Blog Under Construction
under

Mermer Mobilya Bakımını Kolaylaştıran 9 Etkili Yöntem

Mermer mobilya bakımında size pratiklik sağlayan 9 yöntemi, Bellona ile bu içerikte görebilirsiniz!

Bellona Mobilya 04-06-2024 09:29:47
Mermer Mobilya Bakımını Kolaylaştıran 9 Etkili Yöntem

Mermer Mobilya Bakımını Kolaylaştıran 9 Etkili Yöntem

Dayanıklı ve şık bir yapıya sahip olan mermer, yaşam alanlarında kullanılan mobilya modellerinde yer alabilir. Bu doğal taşın yapısını korumak ve daha temiz kullanmaya devam etmek için, düzenli mermer bakımı ve temizliği yapılması önerilir. Yemek, çay, kahve gibi öğünlerden sonra mermer yüzeyin temiz kalması, mobilyaların daha uzun süre kullanılmasına yardım eder.

Bellona editör ekibi olarak özenle ve titizlikle hazırladığımız bu içerik, sizlere mermer mobilya bakımına dair ipuçları listesini ulaştırıyor. Evinizdeki mermer mobilyaların temiz ve bakımlı görünmesini istiyorsanız, ihtiyacınız olan önerileri Bellona ile keşfedebilirsiniz!

mermer mobilya bakımı

Mermer Mobilya Bakımını Kolaylaştıran 9 Etkili Yöntem

  • Düzenli aralıklarla mermer yüzeyi silin.
  • Periyodik mermer cilası bakımı yapın.
  • Oluşan lekeleri anında silmeye dikkat edin.
  • Doğal temizlik malzemelerinden faydalanın.
  • Çizilmesini önlemek için koruyucu örtü kullanın.
  • Büyük lekeleri yumuşak süngerle temizleyin.
  • Açık renkli mermer yüzeyleri oksijenli suyla silin.
  • Yağlı lekeler için aseton kullanmayı deneyin.
  • Kurumuş lekeleri karbonatla temizleyin.

1) Düzenli Aralıklarla Mermer Yüzeyi Silin

Evinizde sık sık kullandığınız mermer yemek masası gibi ürünleri, düzenli aralıklarla silmeye dikkat edin. Mermer mobilya ve yüzeyleri haftada en az bir kez temizlenmelidir. Günlük kullandığınız masaları ise her kullanım sonrasında, ılık sabunlu suyla silebilirsiniz. 

Bu işlem, mermerin temiz kalmasını sağlayacaktır. Özellikle de mutfak ve banyo gibi alanlarda bulunan mermer yüzeylerin sıkça silinmesi, kullanım ömrünü uzatabilir.

mermer temizliği

2) Periyodik Mermer Cilası Bakımı Yapın

Mermer mobilyalara uygulanan cilalama, mermer görünümünü canlandırır, çizikleri ve çapakları gizlemeye yardım eder. Bu cila sayesinde, uzun süredir kullandığınız mermer mobilyalar yeni görünüm kazanır.

Bahçede ya da balkonda, mermer yüzeye sahip bir masa kullanıyorsanız, periyodik bakımını her mevsim yapmaya dikkat edebilirsiniz. Özellikle de senelerdir kullanılan ve renginde solma oluşan mermer mobilyalar için cilalama işlemi etkili sonuçlar verecektir.

mermer cilası

3) Oluşan Lekeleri Anında Silmeye Dikkat Edin

Yaşam alanında kullandığınız mobilyalardaki mermer yüzeylerde yeni oluşan lekeleri, hemen silmeye dikkat edin. Eğer dökülen yemek ya da sıvı uzun süre mermerde kalırsa, kötü görünüm oluşturabilir. Bekleyen lekeler ise daha zahmetli bir temizlik gerektirir. 

Yemek ve içecek lekelerini anında nemli bezle silebilirsiniz. Açık havada kullanılan mermer mobilyalar, lekeyi daha kısa sürede kurutabilir. Balkon ve bahçede yaşanan yemek kazalarını, anında silerek mermerin temizliğini tamamlayabilirsiniz.

leke silmek

4) Doğal Temizlik Malzemelerinden Faydalanın

Mermer taşın dayanıklı ve güçlü bir yapısı olmasına rağmen, kimyasal malzemelerle temizlenmesi önerilmez. Bunun için mermer yapısını koruyarak temizlik yapmak adına, doğal temizlik malzemelerini kullanmalısınız. Sirke, limon, bebe yağı gibi temizleyici malzemeleri kullanabilirsiniz. Bununla beraber, doğal içerikli pH dengeli temizlik ürünlerini de tercih edebilirsiniz. 

