Giriş Yap
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Blog Under Construction
under

Sessizlik Mimarisi Nedir? Gürültüsüz Yaşam Alanları Yaratmak

Gürültüsüz yaşam alanları yaratmanın en etkili yollarını öğrenmek için hemen bu içeriğimizi okumaya başlayabilirsiniz!

Bellona Mobilya 02-04-2024 09:34:49
Sessizlik Mimarisi Nedir? Gürültüsüz Yaşam Alanları Yaratmak

Sessizlik Mimarisi Nedir? Gürültüsüz Yaşam Alanları Yaratmak

Trafiğin yoğun işlediği ve kalabalık alanlarda, insanlar genellikle sessizliğe ihtiyaç duyar. Sessiz ve gürültüsüz bir alanda yaşamak, ruhen ve bedenen arınma sağlar. Gürültüsüz yaşam alanlarının psikolojiye olan etkisi de oldukça önemlidir. Gürültüye ve rahatsız edici seslere, sürekli ya da yüksek düzeyde maruz kalındığında stres, kaygı ve uyku bozuklukları gibi çeşitli psikolojik sorunlar yaşanabilir.

Bu sağlık sorunlarını önlemek için de sessizlik mimarisinden ilham almanız öneriliyor. Gürültüsüz yaşam alanı dizayn etmeniz için gerekli olan bilgileri ve önerileri, Bellona farkıyla bu içerikte bir araya getirdik. Sessiz ve sakin bir yaşam alanına sahip olmak istiyorsanız, yapmanız gerekenleri bu içeriğimizde öğrenebilirsiniz.

gürültüsüz yaşam

Sessizlik Mimarisi Nedir?

Sessizlik mimarisi, nüfusun daha da artmasıyla beraber gündeme gelen bir mimari yaklaşımdır. Bir yapı veya mekanın tasarım sürecinde etkilidir. Amacı, var olan gürültüyü azaltmak veya engellemektir. Böylece kişiler, yaşadığı mimari yapılarda dışarıdan gelen sesi minimum şekilde duyar ve daha az rahatsızlık hissedilir. Bu mimari tasarım yaklaşımı, insanların sessiz ve huzurlu bir ortamda bulunmalarını sağlamaya yardım eder. Bu amaçla, ev dizaynında ve dekorasyonunda, kendine has çeşitli stratejileri kullanır.

Sessizlik mimarisi, yaşam alanlarının çevresinde bulunan gürültüyü azaltarak veya kontrol ederek iç ve dış mekanlarda daha sessiz bir ortam yaratmayı amaçlamaktadır. Bu hedef doğrultusunda, binaların, konutların, ofislerin, okulların, hastanelerin veya diğer mekanların mimari tasarımında uygulanır. Sessizlik mimarisinin amaçlarını gerçekleştirmek için, tasarım sürecinde ses yalıtımı, akustik düzenlemeler, gürültüyü engelleme yöntemleri uygulanır. 

Bu yöntemler yardımıyla, sesin yayılması ve dağılması daha profesyonel şekilde  kontrol edilir. İç mekanlarda etkili dokunuşlarla, gürültüsüz yaşam alanları hazırlamak mümkündür.

gürültüyü engelleme yöntemleri

Gürültüsüz Yaşam Alanları Yaratmanın 9 Etkili Yolu

  • Tüm oda için ses yalıtımı uygulayın.
  • Kalın dokulu halı ve perde kullanın.
  • Yumuşak yüzeyli mobilyalar tercih edin.
  • Elektronik cihazların kontrolünü sağlayın.
  • Ses emici salon bitkilerini yetiştirin.
  • Yavaş kapanan kapı ve çekmeceleri kullanın.
  • Çift camlı pencerelerden faydalanın.
  • Odaklanmayı sağlamak için beyaz gürültü sağlayın.
  • Toplu yaşam alanlarında sınırları belirleyin.

