Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır? Adım Adım Anlatım
Nikah başvuru sürecinde bilmeniz gereken en önemli bilgileri, Bellona ile öğrenmek için bu içerimizi okumalısınız!
Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır? Adım Adım Anlatım
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde evlilik yapmak için, resmi kurumların belirlediği sisteme göre nikah başvurusu yapılması gerekir. Bunun için evlilik planlayan çiftlerin, uygun belgeleri düzenleyerek nikah başvurusunda bulunması istenir. Nikah başvurusu, çiftlerin belirlediği dönemlerde yapılabilir.
En kısa sürede nikah işlemlerini tamamlamak, düğün veya tören öncesinde nikah sürecini programlamak isterseniz, Bellona editör ekibi olarak hazırladığımız bu içerik sayesinde daha planlı bir yol haritası çizebilirsiniz.
Çiftlerin, nikah başvurusu hakkında en çok merak ettiği sorulara değindiğimiz bu içerik sayesinde, nikah işlemlerini sorunsuz tamamlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan resmi belge ve izinlerin neler olduğunu öğrenmek için, içeriğimizi keşfedebilirsiniz!
Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır? Adım Adım Anlatım
Nikah Başvurusu Yerini Seçin
Evlenmek istediğiniz şehirde, nikah başvurusu yapmak için belirlenen yerleri seçin. Eğer online başvuru yapmak isterseniz, e-devlet üzerinden kendi sisteminize giriş yaparak nikah işlemleri için ön başvuru yapabilirsiniz. Online başvuruda istenen bilgileri eksiksiz doldurup, gerekli kontrollerin sağlanmasını bekleyebilirsiniz.
Belediyelere, müftülüklere ya da kırsal alanlarda muhtarlıklara başvurup nikah işlemleri için ön başvuru yapabilirsiniz. Burada size verilen formları doldurup sonraki aşamaların istenmesini bekleyebilirsiniz. Nikah başvurusu yapmak için ikamet ettiğiniz adres dışında da yerleri seçebilirsiniz. Örneğin İstanbul’da yaşıyorsanız dilerseniz farklı bir il ve ilçede nikah işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Nikah İçin Gerekli Belgeleri Hazırlayın
Ön başvuru yaptıktan sonra, nikah işlemleri için sizden resmi belge ve izinler istenecektir. Sağlık ve nikah için uygunluk belgelerini tamamlayarak başvuru sürecini bir adım daha tamamlamış olursunuz. Nikah için istenen belgelerin neler olduğunu daha net şekilde ifade etmek isteriz. Bu belgeleri, çiftler ayrı ayrı düzenleyerek dosyaya eklemelidir.
- Kimlik Fotokopisi: Başvurusu sırasında güncel bilgilerin bulunduğu, son 5 sene içinde yenilenen, yazıların kolayca okunabildiği kimlik fotokopisi başvuru dosyasına eklenir.
- İkamet Belgesi: Dosyaya eklenmek üzerine çiftlerin ikamet ettiği konumu resmi şekilde yansıtan bir belgedir ve nüfus müdürlüğünden talep edilebilir.
- Vesikalık Fotoğraf: Başvuru yapılan kurumun istediği miktarda, net ve güncel vesikalık fotoğraf başvuru dosyasına eklenmelidir.
- Nüfus Kayıt Belgesi: E-devlet üzerinden ya da nüfus müdürlüğünden alınan nüfus kayıt belgesidir.
- Evlilik İzin Belgesi: Çiftlerin nüfus müdürlüğünden alabileceği, evlilik için onayın olduğu bir resmi belgedir.
- Sağlık Raporu: Nikah için ciddi sağlık sorunu olmayan kişilerin, aile hekimlerinden ücretsiz şekilde alabileceği bir belgedir.
- Evlenme Beyannamesi: Başvurunun yapıldığı evlilik işlemleri birimi tarafından verilen, güncel olarak doldurulan bir formdur.
