekeleri gidermek için tuz ve suyu karıştırıp macun kıvamı elde edin. Hazırladığınız doğal macunu, leke üzerine yayarak nemli bezle silin. Bu basit ve etkili yöntemler sayesinde evinizdeki ahşap mobilyaların kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. 

ahşap mobilya leke silme

7) Periyodik Ahşap Yağ Bakımını Yapın

Uzun süre açık alanda kullanılan bahçe masa takımları bir süre sonra periyodik bakım ister. Periyodik bakımlarını yapmak için ahşabın yapısına uygun bakım yağı kullanmalısınız. Yağ bakımı sayesinde ahşabın doğal görünümü korunur, yıpranma riski azalır ve daha uzun süre kullanım imkanı doğar.

Yağ kullanarak yapacağınız bakımı, hem metal parçalarına hem de ahşap parçalarına uygun olmalıdır. Bu nedenle, ahşap mobilyanın malzemesini tespit edip uygun ürünü seçebilirsiniz. Parlaklık kazandırmak adına doğal zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zeytinyağını, eskimiş ve yıpranmış ahşap masa, sandalye gibi ürünler için deneyebilirsiniz. Nemli bez ve zeytinyağı kullanarak tüm yüzeyi silerek yenilik kazandırabilirsiniz. 

ahşap mobilya yağ bakımı

8) Düzenli Olarak Tik Yağı Uygulayın

Ahşap yapılı mobilyaların daha uzun süre kullanılması için, tik yağı desteği sağlanmalıdır. Tik yağı, pek çok ahşap mobilya için önerilen, malzemenin yapısını koruyan ve yeni görünüm kazandıran özel bir yağdır. 

Doğal bir bakım yağı olduğu için ahşap sandalye gibi mobilyaları kısa sürede onarır. Yıpranmış görünümü yeniler ve daha canlı renkte kullanmanıza yardım eder.

tik yağı kullanımı

9) Servis Ürünleri İçin Bardak Altlığı Kullanmaya Dikkat Edin

Evinizde severek kullandığınız ahşap mini takımlar için kullanımda hassas olmanız önerilir. Örneğin ahşap yüzeyin zarar görmemesi için masaya sıcak ürünleri doğrudan temas ettirmemelisiniz. Bunun için bardak altlığı, keçe örtü, hasır altlık ya da supla gibi yardımcı ürünler kullanabilirsiniz.

Önerilen ürünler, sıcak yüzeylerin ahşap yüzeyle temas etmesini önler. Bu sayede, ahşap mobilyaların yapısı korunur ve senelerce aynı konforda kullanmanıza yardımcı olur.

bardak altlığı kullanımı

10) Ahşap Yüzeylerin Tamamını Doğrudan Suyla Temas Ettirmeyin

Ahşap mobilyaları, sudan korumak oldukça önemlidir. Suyla temasını önleyecek şekilde kullanmak gerekir. Suyla yıkamak, ahşap mobilyaların dayanıklılığını azaltır. 

Beklenmedik yağmur gibi durumlarda ise ilk anda müdahale etmeniz gerekir. Su geçirmez örtü örtmek ya da ürünleri kapalı alana almak, kullanım ömrünü uzatacak yöntemlerden biridir.

ahşap yüzeyi sudan korumak

11) Bağlantı Noktalarını Sık Sık Kontrol Edin

Uzun süre kullanıma bağlı olarak ahşap mobilyaların bağlantı noktaları zayıflayabilir. Montajlama ve bağlantı yerleri, gevşeyebilir. Bu gevşeme de ahşap yüzeyin aşınmasına neden olabilir. Bu nedenle, ahşap mobilyaların bağlantı noktalarının sık sık kontrol edilmesi gerekir.

Eğer mevsimlik bir ahşap takım kullanıyorsanız, her kullanım öncesinde ve sonrasında vidalarını gözden geçirebilirsiniz. Ahşap yemek masası ya da çalışma masası gibi ürünleri de çok sık kullandığınız için her ay kontrol etmeniz önerilmektedir.

ahşap mobilya düzenli bakımı

12) Çatlakları Ahşap Dolgusuyla Kapatın

Ahşap tv sehpası gibi ürünlerde bazen yanlış kullanıma bağlı olarak çatlama meydana gelebilir. Oluşan çatlakları, anında ve etkili yöntemle telafi etmek gerekir. Bu durumda, ahşap dolgu macunu size büyük oranda yardımcı olabilir.

Çatlakların daha fazla açılmaması için dolgu macunu kullanabilirsiniz. Dolgu macununu uygun yere ve kontrollü şekilde uygularsanız, mobilyadaki çatlağın genişlemesini önleyebilirsiniz. Böylece oluşan hasara, anında müdahale ederek ürünün kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.

ahşap dolgu macunu

İlginizi Çekebilir:

Benzer
Yazılar
Ahşap Dekorasyon Fikirleri: Doğal ve Modern Tasarımlar
Ahşap Dekorasyon Fikirleri: Doğal ve Modern Tasarımlar
Doğal Malzemelerin Kullanıldığı Bir Dekorasyon Nasıl Yapılır?
Doğal Malzemelerin Kullanıldığı Bir Dekorasyon Nasıl Yapılır?
Mobilya Üretiminde Kullanılan Ahşap Çeşitleri ve Özellikleri
Mobilya Üretiminde Kullanılan Ahşap Çeşitleri ve Özellikleri
Eviniz İçin Hangi Ağaç Türlerinden Üretilen Mobilyaları Tercih Etmelisiniz?
Eviniz İçin Hangi Ağaç Türlerinden Üretilen Mobilyaları Tercih Etmelisiniz?
Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.