Nemli bir bez yardımıyla, bu doğal malzemeleri alın ve mermerin tüm yüzeyini silin. Bu yöntem, mermer orta sehpa ve diğer ürünlerin daha temiz görünmesini kolaylaştıracaktır.

doğal temizleyici

5) Çizilmesini Önlemek İçin Koruyucu Örtü Kullanın

Gün içinde çok sık kullandığınız mermer mobilyalar için pvc masa örtüsü alabilirsiniz. Saydam renkte bir örtü tercih ederek, mermerin doğal desenini kapatmadan kullanmaya devam edebilirsiniz. 

Bu örtü sayesinde mermer masa ve diğer mobilyaların üzerinde rahatça yemek yiyebilir, oyun oynayabilir, etkinlik düzenleyebilirsiniz. Böylece hem mermerin kendi desenini ve rengini görmüş olursunuz hem de korunmuş şekilde kullanıma hazırlayabilirsiniz. Özellikle de mutfak tezgahlarını uzun ömürlü kullanmak için, ince bir koruyucu kaplama da yaptırabilirsiniz.

masa örtüsü

6) Büyük Lekeleri Yumuşak Süngerle Temizleyin

Mermer malzemeli konsol ya da sehpaların üzerinde oluşan lekeleri, yumuşak temizlik malzemeleriyle silmeye dikkat edin. Mermerde çizilme olmaması için bulaşık teli, bıçak, kazıyıcı ürünler kullanmaktan kaçının. 

Genel ve rutin temizliği, yumuşak süngerle ya da mikrofiber bezle yapmaya çalışın. Böylece, mermer yüzeyde aşınma olmasını önleyebilirsiniz. Kullanacağınız temizlik malzemelerini, mermer yüzeye dökerek yumuşak araçlarla silebilirsiniz.

yumuşak sünger

7) Açık Renkli Mermer Yüzeyleri Oksijenli Suyla Silin

Oksijenli su, mermer üzerindeki lekeleri giderme konusunda yardımcı bir maddedir. Açık renk mermer mobilya kullanıyorsanız, oluşan leke ve kirleri az miktarda oksijenli suyla temizleyebilirsiniz. İlk defa oksijenli suyla temizlik yapacaksanız, mermer mobilyanın ufak bir köşesinde deneme yapın. Eğer dokuya zarar vermiyorsa, mermerin kaliteli olduğunu anlayabilirsiniz. 

Oksijenli suyla, mermerlerin periyodik temizliğini yapabilirsiniz. Bu yöntemi büyük mermer tezgahlar için de deneyebilirsiniz. Temizlik sonrasında kuru ve temiz bezle yüzeyi kurutabilirsiniz.

açık renkli mermer

8) Yağlı Lekeler İçin Aseton Kullanmayı Deneyin

Aseton, yapı özellikleri sayesinde zorlu leke ve kirleri anında kaldırabilir. Ancak bazı dokulara da zarar verebilir. Mermer mobilyalar çok dayanıklı yapıya sahip olduğundan, asetondan zarar görmeyebilir. 

Mermer zigon sehpa temizliği yapacaksanız, asetonu sehpa yüzeyine az miktarda dökün ve etkisini gözlemleyin. Zarar vermediğinden emin olduktan sonra, az miktarda aseton ve mikrofiber bezle yüzeye parlaklık kazandırmak için temizliği yapın.

yağlı leke silmek

9) Kurumuş Lekeleri Karbonatla Temizleyin

Mermer yüzey ve tezgahlarda kuru bir leke varsa, bu lekeyi karbonatla silebilirsiniz. Karbonata az miktarda su ekleyin ve hafif kıvamlı bir karışım hazırlayın. 

Bu karışım sayesinde, lekenin saniyeler içinde mermer yüzeyden aşındığını görebilirsiniz. Yüzeyi tamamen silmek ve parlatmak için, nemli bez kullanarak temizliği sonlandırın.

kurumuş leke silmek

İlginizi Çekebilir:

Dış Mekan Halılarının Bakımı Nasıl Yapılır?

Cam Mobilya Bakımı: Çizikleri Onarma ve Cam Parlatma Yolları

Ahşap Zemin Bakımı: Çizikleri Giderme ve Parlaklık Kazandırma Rehberi

Ahşap Mobilya Onarımı: Çatlaklara Karşı Pratik Çözümler

Metal Mobilya Bakımı: Paslanmaya Karşı Etkili Çözümler

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.