Blog Under Construction
under

Yemek Pişirme Sanatında Yeni Trendler: Modern Mutfak Teknikleri, Sağlıklı Pişirme Metodları

Yemek pişirme sanatındaki yeni trendleri ve sağlıklı pişirme tekniklerini öğrenmek için içeriğimizi incelemeye başlayabilirsiniz!

Bellona Mobilya 03-06-2024 14:08:29
Yemek Pişirme Sanatında Yeni Trendler: Modern Mutfak Teknikleri, Sağlıklı Pişirme Metodları

Yemek Pişirme Sanatında Yeni Trendler: Modern Mutfak Teknikleri, Sağlıklı Pişirme Metodları

Besinleri sağlıklı şekilde tüketmek için, sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlamak gerekir. Et, sebze, meyve ve tahıl gibi gıdaların lezzetini en iyi şekilde almak adına, modern mutfak teknikleri uygulanır. Yiyecekleri yakmadan, kurutmadan, tam kararında pişirmek için sizlere özel olarak hazırladığımız bu içeriği inceleyebilirsiniz. 

Bellona editör ekibi olarak mutfağınıza konuk olup, modern mutfak teknikleri hakkında bilgi sahibi olmanıza aracı oluyoruz. Yemek pişirme sanatındaki yeni trendleri yakından takip etmek, yiyecekleri en lezzetli kıvamda hazırlamak için bu içeriğimizden ilham alabilirsiniz. Şimdi hep birlikte sağlıklı yemek pişirme tekniklerine daha yakından bakalım!

Yemek Yapma Metodları

En Popüler ve Pratik Sağlıklı Pişirme Teknikleri

Modern mutfak teknikleri arasında çeşitli yöntem yer alır. Uygulanan tarife ve tüketilecek besine göre en uygun pişirme tekniği tercih edilir. İşte dünyanın pek çok yerinde uygulanan en popüler ve pratik sağlıklı yemek pişirme teknikleri:

  • Roasting: Besinleri fırında, yüksek derecede sıcaklıkta pişirerek dışını kızartıp içlerini pişirme tekniği olarak uygulanır.
  • Spit Roasting: Özellikle de et veya tavuk gibi etlerin, şişe takılarak döner fırında pişirilmesiyle uygulanan bir tekniktir.
  • Pot Roasting: Sebze ve et gibi besinlerin, kapalı bir kap veya tencere içerisinde, az sıvı ile yavaş pişirilme yöntemidir.
  • Pan Roasting: Etlerin bir tava içinde, yüksek sıcaklıkta hızlı pişirilip fırında pişmeye devam etmesiyle uygulanan bir tekniktir.
  • Poelle: Sebze ve küçük parçalanmış etlerin, kapalı bir tava veya tencerede kendi suyunda pişirilmesiyle gerçekleşen bir tekniktir.
  • Baking: Yiyeceklerin fırında dönem dönem ters çevrilerek pişirilmesi, fırınlanmasıdır.
  • Sear & Seal: Etlerin dışında sert bir kabuk oluşturularak içinin çok iyi şekilde pişirilmesi tekniği olarak uygulanır.
  • Grill: Izgara üzerinde, doğrudan ateş ile yüksek ısıda ve kısa sürede yiyecekleri pişirme tekniğidir.
  • Barbeque: Et ve sebze gibi yiyeceklerin, füme edilmesi yöntemiyle uygulanan bir tekniktir.
  • Smoke: Besinlerin sıcak ya da soğuk talaş dumanı yardımıyla yavaşça pişirilmesidir. 
  • Saute: Çabuk pişebilen, ince dilimlenmiş et ya da sebze gibi gıdaların, kısa süre yüksek ısıda kavurulmasına verilen bir tekniktir.
  • Broil: Izgara kullanılan, açık havada alt ya da üst katmanda yemek pişirme yöntemidir.
  • Glaze: Yiyeceklerin üzerine, şeker ve yağ eklenerek parlaklık kazandırma yöntemidir.
  • Graten: Pişirilen yiyeceklerin üzerine peynir, krema veya ekmek kırıntısı gibi malzemeler eklenerek fırında pişmeye devam etmesidir.
  • Wilting: Yeşil yapraklı sebzelerin, yüksek ısıda kısa sürede tavada sotelenmesi işlemidir. 