1) Tüm Oda İçin Ses Yalıtımı Uygulayın

Yaşadığınız evde ses yalıtımı olup olmadığını tespit ederek gürültüsüz yaşam alanı tasarlayabilirsiniz. Eğer ses yalıtımı yoksa ya da çok eski sisteme göre yapılmışsa, daireniz için yeniden ses yalıtımı uygulayabilirsiniz. Ses yalıtımı, evde pencere ya da kapıların çevresine yapılabilir. 

Bu yöntem sayesinde, dışarıda oluşan rahatsız edici seslerin eve ulaşmasını büyük oranda önleyebilirsiniz. Böylece evde daha sakin ve sessiz zaman geçirebilirsiniz. Özellikle de cadde üzerinde ya da iş merkezi çevresinde oturuyorsanız, tüm odalar için ses yalıtımı yaptırmayı denemelisiniz.

pencere ses yalıtımı

2) Kalın Dokulu Halı ve Perde Kullanın

Kalın dokulu halı ve perdeler kullanarak, ev içindeki sesin dağılmasını önleyebilirsiniz. Halının geniş ve kalın dokulu olması, yürürken çıkan sesleri bastırma konusunda size yardım edebilir. Perde kullanımında ise birkaç kat perde kullanabilirsiniz. 

Güneşlik, tül ve fon perde kullanarak dışarıdaki seslerin evde duyulmasını önlemiş olursunuz. Özellikle de çok sık kullandığınız odalar için geniş ve kalın halılar kullanmayı deneyebilirsiniz. Yatak odasında ve genç odasında gürültüyü azaltmak için baza altında halı kullanabilirsiniz. 

evde kalın halı kullanımı

3) Yumuşak Yüzeyli Mobilyalar Tercih Edin

Yumuşak mobilyalar ve döşemeler, sesi absorbe ederek ortamın daha sessiz olmasını sağlar. Bu nedenle ev dizayn ederken, yumuşak mobilyalar kullanmaya dikkat edebilirsiniz. 

Örneğin pamuk ve keten dokulu koltuk takımları alabilirsiniz. Oda içinde kırlent ve dekoratif örtüler kullanabilirsiniz. Yumuşak yüzeyli mobilyaları seçerek evde daha sessiz ve gürültüsüz ortam oluşturabilirsiniz.

yumuşak yüzeyli mobilya

4) Elektronik Cihazların Kontrolünü Sağlayın

Evdeki elektronik cihazlar, ciddi şekilde gürültünün nedenidir. Aynı anda çalışan cihazların yaydığı ses, evde rahatsız edici gürültüye neden olabilir. Bu durumu önlemek için kullanım dışındaki cihazların fişini çekebilirsiniz. 

Televizyon, stereo ve diğer elektronik cihazlar gibi cihazları mümkün olduğunca sessiz bir şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz. Kalabalık bir yaşam alanında, kulaklık kullanarak sesi bireysel olarak izlemeyi deneyebilirsiniz. 

elektronik cihazların ses kontrolü

5) Ses Emici Salon Bitkilerini Yetiştirin

Ses emici özelliklere sahip ev bitkileri, ortamdaki gürültüyü azaltabilir. Özellikle de büyük yapraklı bitkiler veya sarkık bitkiler kullanabilirsiniz. Böylece hem dışarıdan gelen hem de ev içinde oluşan sesin absorbe edilmesi sağlanır. 

Ev dekorasyonunda, bitkilere yer vererek evinizde sessizlik mimarisini uygulayabilirsiniz. Bunun için köşe koltuk çevresinde büyük yapraklı bitkiler bulundurabilirsiniz. Yatak odasında ve mutfakta da yeşil yapraklı bitkilerden faydalanabilirsiniz.

ses emici salon bitkisi

6) Yavaş Kapanan Kapı ve Çekmeceleri Kullanın

Gürültüsüz yaşam alanı oluşturmanın bir diğer yolu da evdeki kapı ve çekmecelerin son sisteme göre seçilmesidir. Birden ve hızlı şekilde kapanan çekmeceler çok ses oluşturur. Bu modeller yerine yavaşça kapanan ve sessiz kullanım imkanı sunan kapı, çekmece kullanmalısınız. 

