Blog Under Construction
under

7 Adımda Pratik Yatak Temizliği Önerileri

Pratik bir şekilde yatağınızı temizlemek için nelere ihtiyacınız var? Adım adım yatak temizleme tüyolarını sizin için anlatmaya geldik!

Bellona Mobilya 21-12-2023 15:25:08
7 Adımda Pratik Yatak Temizliği Önerileri

7 Adımda Pratik Yatak Temizliği Önerileri

Pek çok kişi için günün en güzel anı uyku saatlerine hazırlık ve uyku anıdır. Bu güzel saatleri sağlıklı geçirmek için yatağın hijyenine önem verilmelidir. 

Solunum yolu hastalıklarından korunmak, cilt kaşıntılarını önlemek adına sık sık yatağın temizlenmesi ve havalanması gerekir. Eğer daha önce ev içinde yatak temizliği yapmadıysanız sizlere en pratik yöntemlerle evde yatak temizliği hakkında bilgi vereceğiz.

Yatak silme asla ihmal edilmemesi gereken bir ev işidir. Ter, nem ve kirler yatağa yerleştiğinde yataklarda hem kötü koku hem de kötü görünüm meydana gelir. Çarşafları değiştirmek istediğinizde, yalın halde kalan yatağınıza baktığınızda ferah ve temiz olduğunu görmek istiyorsanız; bu satırlardaki bilgiler size temizlik konusunda destek olabilir. 

Evde Pratik Yatak Silmek

Yatak Temizliği Nasıl Yapılır? Evde 7 Pratik Adım

1) Temizlik Malzemelerini Hazırlayın

Yatak yıkama aslında çok da zor bir iş değildir. Yerinde detaylı şekilde temizlik yapıldığında yıkanmış etkisi vermektedir. Kirlenen ve yıpranan yatakları temizleyerek gerekli hijyeni sağlayabilirsiniz. Bunun için malzemelerinizi bir köşeye hazırlayabilirsiniz. 

Yatak nasıl temizlenir dediğiniz anda önce malzemeleri gözden geçirmeniz gerekir:

  • Derin bir kova
  • Su
  • Sünger
  • Nemli bez
  • Süpürge
  • Lavanta yağı
  • Karbonat
  • Sirke
  • Temizlik fırçası

Yatak Temizliğinde Neler Yapılmalı?

2) Nevresim Takımını Çıkarın

Yatak lekesi temizleme tekniklerini uygulamadan önce yastık kılıfını, nevresimleri, çarşafı ve yatağın üzerinde bulunan tüm tekstil ürünlerini çıkarın, yıkamak için makineye atın. Birazdan yatağı silip temizleyeceğiniz için yeni ürünler sermeniz gerekecek. Ter kokusu, nem ve toz eski ürünlerde kalacağından, temizlik sonrası ilk uykunuzu yeni yıkanmış mis gibi kokan çarşaf ve nevresimle yapabilirsiniz.

Yatak Lekelerini Temizlemek

3) Yatağı Süpürün

Siz fark etmeseniz dahi yatağın içinde tozlar bulunabiliyor. Üstelik tozlar, çarşaf altından yatağa tutunabiliyor. Odanın havalandırılması, temizlik sıklığı, günlük kıyafetle yatağa girme gibi durumlar yatakların kirlenmesini hızlandırıyor. Bu toz ve kirleri ilk aşamada temizlemek için elektrikli süpürge kullanılması gerekiyor. 

Süpürgenin hangi başlığı size kolay geliyorsa kullanarak tüm yatağı süpürmelisiniz. Özellikle de dikiş noktaları ve yatak köşeleri; tozu en çok barındıran bölgeler. Bu ince detayları daha dikkatli süpürerek günlerdir birikmiş tozu temizleyebilirsiniz. 

