Blog Under Construction
under

Odanız İçin En Doğru Televizyon Boyutu Nedir?

Odanız için en doğru ve ideal televizyon boyutunu öğrenmek istiyorsanız, bu içeriğimizde faydalı bilgileri görebilirsiniz!

Bellona Mobilya 15-08-2024 17:34:28
Odanız İçin En Doğru Televizyon Boyutu Nedir?

Odanız İçin En Doğru Televizyon Boyutu Nedir? 

Televizyon, pek çok kişi için günlük hayatın bir parçası. Fırsat oldukça kullanılan bu teknolojik ev ürünü, kişilere dizi ve film izleme deneyimi sunuyor. Göz sağlığını korumak için televizyonu belirli bir mesafeden izlemek öneriliyor. 

Uzmanlara göre tv ekranına aşırı şekilde maruz kalmak ve kısa mesafeden izlemek, çeşitli göz hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle, tv boyutunu ve izleme mesafesini çok iyi ayarlamak gerekmekte. Bu süreçte Bellona size rehber olmak için burada!

Odanız için en doğru tv boyutu nedir diye merak ediyorsanız, Bellona ile bu içeriğimizde doğru televizyon boyutu hakkında derin bilgilere sahip olabilirsiniz. Odanın çeşitli özelliklerini dikkate alarak doğru televizyon boyutunu seçme rehberi, şimdi sizin de işlerinizi kolaylaştıracak!

Odanız İçin En Doğru Televizyon Boyutu Nedir? 

Televizyonu kullanacağınız odanın büyüklüğü ve izleme mesafesi, tv boyutunu önemli ölçüde etkiler. Dar bir alan için çok büyük ekrana ihtiyacınız olmadığı gibi çok geniş alanlar için de küçük ebatlı televizyon kullanmanız önerilmez. 

Sağlıklı bir izleme deneyimi için, oda ile orantılı ölçüde televizyon kullanmanız gerekir. Bunun için de izleme mesafesini hesaplayarak doğru ölçüyü bulabilirsiniz. İzleme mesafesini inç hesabıyla belirleyebilirsiniz. Bir örnekle bu konuya açıklık getirelim:

  • 65 inç (165 cm) bir televizyonu oda içinde kullanmak istiyorsanız, ideal izleme mesafesini hesapladıktan sonra, uygun olan odaya yerleştirebilirsiniz
  • Bunun için öncelikle tv boyutunu 2 ya da 2.5 değerle çarpmak gerekir.
  • 65 inç televizyon için, 165×2= 330 cm  izleme mesafesi bırakılmalıdır.
  • Bu mesafeyi karşılayan odalarda, 65 inç tv modelleri tercih edilebilir.
  • Çıkan sonuca göre tv ünitesi ve oturma alanı arasında ortalama 330 cm mesafe olmalıdır.
  • Daha yakın ya da çok uzak mesafeler izleme sürecinde rahatsızlık oluşturabilir.

Ekran ölçüsü bazı durumlarda 1.2 ile çarpılabilir. Bu değişen değerler, televizyon ölçüsü ile oda genişliğini dengelemek için kullanılır. 1.2 değerine göre farklı bir tv ölçüsü hesabı yaparak bir örnek daha verelim:

  • Odada kullanmak istediğiniz ekran boyutu 55" ise, 140 ekrana denk gelen bir tv olduğunu ifade edebiliriz.
  • Bu boyuttaki tv modelleri ise, 1.7 metrelik izleme mesafesi gerektiren modelleri simgeler. 
  • Televizyon ile oturma alanı arasında en az 1.7 metre mesafe bulunan odalarda, 55 inç tv kullanabilirsiniz.

Ekran Boyutuna Göre İdeal İzleme Mesafesi Ölçüleri

Ekran Boyutu İzleme Mesafesi
32 inç 1.2 - 2 mt
40 inç 1.5 - 2.6 mt
50 inç 1.9 - 3.2 mt
55 inç 2.1 - 3.5 mt
65 inç  2.5 - 4.1 mt
75 inç  2.9 - 4.8 mt
80 inç 3.31 mt
85 inç 3.2 - 5.4 mt

Satın aldığınız televizyon modelinin üzerinde yer alan boyut ölçüsüne dikkat ederek izleme mesafesini belirleyebilirsiniz. İzleme mesafesine göre oda içinde tv konumlandırmasını yapabilirsiniz. Televizyonu tv ünitesi ya da sehpası gibi işlevsel mobilyalar üzerine yerleştirerek konforlu bir tv izleme alanı hazırlayabilirsiniz.

