Blog Under Construction
under

Hayat Kurtaran Bilgiler: Yangına Karşı Evde Alınacak Önlemler Nelerdir?

Yangına karşı evde alınabilecek önlemler nelerdir? Yangın tehlikesine karşı evde neler yapılmalı? Pratik ancak hayat kurtaran yangın tedbirleri bu yazıda!

Bellona Mobilya 22-12-2023 15:29:36
Hayat Kurtaran Bilgiler: Yangına Karşı Evde Alınacak Önlemler Nelerdir?

Hayat Kurtaran Bilgiler: Yangına Karşı Evde Alınacak Önlemler Nelerdir?

Evde yangın çıkması, herkes için korkutucu ve endişe verici bir durumdur. Bu ev kazasını önlemenin birçok yolu vardır. Bilinçli davranarak ve olası senaryoyu düşünerek, önceden yangın için tedbirler alınabilir. Can ve mal güvenliğini korumak için yangın anında ne yapılması gerektiği bilinmelidir. Ayrıca, yangına karşı ev ortamında yapılacak ufak değişiklikler sayesinde de hayat kurtarılabilir.

Evde çocuğunuz varsa, yaşlı ve hasta bir aile üyeniz varsa yangın anında panik yapmadan duruma müdahale edilmesi önerilir. Yaşanacak kazaları önlemek için her odada ayrı güvenlik önlemleri alınmalı ve aile üyeleri yangına karşı bilgilendirilmeli. 

Peki ev ortamında neler yapılabilir? Hangi tedbirler sayesinde evde yangına önlem alınabilir? Bu sorulara yanıt vermek ve hayatınızı korumaya almak için buradayız.

Yangın önlemleri alarak maddi ve manevi kayıpların önüne geçmek mümkün. Bu nedenle sık sık bu konunun evde gündeme gelmesi gerekmekte. Bilinçlenerek, evde yangına neden olacak durumları düzelterek yangından korunmak çok kolay. Şimdi aklınızdaki endişeye son vermek ve yangına karşı evde alınacak önlemlere değinmek istiyoruz.

Kontrol dışı oluşan yangın durumunda acil destek almak için 112 numarasını arayıp nerede olduğunuzu net bir şekilde ifade etmeyi unutmayın. Yangının neden çıktığını da telefonda kısaca ve hızlı şekilde anlatırsanız, yaşanan durumlara karşı destek ekibinin size kolayca ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Yangına Karşı Önlemler

Yangına Karşı Evde Alınacak Önlemler: AFAD Uyarıları

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, kurum, kuruluş ve işyerlerinde yangını önleyici tedbirler iki kısımda incelenmektedir. Bu tedbirleri sizlere detaylı şekilde anlatıp evde yangına önlem almanızı kolaylaştırabiliriz.

1) Yapısal Bakımdan Yangından Korunma Tedbirleri

Evinizi, oturduğunuz binayı yangına karşı korunaklı hale getirmek için birkaç önlemi almanız önerilmektedir. Bu önlemler sayesinde, yangının yıkıcı ve yakıcı etkisini en aza indirebilirsiniz. Peki, neler yapabiliriz diyorsanız tek tek ifade edelim:

  • Yapılarınızda yanmaz veya yanması güç yapı malzemeleri kullanabilirsiniz.
  • Yangının yayılmasını önlemek adına, yangın bölümleri oluşturulmaya dikkat etmelisiniz.
  • Dumanın yayılmasını önlemek amacıyla duvardan sızmaları önleyici tedbirler almanız önemli olacaktır.
  • Yangının etkilerinden korunmuş kısa yangın çıkış yolları sağlayarak yangından kısa sürede kurtulabilirsiniz.
  • Ateşleyici ve yanıcı malzeme kaynaklarını birbirinden ayrı yerlerde depolamaya dikkat etmelisiniz.
  • Her an çıkabilecek yangınlar için yangın söndürme cihazlarını çalışır durumda bulundurmanız, olası bir yangın durumunda müdahale etmeniz için kolaylık sağlayacaktır.

Yangın Anında Neler Yapmalı?

