Mutfak Dolabı Nasıl Temizlenir? Mutfak Dolabı Temizleme Tüyoları
Evinizdeki mutfak dolabını nasıl temizleyebilirsiniz? Evinizin en önemli bölümlerinden biri olan mutfağınızdaki dolabı evdeki malzemelerle nasıl temizlersiniz? Tüm bu soruların cevabı adım adım burada!
Mutfak Dolabı Nasıl Temizlenir? Mutfak Dolabı Temizleme Tüyoları
Gün içinde mutfak o kadar çok sık kullanılan bir alan haline geldi ki; çay ve kahve saatlerinde çıkan bulaşıklar, akşam yemekleri için yapılan hazırlıklar, kahvaltı ve gün sonu temizliği derken mutfağın temizliği bitmez hale geldi. Bu mutfak döngüsü içinde ev sahipleri kadar dolaplar da yorulmaya başladı.
Sürekli açıp kapanan dolaplar, bazen kirli ellere şahit olurken bazen de yemeklerden sıçrayan lekeleri taşıyabiliyor. Mutfağın geneline bakıldığında parlak ve temiz bir görünüm kazanması için düzenli olarak mutfak dolabı temizleme işini ihmal etmemelisiniz.
Mutfak dolapları uzun süre temizlenmezse; dolap kenarlarında ve kulplarda lekelenme meydana gelebilir. Zamanla ahşaba yerleşen kirler ise hem kötü görüntü oluşturur hem de ufak ama etkili kötü kokulara meydan hazırlar. Bu sorunu yaşamamak adına; mutfak dolabı silme her hafta ve lekenin oluştuğu her anda gerçekleşmelidir.
Özellikle de beyaz mutfak dolaplarının daha fazla kiri yansıttığını görmekteyiz. Beyaz zemin üzerinde bazen yağ lekesi bazen salça lekesi bazen de yağlı parmak izlerini görmek mümkün. Hem daha hijyenik mutfak hem de daha temiz görüntü için beyaz mutfak dolabı temizliği üzerine yoğunlaşabilirsiniz.
Pek çok mutfak dolabı modeline hitap eden bu yazımız sayesinde herkes evindeki mutfak dolaplarını kolayca silebilecek. Lekeleri çıkaran, dolapları parlatan mutfak dolabı temizliği tüyolarımız ile temizlik artık zor bir iş olmaktan çıkıyor. Mutfak dolapları nasıl silinir diyenlerin ilgisini çekecek bilgiler, bu satırlarda sizi bekliyor!
Mutfak Dolapları Temizliğinde Hazırlık Aşaması
İlk Adım: Eşyaları Tezgaha İndirin
Mutfak dolapları nasıl temizlenir diyenler için öncelikle dolap içlerindeki eşyaların tezgaha ya da ayrı masaya alınması gerektiğini ifade edelim. Raflarda yer alan tozların tabak ve bardaklara dökülmemesi için ayrı bir köşede eşyaları bekletebilirsiniz.
Dilerseniz bulaşık makinesine tüm mutfak eşyalarınızı atarak derinlemesine temizlik yapabilirsiniz. Dolap içini tamamen boşaltmanız, her detayıyla ferah bir temizlik yapmanıza yardım edecektir.
Eşyaların tezgaha alınmasıyla beraber, yanınıza temizlik bezi ve deterjanlarınızı alabilirsiniz. Evde doğal yöntemlerle temizlik suyu hazırlamak için yazımızın devamındaki önerileri uygulayabilirsiniz.
İkinci Adım: Dolap İçlerini Süpürün
Mutfak dolaplarının içinde zamanla ufacık tozlar birikir ve dikkat çekecek kirli görünüme neden olurlar. Bazen tabaklardan dökülenler bazen de paketlerden taşanlar, mutfak dolaplarının kirlenmesini hızlandırır. Bu durumlara karşı tedbirli olmak adına dolap temizliğinde sık sık süpürge kullanılmalıdır. Elektrikli süpürgenin ince uçlarını kullanarak dolap rafları ve çekmeceler güzelce süpürülmelidir.
Raf ve dolaplar süpürgeyle temizlendikten sonra şimdi silme işlemi için kolları sıvayabilirsiniz. Tozunu aldığınız mutfak dolaplarına parlaklık vermek, içinde oluşan kötü kokuyu gidermek bu bilgiler sayesinde çok kolay olacak!
Mutfak Dolabı Nasıl Temizlenir?