Belgelerin Kontrol Edilme Sürecini Bekleyin
Çiftlerin nikah başvurusu için hazırladığı belgeler, sorumlu memurlar tarafından incelenir. İnceleme süreci bittiğinde, başvurunuz onaylanır ve nikah tarihi için gün seçmeniz istenir. Haftaiçi veya haftasonu nikah tarihlerini değerlendirebilirsiniz.
Nikah Tarihi İçin Gün Belirleyin
Nikah başvurusu onaylanan çiftler, evlendirme dairesinin uygunluğuna göre tarih ve saat seçerek başvuruyu bir adım daha tamamlar. Düğün öncesinde ya da istenen tarihte nikah için uygun bir zaman dilimi seçilebilir. Mesai saatleri ve tatil günleri için nikah tarihi seçerseniz, farklı rakamlarda nikah ücreti ödemeniz istenebilir.
Onaylanan Başvurular İçin Gerekli Ödemeleri Yapın
Belgeleri tamamlayıp nikah başvurusu onaylanan çiftler, dosya ücreti ve nikah cüzdanı ücreti için belirli bir ödeme yapar. Yapılacak ödemeler, belediyelere göre farklı rakamlarda olabilir. Uluslararası nikah cüzdanı için ödenmesi istenen ücret ve dosya ücreti ödendiğinde, çiftler nikah tarihi için gün saymaya başlayabilir.
Nikah Başvurusu İçin Vekalet Nasıl Verilir?
Çiftlerden birinin, başvuru merkezinde olmaması durumunda vekalet verilerek başvuru yapılabilir. Bunun için sadece nikah başvurusu için vekalet verilmelidir. Bu durumda, şu adımların izlenmesi gerekir:
- Vekaletname verilirken nikah işlemlerinin düzeltilmesi notu düşülmelidir.
- Vekaletname, fotoğraflı şekilde düzenlenmelidir.
- Gerekli kimlik bilgilerinin eksiksiz şekilde girilmesi önemlidir.
- Başvuru için kimlik fotokopileri yer almalıdır.
- Bu işlemlerin sadece başvuruda geçerli olduğunu, nikah işlemi için çiftlerin gelmesi gerektiğini unutmamalısınız.
Nikah Başvurusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yabancı Uyruklu Kişiyle Nikah İçin Hangi Evraklar Gerekli?
Yabancı uyruklu bir kişiyle evlenecek olan Türk vatandaşı, nikah başvuru dosyası için şu belgeleri hazırlamalıdır:
- Tercüme edilmiş pasaport, noter tasdikli olmalıdır.
- Evlenme beyannamesi yer almalıdır.
- Kurumun istediği miktarda güncel vesikalık fotoğraf.
- Güncel sağlık raporu.
- Kimlik varsa fotokopisi.
- Evlilik ehliyet belgesinde yetersiz bilgi varsa, doğum belgesi alınmalıdır.
Nikah Başvurusu Kaç Gün Sürer?
Nikah başvurusu için resmi belgelerin ve izinlerin hazırlanması gerekir. Resmi daireler arasında gidiş geliş süreci kişiler için ortalama 2 gün sürebilir. Eğer mesai saatleri içinde hazırlık yaparsanız ve gün sonuna kadar belgeleri toplarsanız 1 gün içinde başvurunuz onay listesine girebilir.
Nikah Başvurusu Kaç Gün Önceden Yapılmalıdır?
Nikah başvurusunda verilen resmi belgelerin geçerlilik süresi 6 ay (180 gün) olduğundan, programlarınıza uygun süreyi belirleyebilirsiniz. Düğün öncesinde nikah yapacaksanız, 180 günlük süre içinde nikah başvurusunu ve işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
Nikah Başvurusu İçin Fotoğraf Nasıl Olmalıdır?