Özellikle de geç saatlerde rahatsızlık vermemek ve rahatsız olmamak için yavaş kapanan kapı, çekmeceleri evinizde kullanmaya başlayabilirsiniz. 

ses çıkarmayan çekmece

7) Çift Camlı Pencerelerden Faydalanın

Evinizi sessizlik mimarisine göre tasarlamak isterseniz, çift camlı pencerelerden faydalanmalısınız. Çift camlı pencereler, evin her odasında kullanılabilir. Bu pencere modelleri, dışarıdan gelen sesleri azaltmada etkili bir çözüm olmaktadır. İki cam arasındaki boşluk, sesin geçişini engeller. Böylece daha iyi bir ses yalıtımı sunar. 

Çift camlı pencere seçimi sayesinde, dışarıdaki trafik gürültüsü, sokak sesleri veya komşulardan gelen gürültü gibi faktörleri azaltabilirsiniz. Evinizde daha sessiz ve sakin bir atmosfer oluşturmak için uygulayabilirsiniz.

çift camlı pencere

8) Odaklanmayı Sağlamak İçin Beyaz Gürültü Sağlayın

Beyaz gürültü, dinlendiren ve odaklanmayı sağlayan sesleri ifade eder. Yaşam alanlarında, ortama hoş bir arka plan sesi eklemek için açılabilir. İç mekandaki dikkati dışarıdaki gürültülerden uzaklaştırmaya yardım eder. Bu sayede, dışarıdan gelen rahatsız edici seslerin daha az fark edilmesine ortam hazırlar. Evinizde sakin, sessiz ve gürültüsüz bir ortam oluşmasını istiyorsanız, beyaz gürültü kaynaklarını dinleyebilirsiniz. 

Beyaz gürültü, özellikle sessiz bir ortamda bile duyulabilecek düşük seviyedeki seslerin etkisini azaltmaya yardım edeceği için sessizlik mimarisinde oldukça etkilidir. Su sesi, hafif rüzgar sesi, dalga sesi ya da ağaçlardan gelen hışırtı rahatsız edici gürültüyü bastırabilir. Özellikle de bebek odası için sessiz bir ortam oluşturmak istediğinizde, bebek beşikleri çevresinde beyaz gürültü kaynaklarını açabilirsiniz.

beyaz gürültü

9) Toplu Yaşam Alanlarında Sınırları Belirleyin

Sessizlik mimarisinde çevre ile sağlıklı iletişim kurulması önemlidir. Dış seslerin kaynaklarını bulup iletişim kurarak seslerin önlenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer komşularınızdan gelen bir gürültü varsa sizi rahatsız ediyorsa, bu duruma çözüm bulmak için onlarla nazikçe konuşarak durumu dile getirebilirsiniz. Apartman kurallarını belirleyerek belirli bir saatten sonra şiddetli ses kaynaklarının açılmasını önleyebilirsiniz. 

Evinizde yenidoğan bir bebek varsa ve onun sağlıklı gelişimi için gürültüsüz bir yaşam alanı oluşturmak istiyorsanız, kapınıza not bırakabilirsiniz. Zilin çalınmaması, kapı önünde bağırılmaması için ufak ve nazik notlar bulundurabilirsiniz. Bu kuralları yaşlı, bebek, hasta yaşayan yaşam alanları için uygulayarak daha sakin ve iyi günler geçirebilirsiniz.

sakin yaşam alanı

Gürültüsüz Yaşam Alanları Yaratma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gürültüyü Azaltmaya Yönelik Önlemler Nelerdir?