Yatağı süpürme aşamasında, her iki yönünü de süpürün. Yatağı kaldırdığınızda mobilyanın da tüm yüzeylerini süpürerek derinlemesine temizlik sağlayabilirsiniz.

Yatağı Süpürmek

4) Deterjanla Yatağı Silin

Geldik işin en önemli aşamasına. Şimdi derin kova içinde 1 fincan beyaz sirke, 1 fincan karbonat ve 2-3 litre suyu karıştırın. Elde edilen bu karışım, sizin yatak temizliğinize yardım edecek etkili deterjanınız olacak. Özellikle de sirke ve karbonatla yatak temizleme sonuçlarını gördüğünüzde her fırsatta yatakları silip temizlemek isteyeceksiniz.

Doğal deterjanınızı sünger yardımıyla alın ve öncelikle yatağın lekeli bölgelerine uygulayın. Biraz bekledikten sonra fırça yardımıyla tüm lekelerin üzerinden geçin. Birkaç fırçalama hamlesi sayesinde lekeleri aşındırabilirsiniz. Eğer suyunuz sıcak olursa lekelerin yumuşayıp kalkması daha kolay olabilir.

Yatağın her iki yüzünü de hazırladığınız suyla silerek kötü kokuları gidermiş olacaksınız. Ayrıca ter ve nem gibi izlerin de aşınmasına yardım edebilirsiniz. Güçlü bir ovalama işlemi sayesinde, yatağınızın kumaşında olan lekeleri kolayca temizleyebilirsiniz. Süngeri sık sık suya daldırıp suyunu sıkarak temizleme işlemine devam edebilirsiniz. 

Silme işlemini dikiş noktalarına, yatağın köşelerine ve görünen her yerine uygulayarak bu adımı bitirebilirsiniz. Şimdi diğer aşamaya ilerleyelim ve yatağın tertemiz olmasına sizi şahit edelim.

Karbonatla Yatak Temizlemek

5) Yatağı Havalandırıp Kurutun

Sirke ve karbonatla sildiğiniz yatağı açık alanda ya da odanın penceresini açarak havalandırmalısınız. Eğer yatak nemli kalır da kullanmaya devam ederseniz yatağın kokmasına ve küflenmesine neden olabilirsiniz. Bu nedenle her temizlik sonrasında kuruması için birkaç saat beklemelisiniz. Gün sonunda yatağı kullanmak için; temizliğe günün ilk saatlerinde başlamanız tavsiye edilir.

Yatak havadar ortamda kurumayı beklerken siz de bir yandan yatak altı temizleme ile uğraşabilirsiniz. Sünger yatağı kaldırdığınızda yatağın yerleştiği mobilyayı süpürüp silebilirsiniz. Böylece yeni temizlenen sünger yatak, temiz yuvasına oturacaktır.

Yatak Altı Temizliği

6) Son Dokunuşları Yapın

Yatak temizliğinde önerilen adımları uyguladıysanız şimdi de son dokunuşları yapmaya geldi. Bu süreçten sonra kuruyan yatağınızı mobilyaya yerleştirebilirsiniz. Süpürgeyle yeniden süpürüp tozları en iyi şekilde yataktan alabilirsiniz. 

Nemli bez kullanarak yatak başlığını ve diğer parçaları silebilirsiniz. Daha temiz yatakta, daha iyi nefes alarak, keyifle uyumak için yatağınızın mevsimlik yönünü kullanmayı da unutmayınız. Bazı yatak modellerinde yazlık ve kışlık yüzeyler bulunuyor. Bu yüzeyler sayesinde mevsim içinde terleme riski önleniyor.

Son dokunuşlardan bir diğeri de yatak koruyucu örtü kullanmaktır. Alez adı verilen bu koruyucuları yatağınıza serdiğinizde, ter ve tozun sünger yatağa geçmesine önlem alabilirsiniz. Yatağın dört köşesine sevdiğiniz bir esansiyel yağı damlatarak ferah koku elde edebilirsiniz. 