Yemek Nasıl Pişirilir?

Su ve Isıyla Sağlıklı Pişirme Teknikleri

Yemek hazırlama sürecinde, su kullanılarak birçok besin kolayca pişirilebilir. Modern mutfak tekniklerinde su ve ısıyla hazırlanan yemekler için uygulanan yöntemler şöyle incelenebilir:

  • Simmer: Yiyecekleri, sıvı içinde 93 derecede ısıda pişirme tekniğidir.
  • Boiling: 100 derecelik sıvı içinde besinlerin haşlanarak pişirilmesidir.
  • Poche: 75-88 derecelik sıvı içinde besinlerin nazikçe pişirilmesidir.
  • Sous Vide: Etlerin, 45-65 derece su banyosu içerisinde, özel bir poşetle pişirilmesidir.
  • Shallow Poaching: Bir tava içinde, tavanın yarısı sıvı olacak şekilde, kısık ateşte ve üzeri yağlı kağıtla kapatılarak pişirme tekniğidir.
  • Steaming: Basınçlı tencerenin kullanıldığı, 100 derecenin üzerindeki ısının olduğu buharda pişirme tekniğidir.
  • Blanche: Sebzelerin ve gıdaların, kaynar tuzlu suda kısa süreli haşlanıp hızlı şekilde soğuk suda bekletilmesiyle uygulanan bir pişirme tekniğidir.
  • Stew: Etlerin hafiften mühürlenip ardından sos içinde pişirilmesiyle uygulanan bir yöntemdir.
  • Etuve: Et ya da sebze gibi gıdaların kendi suyunda pişirilmesidir.
  • Braise: Büyük ve iri parçalı etlerin mühürlenip ardından sos içinde yavaşça pişirilmesiyle uygulanan bir pişirme tekniğidir.
  • In Papillote: Pişirme kağıdı ya da sebze yapraklarına sarılan yiyeceklerin pişirilmesidir.

Yemek Yapma Teknikleri

Yağ Kullanılan Pişirme Teknikleri

Yemek hazırlık sürecinde aşırı yağ kullanımı, sağlıklı bir pişirme yöntemi değildir. Ancak bazı yemeklerin hazırlanmasına, modern mutfak teniklerinden biri olan yağlı pişirme tercih edilebilir. Bu yöntemler ise şu şekilde ifade edilebilir:

  • Confit: Gıdaların yavaş pişirilmek üzere, maksimum 90 derecelik yağ içinde, uzun süre bekletilerek yumuşak ve lezzetli hale getirilmesi tekniğidir.
  • Saute: Orta ve ince boyutlardaki doğranmış besinlerin, yüksek ısıda kısa bir süre içinde, az miktarda yağ ile kavrulmasıdır.
  • Pan Fry: Besinlerin yağ içinde kızartılmasıyla uygulanan bir tekniktir.
  • Deep Fry: Yiyeceklerin tamamen kızgın yağ içinde gömülü şekilde kızartılmasıdır.

Yemekte Yağ Kullanımı

Isı Olmadan Besinleri Pişirme Teknikleri

Yiyecekleri hazırlama ve pişirme sürecinde, bazen doğrudan ısıya ihtiyaç duyulmaz. İşte ısı olmadan besinleri pişirmek istediğinizde, uygulayabileceğiniz modern pişirme teknikleri:

  • Curing: Tuz, şeker veya diğer kuru maddeler yardımıyla, besinlerin işlenerek saklanması ve tadının geliştirilmesi tekniği olarak uygulanır.
  • Mikrodalga Pişirimi: Yiyeceklere radyo dalgalarıyla ısı uygulanır ve  ısıtma, pişirme gerçekleşir.
  • Asit Reaksiyonu: Bağ dokusu yumuşak besinlere, sirke, limon suyu gibi asidik maddeler eklenerek pişirilmesidir.
  • Kurutma: Yiyeceklerin, sebzelerin ve diğer besinlerin ısı, hava veya güneş yardımıyla su içeriğinin azaltılarak saklanmasıdır. 
  • Fermantasyon: Çiğ besinlerin bakteriler, mayalar veya enzimler yardımıyla işlenerek lezzet, doku ve raf ömrünün geliştirilmesiyle uygulanan bir modern mutfak tekniğidir.

