Evinizdeki Mobilyalarınızı Nasıl Koruyabilirsiniz? Bellona’dan Etkili Tavsiyeler!
Kaliteli ve şık bir görünüm için evdeki mobilyalar nasıl korunur? Çizilme, yıpranma veya eskime gibi etkenlere karşı mobilya koruma teknikleri Bellona’da!
Evinizdeki Mobilyalarınızı Nasıl Koruyabilirsiniz? Bellona’dan Etkili Tavsiyeler!
Mobilya, evlerimizde ve işyerlerimizde kullandığımız önemli eşyalar arasında yer almaktadır. Mobilyalarımızın sağlıklı ve uzun süre kullanımı için nemden ve kirden korunmaları oldukça önemlidir. Bu önemi vurgulamak için sizlere özel bir yazı hazırladık.
Nem, ahşap mobilyaların en büyük düşmanıdır. Yüksek nem seviyesi ahşap mobilyaların şişmesine ve çatlamasına neden olmaktadır. Ayrıca nem, mobilyaların üzerinde küf ve mantar oluşumuna da yol açacağı için dikkatli olmak gerekir. Bu nedenle, nemden korunmak için mobilyaların özenle temizlenmesi ve koruma yöntemlerinin uygulanması gerekir.
Kirden korunmak ise, mobilyaların estetik görünümlerinin korunması için önemli bir iştir. Mobilyaların üzerinde biriken toz, kir ve lekeler zamanla mobilyaların görünümünü bozabilir. Mobilyaların ömrünü kısaltan kir ve toz hijyen açısından da istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle, mobilyaların düzenli olarak temizlenmesi ve koruma ürünleri kullanılması tavsiye edilmektedir. Her mobilya türü için farklı yöntemler uygulanmaktadır.
Sonuç olarak, mobilyalarımızın nemden ve kirden korunması, hem sağlıklı bir yaşam hem de mobilyaların uzun ömürlü olması için önemli bir konudur. Bu konuya derin bir mercek tutarak hem Bellona’dan aldığınız hem de diğer firmalardan temin ettiğiniz diğer eski ürünleri nasıl koruyacağınızı anlatacağız. Eşyaların uzun ömürlü ve kullanışlı kalması için bu bilgilere ihtiyacınız olduğunu biliyoruz.
Mobilya Koruma Yöntemleri Nelerdir?
Ev ve ofislerde bulunan mobilyaları korumak, daha uzun süre aynı konforla kullanmak için pek çok kişinin uyguladığı birkaç koruma yöntemi vardır. Bu koruma yöntemleri sayesinde, eşyaların çevresel faktörlerden zarar görme riski en aza iner.
Havalandırma
En çok uygulanan mobilya koruma yöntemleri odanın havalandırılması ve düzenli temizliktir. Özellikle de kalabalık evlerde mobilyaların daha çok kir ve ter tuttuğunu düşünürseniz, düzenli temizlik sayesinde eşyaları daha temiz kullanabilirsiniz. Mobilya temizliği pratik ve ekonomiktir.
Güneşten Koruma
Bilinen bir diğer mobilya koruma yöntemi ise güneşten uzak tutmaktır. Çünkü bazı mobilya malzemeleri güneşten çabuk etkilenebilir. Birkaç ay içinde mobilyanın sararmaması için güneşin şiddetli hissedildiği saatlerde, mobilyalar oda içinde korunur.
Nem Dengeleme
Çok nemli bölgelerde mobilyaları korumak için nem alıcı cihazların kullanılması yaygındır. Mobilyaların olduğu odalarda bu cihaz sayesinde, oda içindeki nem dengelenir ve ürünlerde mantar ya da küf oluşmasının önüne geçilir.
Mobilyalarınızı Güneş Işınlarından, Nemden ve Kirden Nasıl Koruyabilirsiniz?
Güneş Işığından Koruma Yöntemi
Mobilyalarınızı doğrudan güneş ışınlarından korumak için, perdeler veya jaluziler kullanabilirsiniz. Ayrıca, mobilyalarınızın bulunduğu odayı aydınlatmak için yapay ışık kaynakları da tercih edebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde güneşin yakıcı etkisi, mobilyalarınıza zarar vermeyecektir.
Eğer bahçe mobilyası için bir yöntem arıyorsanız, bu ürünleri kullanmadığınız dönemlerde depoda saklayabilirsiniz. Ayrıca bahar ve yaz aylarında, gölgelik alanda konumlandırabilirsiniz. Uzun süre kullanmadığınız süreçte ise güneş geçirmeyen koruyucu örtüleri kullanarak üzerini kapatabilirsiniz.