2) Organizasyon Bakımından Yangından Korunma Tedbirleri

Evinizde ve bina içinde gerekli disiplini sağladığınızda, yangının etkisini en hafif şekilde hissedebilirsiniz. Yangın büyümeden, cana ve mala zarar gelmeden kısa sürede yangını söndürebilirsiniz. Bunun için evinizi paylaşan ya da binada bulunan komşularınızla listedeki bilgileri gözden geçirip uygulamanız gereklidir.

  • Yangınlara karşı iyi bir bina yönetimi sağlamaya dikkat ediniz.
  • Yangınlara karşı gerekli yasakları getirip hem evde hem de bina içinde önlem alabilirsiniz.
  • Sabit elektrik tesisatını sık sık kontrolden geçirmelisiniz.
  • Evde sık sık yangın tatbikatları yapmalısınız.
  • Yangın çıkışlarının açık olduğundan emin olmalısınız.
  • Yangın çıkışlarına acil ışıklandırma sistemleri kurmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Gereksiz yangın yükünü kaldırmalısınız bunun için bina çıkışlarına ya da merdiven boşluklarına depolama yapmamalısınız.
  • Korunma sistemi ve tahliye planının kontrol etmelisiniz
  • Her türlü işyerinde ve evde yangın söndürme tüpü bulundurmaya dikkat etmelisiniz.
  • Yangın söndürme tüplerinin düzenli bakımlarını yaptırmalısınız.
  • Daha önce hiç yangın söndürme tüpü kullanmadıysanız, eğitim alıp nasıl kullanılacağını öğrenmelisiniz.

Yangın Tedbirleri

Her Evde Dikkat Edilmesi Gereken 9 Yangın Tedbiri

1) 112 Acil Numarasını Ezberleyin

Evde kaç kişi olursanız olun yangın durumuna karşı her an hazırlıklı olmalısınız. Yangın çıkmadan önce tedbirlerinizi almanız, yangın anında ise bilinçli hareket etmeniz gerekiyor.

Panik yapmadan yangın anında 112’yi arayıp acil destek istemelisiniz. Yangının sıçramasını, büyümesini ve daha fazla zarar vermesini önlemek adına 112 aklınızdan asla çıkmamalı. 

Yangın Anında Neler Yapabilirsiniz?

2) Çocukları Ateşten Uzak Tutun

Evde yangına karşı tedbir almak için öncelikle evdeki çocukları kontrol etmelisiniz. Ocak ve ateşe olan ilgisini kontrol edebilirsiniz. Çocukların çakmak, kibrit, ocakla oyun oynamasını önlemelisiniz. Bunun için bir büyük kontrolünde olmaları önemli olacaktır. 

Ateşe neden olacak eşyaları, yüksek konumda saklayabilirsiniz. Böylece çocukların ilgisini çekmeyecektir.

Olası Yangını Engellemek

3) Elektronik Eşyaları Prizden Çekin

Alacağınız tedbirlerden bir diğeri de elektronik eşyaları, siz evde yokken çalıştırmamaktır. Elbette buzdolabı, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi çalışabilir. Ancak ütü, fırın, su ısıtıcısı, televizyon gibi hassas cihazları siz evde yokken kapatmalısınız. 

Isınmaya ya da elektrik kaçağına bağlı olarak yangın çıkabilir. Her ihtimali düşünerek küçük ev aletlerini kontrol edip evden çıkabilirsiniz.

Yangından Kaçınmak

4) Ateşe Dayanıklı Kumaşları Seçin

Mobilya ve tekstil ürünlerini seçerken, kolay tutuşabilen kumaşlardan uzak kalmanız önerilir. Ateşle teması halinde çabuk yanan ve ateşi hızla kumaşa dağıtan ürünlerden kaçınabilirsiniz. Özellikle de sentetik kumaş hızla tutuşabilme özelliğine sahiptir. Seçimlerinizde bu bilgiyi hatırlayabilirsiniz.

Yangına Karşı Yapılabilecekler

5) Yangın Alarm Sistemi Kurun

Yangın ve gaz alarmı, son yıllarda yapılan binalarda zorunlu hale gelmiştir. Eğer evinizde yangın alarmı yoksa, çok geç olmadan alarm sistemini evinize kurabilirsiniz. Bunun için profesyonel hizmet alabilirsiniz. 