Doğru Yemek Pişirme Yöntemleri

Moleküler Pişirme ve Mutfak Teknikleri

Son dönemlerde, profesyonel mutfaklarda uygulanan moleküler pişirme teknikleri oldukça ilgi görmekte. Bu konuda bilgi sahibi olmak isterseniz, moleküler pişirme yöntemlerine daha yakından bakalım:

  • Gelification: Tariflere agar-agar, gelatin, carrageenan, gellan gum, pektin, methylcellulose gibi malzemelerin eklenip yeni doku oluşturulması tekniğidir.
  • Küreleştirme: Sıvı gıdaların belirli kimyasallar yardımıyla küresel bir forma getirilmesi tekniği olarak modern mutfaklarda uygulanır.
  • Sous Vide: Etlerin 45-65 derecedeki suyun içinde, özel poşetle pişirilmesidir.
  • Havyar Yapımı: Tarife uygun olan çeşitli sıvıların alginat ve kalsiyum kullanılarak havyar benzeri küreciklere benzer forma dönüştürülmesidir. 
  • Sıvı Nitrojenle Pişirim: -186.9 derecede kaynayan sıvı nitrojen yardımıyla çeşitli besinlerin pişirilmesidir. 
  • Et Tutkallama: gıdalarda kullanılan Transglutaminase enzim yardımıyla etlerin birbirine yapıştırılması tekniğidir. 
  • Pamuk Şeker: Özellikle de pasta mutfaklarında kullanılan bu modern teknik, şekerin yüksek sıcaklıkta eritilerek ipliksi yapıda işlenmesi ile uygulanır. 
  • Maltodekstrin: Gerekli durumlarda yağların toz formuna dönüştürülmesi için uygulanan bir modern mutfak tekniğidir.
  • Soya Lesitini Kullanımı: Modern pişirme tekniklerinden biri olan bu teknikte, soya lesitini emülsifiye edici özelliğinden yararlanılarak gıdalara havasal, köpüklü bir yapı kazandırılmaktadır.
  • Dumanla Servis: Tütsülenen yiyeceklerin servis anında üzerindeki dumanla, cam kapakla servis edilmesi ve tüketime kadar pişirilmesidir.
  • Plate Üzerinde Dondurma: Dondurma ve soğuk yiyecekler için uygulanan bu pişirme tekniği, tabak üzerinde sıvı azot kullanılarak uygulanır.

Moleküler Pişirme Nedir?

En Sağlıklı Yemek Pişirme Yöntemi Nedir?

Uzmanlara göre, en sağlıklı pişirme yöntemler haşlama veya buharda pişirme teknikleridir.

Bu teknikler sayesinde, yemeklerin doğal vitamin ve mineral içeriklerini korumak mümkün olabilir. Böylece, besin değeri yüksek, doyurucu ve sağlıklı yemeklerin tüketilmesi daha kolay olur.

Bir diğer sağlıklı yemek pişirme yöntemi ise, ızgara veya fırında pişirme tekniğidir. Az yağ kullanımı ve besinlerin kendi suyunu koruması sayesinde, sağlıklı öğünler yapılabilir. Pişirme yöntemini seçerken hazırlamak istediğiniz tarifleri ve sağlıklı beslenme düzeninizi kontrol edebilirsiniz.

Sağlıklı Pişirme Yöntemleri

İlginizi Çekebilir:

Mutfak Düzeninde Verimliliği Artırma Yöntemleri

Mutfak İçin İç Açıcı Renk Seçimleri

Bellona'yla Zengin Görünen Bir Yemek Odası Oluşturmanın İpuçları

Airfryer Kullanırken Yaygın Olarak Yapılan 8 Hata

Zero Waste Nedir: Sıfır Atık Yaşam Tarzına Giriş

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.