Lavanta, limon, portakal, nane, okaliptüs ya da amber çiçeği yağını tercih edebilirsiniz. Böylece yağın etkisi geçene kadar daha rahat uyuyabilirsiniz. İstediğiniz zaman yağı damlatarak temizlenmiş yatağınızda ferah koku sağlayabilirsiniz.

Adım Adım Yatak Temizliği

7) Yeni Nevresim Takımı Serip Kullanmaya Devam Edin

Kaliteli ve verimli uykuların sırrı, yeni yıkanmış nevresim takımlarında saklı. Yatak temizliğinizi bitirdikten sonra alez üzerine çarşaf serebilirsiniz. Yastık kılıfı ve nevresimleri de yenileyerek yatağın her bakımdan temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Sünger yatağın sık sık kullanıldığını düşündüğünüzde, ayda 1 defa temizlik yapmaya zaman ayırabilirsiniz. 

Yatak süpürme, silme ve havalandırma işlemleri sayesinde yataklarınızın kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Ayrıca evinizdeki eskiyen ve sıkıldığınız yatakları değiştirmek isterseniz; online mağazalarda ya da en yakın Bellona şubemizde kendi isteklerinize göre yatak bulabilirsiniz. Sırt ve omurga sağlığını koruyan, ortopedik ve dayanıklı birçok yatak modeli sizi Bellona’da en uygun rakamlarla bekliyor!

Yatak Temizleme Tüyoları

Çamaşır Suyu Yatağı Temizler Mi?

Çamaşır suyunun leke çıkarma, renk açma gibi özellikleri mevcut. Bu nedenle bazı durumlarda yatak temizliği için çamaşır suyu tercih edilmekte. Ancak ölçülü ve kontrollü şekilde. Çünkü aşırı miktarda kullanılan çamaşır suyu, uyku anında sizi rahatsız edebilir. Bu bilgiyi dikkate alarak 1 litre su içinde yarım kapak çamaşır suyu kullanabilirsiniz. 

Hazırladığınız suyu zorlu ve inatçı lekeleri temizlemek için değerlendirebilirsiniz. Sünger yardımıyla çamaşır suyunu yatağa uygulayın ve süngerle ovalamaya başlayın. Lekenin açıldığını, kirin kalktığını görebilirsiniz. Özellikle de beyaz sünger yatakların temizliği için öneriliyor. Çamaşır suyunu uyguladıktan sonra nemli soğuk bezle yüzeyi güzelce durulayınız. Kuruduktan sonra yatağınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Çamaşır Suyu İle Yatak Temizlemek

Yatak Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Çocuk, bebek ve yetişkin yataklarının temizliğinde hassas olmak gerekir. Bu nedenle düzenli aralıklarla yatak temizliği önerilir. Günlük yatak temizliğinde yatağın havalanması önemlidir. Haftalık yatak temizliği için çarşaf değişimi gerekir. Gün içinde terleme ve vücuda hapsolan kirler, yatağa geçebileceği için her tatil gününde çarşaf değiştirebilirsiniz.

Yastık kılıfları ise 2 gün aralıkla değişmeli. Baş bölgesinin daha yoğun terlemesi, yastıkta kötü kokuya neden olabilmekte. Saçların uzunluğu, yorgunluk, terleme yastık kılıfının kirlenmesini hızlandırır. 2 gece aralıklarla yastık kılıflarını yenisiyle değiştirebilirsiniz. Ayrıca, yastıkların uzun ömürlü olması adına yastık alezi kullanmayı deneyebilirsiniz.

Yoğun çalışanların, yatak temizliği için zamanı olmayanların ise tatil günlerinde genel yatak temizliği yapıp oda içi hijyenine dikkat etmesi önerilir. Yatağın bulunduğu oda sık sık havalandırılmalı, tekstil ürünleri yıkanmalıdır. 

Yatak Temizleme Zamanları

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.