Yaşam alanlarında ve insanların yoğun şekilde yaşadığı bölgede gürültüyü azaltmak için şu önlemlerin alınması gerekir:

  • Sanayi ve endüstri bölgelerini yerleşim alanlarının dışına kurulmasını sağlamak.
  • Motorlu taşıtların özellikle şehir içi trafiğinde korna çalmalarını engellemek ve yaptırım uygulamak.
  • Hava alanlarını yerleşim yerleri ve yaşam alanlarından uzak lokasyona kurulmasını sağlamak.
  • Kişileri bireysel araç kullanımı yerine toplu taşıma araçlarını kullanmaya teşvik etmek ve mevcut projeleri desteklemek.
  • Sosyal mekanlardaki müzik kaynaklarını belirli bir seviyede açmak ve dinlemek.

Ses Kirliliğinden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Toplum olarak hareket edildiğinde ses kirliliğinden korunmak mümkündür. Bunun için bazı tedbirlerin alınması ve bilinmesi önemlidir:

  • Motorlu taşıtlarda, şahsi araçlarda motorda susturucu kullanılmalıdır.
  • Her mimari yapı için ses yalıtımı ihmal edilmemelidir.
  • Korna her zaman gerekli değildir ve kalabalık ortamlarda kullanılmamalıdır.
  • Kulaklık takma alışkanlığı kazanılmalıdır.
  • Toplu taşıma kullanımı alışkanlık haline gelmelidir, böylece daha az taşıt trafikte yer alır.
  • Yol kenarlarında ağaçlandırma yaparak gürültünün azalması sağlanabilir.

Gürültü İnsan Sağlığını Nasıl Etkiler?

Sık ve yoğun şekilde gürültüye maruz kalan kişilerde, bir süre sonra sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu durum kronik bir hal aldığında tıbbi destek gerekir. Bu nedenle, insan sağlığı için sessizlik mimarisi önemli bir yaklaşımdır.

Bitkiler Gürültüyü Nasıl Engeller?

Sessizlik mimarisinde önemli bir kriter olan bitki kullanımı, sesin absorbe edilmesini kolaylaştırır. Bitkilerin yaprakları, gövdeleri ses emici özelliğe sahiptir. Bitkiler gibi saksı içindeki toprak da gürültünün emilmesini sağlar. Bu nedenle, ses kirliliğinin önüne geçmek için daha fazla bitki ve ağaçlandırma yapılmalıdır.

sessizlik mimarisi hakkında sık sorulanlar

İlginizi Çekebilir:

Benzer
Yazılar
Evinizde Pozitif Enerji Yaratmanın 15 Etkili Yolu
Evde pozitif enerji nasıl yaratılır? Evinizde pozitif enerji yaratmanın en etkili yollarını, dinlendiren ve sakinleştiren fikirleri size özel derledik!
Evinizdeki Huzurlu Ortamın Psikolojik Faydaları
Ev, güven ve konfor alanımız. Peki, enerjimizi tazelemek ve dinlenebilmek için evdeki huzurlu ortamın önemi nedir? Evdeki huzurun psikolojiye etkileri bu yazıda!
Rahatlamanız İçin En İyi Müzik Listeleri: Farklı Türlerde Rahatlatıcı Şarkılar ve Çalma Listeleri
Sizi rahatlatacak müzikler mi arıyorsunuz? Günün stresini atabileceğiniz rahatlatıcı en iyi çalma listeleri huzurlarınızda
Rahatlatıcı Ev Spa Deneyimi: Kendinizi Şımartmanın Yolları
Evinizi dinlenme alanına dönüştürmenin en iyi ipuçlarını sunuyoruz! Rahatlatıcı bir deneyim için evde spa yapma yolları bu içeriğimizde sizlerle.
Evde Meditasyon ve Yoga Köşesi Oluşturma İpuçları
Evde meditasyon ve yoga için alan nasıl oluşturulur? Evde meditasyon ve yoga yapabilmeniz için rahatlatıcı ve kullanışlı dekorasyon ipuçlarını derledik.
Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.