Ahşap mobilyalar, güneş altında uzun süre kaldığında çatlayabilir. Genel bir önlem almak için ahşap ürünleri güneş altında bırakmayın. Eğer çatlaklar oluşmaya başladıysa, koruyucu örtü kullanarak daha fazla hasar görmesine önlem alın. Ahşabı en iyi ne korur diyorsanız, ahşap yapısına en uygun verniği kullanabilirsiniz.
Kullanmadığınız salon ve oturma grubu için, odanın güneşlik perdelerini açabilirsiniz. Bu perdeler, güneşi geçirmeme özelliğine sahip olduğu için oda içinde bulunan eşyalarınızın uzun ömürlü olmasına yardım edecektir.
Nemden Koruma Yöntemi
Mobilya ve diğer eşyaları nemden koruyarak, küflenmesinin önüne geçebilirsiniz. Nemden korumak için düzenli olarak eşyaların havalandırılması gerekiyor. Özellikle de oda içinde çok fazla eşyanız varsa, pencereyi birkaç cm açık bırakarak hava akışının devam etmesini sağlayabilirsiniz.
Nemden korumak için odada hava akışının olması çok önemlidir. Nem dengesinin kurulması için nem alıcı cihazları değerlendirebilirsiniz. Nem alıcı cihazlar, odadaki nemin ideal dengede kalmasını sağlayarak koltuk, yatak, masa ve sandalye gibi ürünlerin nemden zarar görmemesini sağlayacaktır. Ayrıca mobilyayı nemden korumak için temizlik sonrasında ıslak kalmamasına da özen gösterebilirsiniz.
Kirden Koruma Yöntemi
Mobilyalarınızı kirden korumak istiyorsanız düzenli olarak temizlemenin önemli olduğunu unutmayınız. Mobilyalarınızın üzerindeki tozu almak için, nemli bir bez veya toz alma fırçası kullanabilirsiniz. Bu temizliği birkaç günde tekrar ederek eşyalarda toz birikmesini önleyebilirsiniz. Mobilyalarınızın üzerine düşen lekeleri temizlemek için ise, özel temizleyiciler veya doğal malzemeler tercih edebilirsiniz.
Yemek, çay ve kahve lekesi anında temizlenmezse, mobilyada kalıcı kir oluşabilir. Bu bölgede renk değişimi ve koku da meydana gelir. Mobilya ve koltukları kirden korumak için uygun malzemeleri seçerek anında ve düzenli temizlik yapmanız gerektiğini unutmayın.
Eviniz kalabalıksa ya da çocuğunuz varsa, koltuklara uygun bir örtü serebilirsiniz. Böylece oluşacak ev kazalarına karşı önlem alabilirsiniz. Masa ve sandalyeleri kirden korumak için her kullanım sonunda süpürüp silmeye özen göstermeniz gerekir.
Hangi Mobilya Bakım Ürünleri En Etkili Sonucu Sağlar?
Mobilyanın türüne göre seçilen bakım ürünü, o eşya için en iyi sonucu sağlar. Bunun için öncelikle hangi eşyaya bakım yapacağınıza karar vermelisiniz. Cam ürünler için ahşap temizleyici kullanmanız yanlış bir yöntem olur. Cam malzemenin parlaması ve leke tutmaması için, cam eşyalar için üretilen bakım ürünü almanız gerekir.
Ahşap mobilyalar için ahşap cilası ve temizleme malzemelerini kullanmanız önerilir. Bu malzemeler sayesinde, ahşap zarar görmeden ve renginde açılma yapmadan kullanıma hazır hale gelecektir. Deri masa, sehpa, sandalye ve koltuklar için deri mobilyalar için temizlik malzemelerini kullanabilirsiniz. Böylece deri kumaşın çatlamasını önleyebilirsiniz.
Bir örnek daha verelim ve metal aksesuarlarda oluşan pas için hangi malzeme kullanacağınıza değinelim. Metalde oksitlenme meydana geldiğinde, sadece metal yüzey için pas sökücü mobilya deterjanlarını kullanarak bakımını en doğru şekilde yapabilirsiniz.
Mobilya Tamir ve Bakım İşlerini Kendiniz Yapabilir Misiniz?
Evde ya da ofiste bazen mobilyaların tamir edilmesi gerekebilir. Ufak bir sorun için zaman kaybetmemek için alet çantasını alıp mobilyanın başına geçebilirsiniz. Bazı basit mobilya tamir ve bakım işlerini, kendiniz evinizde ya da bulunduğunuz yerde yapabilirsiniz. Örneğin, mobilyalarınızdaki küçük çizikleri ve lekeleri kendi imkanlarınızla gidermek mümkündür. Bunun için, mobilyanın malzemesine uygun bir leke çıkarıcı ve cilalama ürünü kullanmanız gerektiğini unutmayınız.