Dolap İçi Düzenleyici Kullanın
Okurlarımıza, ufacık bir tüyo vermek isteriz. Eğer mutfak dolaplarınızın sık sık kirlendiğini düşünüyorsanız; raflarda ve çekmecelerde dolap içi düzenleyici kullanabilirsiniz. Paketler, şişeler, bakliyatlar ve ufak görünen eşyaları düzenleyici ile kullanırsanız temizliği daha kısa sürede etkili şekilde yapabilirsiniz.
Özellikle de baharat dolapları için katlı ya da raylı düzenleyici kullanmanız önerilir. Baharat şişelerinden dökülenleri temizlemek için zaman kaybetmek istemezsiniz. Dolap içi düzenleyici araçlar sayesinde temizliği yapabilirsiniz.
Beyaz Sirkeli Temizlik
Ahşap mutfak dolapları temizliği gözünüzü korkutmasın. 1 bardak beyaz sirke sayesinde ahşap dolapları ve rafları tertemiz yapabilirsiniz. Özellikle de yağlı ve parmak izi bulunan mutfak dolapları, sirkenin temizleyici gücü sayesinde tertemiz olabilir. Bunun için yapmanız gerekenler 1 bardak sirke ile 1 bardak ılık suyu karıştırmak ve bezle temizliğe başlamak. İşte bu kadar kolay!
Derin bir kap içinde aynı ölçüde beyaz sirke ve ılık suyu karıştırın. Mikrofiber bez kullanarak tüm dolaplarınızın içini ve dışını silin. Dolapların kapağını açık bırakarak havalanmasını sağlayın ve ardından dolap kapaklarını temizlemeye devam edin. Düzenli bir temizlik döngüsü kurarsanız; mutfağınız daha temiz görünecektir.
Bulaşık Deterjanıyla Ferah Kokulu Temizlik
Nasıl ki bulaşık deterjanları en zorlu yağı ve kiri tabaklardan çıkarabiliyor işte yağlı mutfak dolabı temizliği için de yine akıllara geliyor. Bulaşık deterjanı yapısı sayesinde yüzeyde bulunan yağı ve kiri temizlemektedir. Mutfak dolaplarının temizliğinde de bulaşık deterjanı seçenekleri kullanılır.
Bir kap içine birkaç damla sıvı bulaşık deterjanı dökün ve üzerine ılık su ekleyin. Güzelce karıştırarak deterjanın erimesini sağlayın. Hazırladığınız pratik temizleme suyunu isterseniz önce bulaşık süngeriyle dolaplara sürün ve her yeri güzelce ovalayın. Ardından kuru bir bez kullanarak mutfak dolaplarını, rafları, çekmece içlerini kurutun.
Bu işlem sayesinde mutfak dolaplarınızda oluşan su ve kir lekelerini birkaç dakikada temizleyebilirsiniz. Bulaşık deterjanı her türlü mutfak dolabı modelini temizlemek için tercih edilebilir. Dolaplara zarar gelmeden temizlik için kullanabilirsiniz.
Yağlı Dolaplara: Arap Sabunu
Arap sabunu kullanarak mutfak dolaplarına parlaklık ve temiz görünüm kazandırmak ister misiniz? Bu yöntemi ilk defa duyanlar, denediğinde evinden Arap sabununu eksik etmiyor. Arap sabunu içinde bulunan sıvı sabun formülü sayesinde pek çok alan temizliği gönül rahatlığıyla yapılıyor. Temizlenen yüzeye parlaklık verdiği için özellikle de dolap temizliğinde tercih ediliyor.
Temizlik suyu hazırlamak için bir kap içine 1 ölçü Arap sabunu dökün ve üzerine ılık su ekleyin. İsterseniz bu karışımı sprey şişeye aktarabilirsiniz. Böylece her dolap rafına kolayca suyu sıkabilirsiniz. Dolap içi temizliğini mikrofiber bezle yaparak kalan lekeleri ve izleri temizleyebilirsiniz. Aynı suyu mutfak dolap kulpları için de deneyebilirsiniz.
İnatçı Lekelere: Karbonatlı Su
Bazen dolap içinde ve kapaklarında lekeler yer edinir. Elinizle silseniz dahi lekeler çıkmaz. İşte böyle zorlu anlarda karbonat imdadınıza yetişecektir. Karbonatlı su hazırlayarak mutfak temizliğine başlamaya hazır mısınız?