“Amerikan Optometri Birliği (American Optometric Association) gibi kuruluşlar, bir televizyon ekranının genellikle gözlerden en az 1.5 metre (yaklaşık 5 fit) uzakta olması gerektiğini önermektedir. Bununla birlikte, ekranın boyutuna, çözünürlüğüne ve kişisel tercihlere bağlı olarak bu mesafe değişebilir.”

Hangi Odada Hangi Boyutta Televizyon Kullanılmalı?

Tv izlemek istediğiniz odanın büyüklüğü, oturma düzeni, izleme mesafesi ve kişisel tercihlerinize bağlı olarak size hitap eden tv boyutunu seçebilirsiniz. Kararsız kaldığınız durumlarda, odalara hitap eden uygun tv ölçülerini hatırlayabilirsiniz.

Oturma Odası

Orta büyüklükteki bir oturma odası için genel olarak, 40 ila 65 inçlik bir televizyon kullanımı önerilir. İdeal izleme mesafesi sağlandığında keyifli bir televizyon izleme alanı hazırlanabilir. En yaygın kullanım alanı olduğundan, önerilen ölçüler pek çok kişinin beklentisini karşılayabilir. Çok geniş bir oturma odası kullanılıyorsa, 75 inç veya daha büyük bir ekran tercih edilebilir.

Yatak Odası

Yatak odasında yatak, gardırop, makyaj masası gibi ürünler yer aldığı için odanın içindeki boş alan mobilyalarla dolmaktadır. Bu nedenle 32 ile 43 inçlik bir ekran boyutu yatak odası için ideal bir boyuttur. 

Çocuk Odası

Çocuk odalarında televizyon çok nadir kullanılmaktadır. Oda için tv almak isteyenler, 24 ile 32 inçlik bir ekran boyutunu tercih edebilir.

Mutfak - Ofis

Dinlenme ve mola odaları için bir tv tercih edilecekse, genellikle küçük ölçülerde televizyon istenir. 24 ile 32 inçlik bir ekran mutfak, ofis ve mola odalarında kullanılabilir.

Odada Televizyon İçin En Uygun Yer Neresidir?

Odanızda televizyon için uygun ve güvenli bir alan arıyorsanız, tv boyutuna hitap eden alanları tercih etmelisiniz. Küçük bir tv modeli, çalışma masası üzerinde rahatlıkla konumlanabilir ancak; büyük boyuttaki televizyonlar için daha dayanıklı ve geniş alanlar tercih edilmelidir. Bunun için odada tv sehpası ya da konsol gibi tv zeminleri oluşturacağınız mobilyalar kullanabilirsiniz.

Evde ufak bir çocuğunuz varsa, televizyonu daha yüksek bir yere yerleştirebilirsiniz. Genellikle konsol üzerinde bulunan televizyon, çocukların rahatça ulaşamayacağı bir yerdir. Eğer duvara sabitleyerek tv kullanacaksanız, tv ünitesi gibi şık ve elegan mobilyaları tercih edebilirsiniz. 

Mutfak gibi alanlarda ise tv destek ayaklarını kullanarak, tezgah köşesinde televizyon kullanabilirsiniz. Bu konum size mutfakta keyifli zaman geçirmeniz için uygun alanı hazırlayabilir. 

İlginizi Çekebilir:

Medya Duvarlarınız İçin TV Ünitesi Seçim Rehberi

TV Sehpanızı Seçerken Akılda Tutmanız Gerekenler

Doğru TV Ünitesi Dekorasyonu ile Televizyon İzleme Keyfini Zirveye Taşıyın

Sinema Sevenler İçin En İyi Film İzleme Köşesi Nasıl Hazırlanır?

Evinizde Estetik ve Fonksiyonel Odak Noktası: TV Arkası Duvar Dekorasyonu

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.