Söz konusu ahşap mobilya ise, ahşap mobilyalarda düzenli olarak ahşap yağı kullanarak mobilyanın parlaklığını koruyabilirsiniz. Bu işler için usta desteği almanıza gerek kalmayabilir. Ancak vaktiniz yoksa, mobilya işlerinden ve bakımından anlayan kişilerden destek alabilirsiniz.
Unutmamanız gereken bir konu daha var: Büyük çatlaklar veya kırıklar, mobilya bağlantılarının gevşemesi veya kırılması gibi durumlarda, tamir işlemlerini yapmak için özel ekipman ve beceri istemektedir. Bu tür işlerin yanlış yapılmış olması, mobilyanın daha fazla hasar görmesine neden olabileceği için en kısa sürede garanti servisiyle ya da mobilya ustasıyla iletişime geçmeniz önerilir.
Hangi Durumlarda Mobilya Tamiri veya Değiştirme Gereklidir?
Uzun zamandır severek kullandığınız masa, koltuk, yatak, sandalye ya da konsol gibi ürünlerde bir hasar oluştuysa bu konu üzerinde biraz düşünebilirsiniz. Mobilya bakımı gerekip gerekmediği konusunda analiz yaptıktan sonra sürecin devamına karar verebilirsiniz. Durumun hasar boyutuna ve derecesine göre bir yol çizebilirsiniz. Birkaç öneriyi inceleyerek eşyanın durumuna göre tamir ya da değişim kararı alabilirsiniz.
- Eşyanızda küçük çizikler veya lekeler gibi küçük hasarlar tamir edilebilirken, büyük kırıklar veya çatlaklar gibi ciddi hasarlar genellikle mobilyanın tamamen değiştirilmesi gerektiğine işaret eder.
- Mobilyanın çok eskimiş, yıpranmış veya artık kullanılamayacak durumda olduğunu fark ederseniz, mobilyanın değiştirilmesinin daha iyi bir seçenek olabileceğini düşünebilirsiniz.
- Mobilyanın çalışmayan kapakları veya çekmeceleri, kırılmış ayakları veya diğer işlevsel problemleri varsa, mobilyanın tamiri için zaman kaybetmemelisiniz.
- Eğer mobilyalarınız artık evinizin yeni tarzına uygun değilse, yenilenmesi veya değiştirilmesi konusunu gündeme getirebilirsiniz.
- Tamir edilebilecek mobilyaların tamir edilmesi daha uygun bir seçenek olabilirken, tamir edilemeyecek veya eskiyen mobilyaların değiştirilmesi daha mantıklı bir karar olabilir.
- Mobilya ömrü her mobilya için ayrı sürelerde olacağı için ürünün kaç senedir sizinle olduğunu hesaplayıp en doğru kararı verebilirsiniz.
Evinizde eşya ve mobilya değişikliği yapmak istediğinizde, bakım ve temizlikle zaman kaybetmemek için yeni ürünlerinizi Bellona şubelerimizden ya da web sitemizden temin edebilirsiniz. Eskiyen, kırılan, kullanım ömrü dolan eşyalara veda edip Bellona’nın herkese hitap eden yeni ürün seçenekleriyle tanışmak için geç kalmayın!
İlginizi Çekebilir:
Ferforje Nedir? Dekorasyonda Ferforje Kullanım Fikirleri
Antre Dekorasyonu Nasıl Yapılır?
Rustik Nedir? Birbirinden Harika Rustik Ev Dekorasyonları
Rattan Nedir? Rattan Mobilya Tercih Etmenin Avantajları
- Yeni Evlenenler İçin Yatak Odası Dekorasyonu ve Mobilya Seçimi Önerileri >
- Bohem Yatak Odası: Rahatlık ve Renklerin Büyüsünü Evinize Taşıyın >
- Bohem Tarzı Oturma Odası: Rahatlık ve Sanatın Harmanlandığı Dekorasyon Fikirleri >
- Bohem Tarzıyla Minimalizmi Birleştirme: İlginç ve Sade Dekorasyon Önerileri >
- Bohem Dekorasyon Fikirleri: Nedir, Nasıl Yapılır? >
- Dinlenme Köşesi Nasıl Oluşturulur? Rahat ve Şık Alanlar İçin İpuçları >
- Yeni Yılda Trend Olan Renkler: 2023 Yılının En Popüler 15 Rengi >
- Önce Çocuk Güvenliği: Çocuk Dostu Dekoratif Dokunuşlar >
- Farklı Renklerden Koltuk Takımı Oluşturmanın Yolları >
- Modern Salon Dekorasyonunda Şıklık ve Fonksiyonellik: 2024 Trendleri >