Sprey şişe içine 1 paket karbonat dökün. Şişenin yarısına kadar ılık su ekleyin ve çalkalayın. Suyu hemen dolap içlerine ve lekelerin üzerine sıkın. Zorlu leke ve izleri bulaşık süngeriyle temizleyin. Süngerin gücü sayesinde lekeleri arındırabilirsiniz. Karbonatlı su, mutfak dolaplarında temiz koku oluşmasını sağlayacaktır.
Derinlemesine Temizlik İçin: Diş Macunu
Diş macunu ile mutfak dolaplarına bayram temizliği havası katmak isterseniz; evde kullandığınız diş macunu ile temizlik deterjanı hazırlayabilirsiniz. Yapmanız gereken derin bir plastik kase içine 1 yemek kaşığı diş macunu sıkmak ve bu diş macununu sıcak suyla çözdürmek olacaktır. Temizlik suyunu hazırladıktan sonra kapakları ve rafları silmeye başlayabilirsiniz.
Mutfak dolaplarını temizlemek için kullanılan diş macunu yöntemi, macunun yapısında yer alan aromalar sayesinde hoş bir koku bırakacaktır. Eğer mentol içeren diş macunu kullanırsanız; bir süre mutfak dolaplarınızda ferah koku hissedebilirsiniz. Bu teknik sayesinde sarı lekeler, parmak izleri, su lekeleri mutfak dolaplarından kolayca arınabilir.
Dolap Kulpları İçin Parlatıcı Yöntemler
Mutfakta pek çok kişinin temas ettiği dolap kulpları, en çok kirlenen yüzeylerden biridir. Tezgahtan sonra kulpların da bakteriye açık olduğunu ifade etmek gerekir. Eğer düz formda dolap kulpları varsa; az önce önerdiğimiz temizlik yöntemlerini uygulayabilirsiniz.
Boncuklu ya da tırtıklı modeller kullanıyorsanız; öncelikle tüm kulpları 1 defa siliniz. Lekeler yumuşadıktan sonra kulak çubuğu kullanarak kulpların tırtıklarını, boncuk aralarını ve aksesuar parçalarını detaylıca temizleyiniz.
Çok ince aralar için kürdan kullanabilirsiniz. Kürdanın zarar vermemesi için bezle beraber kullanılması önerilir. Son aşamada temiz bir bez kullanarak tüm kulpları deterjandan arındırabilirsiniz. Eğer mutfak dolaplarınızı her ay 1 defa temizlemeye dikkat ederseniz; mutfağınızda estetik açıdan şık ve temiz görünüme şahit olabilirsiniz.
Temizlenmeyen mutfak dolapları, zaman içinde kötü kokmaya başlayacaktır. Kulplarda yer edinen kirler, her temasınızda elinizi rahatsız edecektir. Raflarda ve çekmeceklerde biriken tozlar, böcekleri görünmeyen yerlere davet edebilir. Mutfakta hijyenik alan oluşturmak için her dolabı özenle silmeye çalışabilirsiniz.
Şayet elinizde temizlik deterjanı varsa; her fırsatta mutfak dolaplarınızı deterjanla silebilirsiniz. Doğal yöntem arıyorsanız; yukarıda anlattığımız tüm temizlik tüyolarına yeniden göz atabilirsiniz!
- Yeni Evlenenler İçin Yatak Odası Dekorasyonu ve Mobilya Seçimi Önerileri >
- Bohem Yatak Odası: Rahatlık ve Renklerin Büyüsünü Evinize Taşıyın >
- Bohem Tarzı Oturma Odası: Rahatlık ve Sanatın Harmanlandığı Dekorasyon Fikirleri >
- Bohem Tarzıyla Minimalizmi Birleştirme: İlginç ve Sade Dekorasyon Önerileri >
- Bohem Dekorasyon Fikirleri: Nedir, Nasıl Yapılır? >
- Dinlenme Köşesi Nasıl Oluşturulur? Rahat ve Şık Alanlar İçin İpuçları >
- Yeni Yılda Trend Olan Renkler: 2023 Yılının En Popüler 15 Rengi >
- Önce Çocuk Güvenliği: Çocuk Dostu Dekoratif Dokunuşlar >
- Farklı Renklerden Koltuk Takımı Oluşturmanın Yolları >
- Modern Salon Dekorasyonunda Şıklık ve Fonksiyonellik: 2024 Trendleri >