Yangın alarmları, duman ve gaz kokusuna karşı hassas özellik taşır. Evde istenmeyen durumlarda alarm verir ve sizi uyarır. Ayrıca yangın anında su desteği sağlayarak yangını söndürmeye yardım eder.

Yangın Alarm Sistemi

6) Mutfakta Perde Güvenliği Sağlayın

Mutfakta, ocak arkasında perde kullanmamaya dikkat ediniz. Özellikle de tül perde ile ocak çok yakın mesafede ise, perdenin modelini değiştirebilirsiniz. Hafif bir esinti olduğunda tül perde, ocağa temas ederek alevlenebilir. Bu durum sonucunda yangın çıkabilir. Tül perde yerine, ocaktan biraz yüksekte kalacak şekilde stor perde kullanabilirsiniz.

Evde Yangın Önlemleri

7) Ateşe Dayanıklı Duvar Kağıdı Kullanın

Evde yangına karşı alınacak tedbirlerden bir diğer önerimiz de, duvar kağıdı seçimidir. Duvar kağıdı ateşe temas ettiği anda yanabilir. Çevredeki diğer nesnelere sıçrayan ateş, beklenmeyen bir yangına neden olabilir. Duvar kağıdı seçerken ateşe karşı dayanıklı olan özel modellere bakabilirsiniz. Böylece yangına karşı evde tedbir alabilirsiniz. 

Ateşe Dayanıklı Duvar Kağıdı

8) Yangın Sigortası Yaptırın

Evinizi yangına karşı korumak ve yaşanan maddi hasarı telafi etmek için sigorta yapabilirsiniz. Güven duyduğunuz bir sigorta firması ile anlaşıp yangın sigortası yaptırabilirsiniz. Böylece olası bir yangın durumunda, eşyalarda yaşadığınız maddi hasarı karşılayabilirsiniz.

Yangın Sigortası Nedir?

9) Odalarda Sigara İçmekten Kaçının

Sigara sağlığa zararlı bir madde olduğu gibi eve de zarar verebilen bir ürün. Ufacık bir dalgınlıkla sigara düştüğü yerde büyük yangınlara neden olabilir. Tül, koltuk, kıyafet, duvar kağıdı, kilim ve halı gibi ev eşyalarını çok kısa sürede tutuşturabilir. Uykuya geçiş, dalgınlık, unutma gibi durumlarda yangına neden olacağı için odalarda sigara içmekten kaçınabilirsiniz.

Odalarda Yangın Önlemi

Sık Sorulan Sorular

Evde Yangın Çıktığında Ne Yapmalıyız?

Evde yangın çıktığında panik olmadan, elektrik ve gazı keserek büyümesini önleyebilirsiniz. Önerilen tedbirleri uygulayarak yangının etkisini azaltabilirsiniz. Evde bulunan diğer kişilerle görev dağılımı yaparak acil destek ekiplerini çağırabilirsiniz. Alevlenen konumlara bolca su dökmeyi ya da yangın tüpünü kullanmayı deneyebilirsiniz.

Yangından Nasıl Korunabiliriz?

Yukarıdaki satırlarda ifade edilen bilgileri gözden geçirip evinizdeki eksiklikleri kontrol ederek yangından korunabilirsiniz. Evde gerekli önlemleri aldıktan sonra yangında daha bilinçli hareket edebilirsiniz.

Yangına İlk Müdahale Nasıl Yapılır?

Evde yangın çıktığında ilk müdahaleyi ıslak bir battaniye ile yapabilirsiniz. Su dökmek de yangını söndürmeye yardım edecektir. Evde yanınızda bir kişi daha varsa hemen 112’yi arayıp yangının çıktığını haber vermelidir. Yangın anında gazın ve elektriğin kesilmesi de hayat kurtaracaktır.

Yangın Anında Alınacak Önlemler

İlginizi Çekebilir:

8 Farklı Doğal Gaz Borusu Gizleme Taktiği

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.