Nikah başvurusu için kurumların istediği vesikalık fotoğraflar, güncel olmalıdır. Güncel vesikalık fotoğraflar, biyometrik olmamalıdır. Kadın ve erkeklerin yüzünün net şekilde görüldüğü, son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraflar istenmektedir. Fotoğraf miktarı, başvuru merkezinin talebine göre değişmektedir.
Evlilik Öncesi Soyadını Kullanmak İçin Ne Yapılır?
Kadınların evlilik öncesi kullandığı soyadını, nikahtan sonra da kullanmak istemesi durumunda, nikah başvurusunda yazılı olarak beyan etmesi gerekir. Bu isteğe göre form dolduran kadınlar, nikah sonrasında evlenmeden önceki soyadını da kullanabilir.
Tatil Gününde Nikah Yapılır mı?
Mesai saatleri dışında nikah yapmak isteyen çiftler, nikah başvurusunda gün seçerken özellikle belirtmelidir. Nikah memurunun uygunluk durumuna göre, tatillerde gerçekleşen düğün ve törenler için nikah saati belirlenebilir. Tatil günleri için seçilen nikah tarihlerinin ücreti farklılık gösterebilir.
Yıldırım Nikahı Nedir?
Yıldırım nikahı, işlemlerin hızlandırılmasını talep eden çiftlerin tercih ettiği bir nikahtır. Başvuru işlemlerini tamamlayan çiftler, en erken 24 saat içinde nikah yapabilir. Yıldırım nikahı başvuru ücreti, belediyelere göre farklılık gösterebilir.
17 Yaş Nikah Başvuru Süreci Nasıl İlerler?
Türkiye’de resmi olarak nikah yapılması için kişilerin 18 yaşını doldurması gerekmektedir. 17 yaşında nikah yapmak isteyenlerin, yasal vasisi ya da ebeveynleri tarafından yasal izni olmalıdır. 16 yaşını dolduran ve evlenmek isteyenlerin ise mahkeme kararı sonucuna uyması gerekir.
Eski Eşle Nikah Yapmak İçin Hangi Evraklar Gerekli?
Resmi olarak ayrıldığınız eşinizle, yeniden nikah yapmak ve evlenmek isterseniz, nikah başvurusu için istenen belgeleri eksiksiz şekilde hazırlamanız yeterli olacaktır. Özellikle istenen bir belge yoktur.
İlginizi Çekebilir:
Düğün Fotoğraf Çekimi İçin İstanbul'da Eşsiz Mekanlar
Gelin Bohçası Hazırlığı: Düğün Hazırlığının Keyifli Seremonisi
Evlilik Öncesi Çiftlerin Birlikte Yeni Bir Ev Düzenleme Sürecinde Dikkat Etmeleri Gereken İpuçları
Nişan Töreni Planlama Rehberi: En İyi Öneriler ve İpuçları
Eksiksiz ve En Detaylı Gelin Çeyiz Listesi! Mutlaka Alınması Gerekenler
- Bohem Tarzı Oturma Odası: Rahatlık ve Sanatın Harmanlandığı Dekorasyon Fikirleri >
- Bej Rengi Ev Dekorasyonu: Zarif ve Sakin Bir Atmosfer Yaratmanın Yolları >
- Dekorasyonda Monokrom Stil: Siyah-Beyaz Mobilya Kullanımı >
- Tel Sandalye Nedir? Tel Sandalye Tasarımları ve Kullanımı >
- Kitaplarla Dekorasyon: Evde Şıklık ve İlham Yaratmanın Yolları >
- Masa Üstü Dekorasyon: Fonksiyonel ve Şık Bir Alan Yaratmanın İpuçları >
- Modern Mimari Nedir? Çağdaş Tasarımın Temel İlkeleri ve Özellikleri >
- Modüler Mobilya Nedir? Esnek ve Fonksiyonel Yaşam Alanları İçin Rehberiniz >
- Montessori Çocuk Odası: Bağımsızlığı ve Öğrenmeyi Destekleyen İdeal Alanlar >
- Mutfağınızı Ufak Dokunuşlarla Nasıl Yenilersiniz? >