Masa Düzeni Ne Demek, Masa Düzeni Nasıl Yapılır?
Davetlerinizde çarpıcı bir görünüm yaratmak için nasıl masa düzeni kurabilirsiniz? Tüm sırları ve ince detayları ile ulaşabileceğiniz bir yerdesiniz!
Masa Düzeni Ne Demek, Masa Düzeni Nasıl Yapılır?
Kahvaltı ve akşam yemeği birçok kültürde önemsenen ve özel hazırlıklar yapılan ritüellerdir. Ailelerin, bir araya geldiği değerli zamanın her saniyesini en güzel şekilde kullanma isteklerini karşılamaktadır. Günlük kurulan akşam yemeği sofraları, günün yorgunluğunu atmak için birebir anlardır.
Pazar kahvaltılarında ise sevdikleriniz ile bir araya gelerek haftanın kötü enerjisini geride bırakabilirsiniz. Hayat içerisinde her türlü masa düzenine uyum sağlayacak kültüre sahip olmak sizin için iyi bir kazanım olacaktır.
Masa düzeni, keskin kurallar ile belirlenmeyen bir yerleşim düzenidir. Masada kullanılan çatal, kaşık, bıçak, tabak ve diğerlerinin en kolay nasıl kullanılacağı düşünülerek önerilen bir düzendir. Masa düzenleri incelendiğinde birden çok çatal, birden çok kaşık olduğu göze çarpmaktadır. Bunun bir sebebi anı anda tadını damağınızda hissetmek istediğiniz yiyecekleri birbirine karıştırmadan tüketebilmeniz.
Bir diğer sebebi ise ortak tüketilen salata gibi yiyeceklerin özel tabaklarınıza alınmasının kolaylaştırılması. Birçok kişi için en önemli sebep olan tatlı yiyecek ve tuzlu yiyecek ayrımı da tatlı çatalı ve yemek çatalının ayrı olmasının sebeplerindendir. Birbirinden farklı yiyecekleri tüketmek için kullanılan çatal, kaşık ve bıçakların yapıları, boyutları, sivrilikleri ve keskinlikleri de birbirinden farklıdır. Örneğin bir tereyağı bıçağı ile et bıçağı aynı keskinlikte ve tırtıklı yapıda değildir.
Aileniz ile evinizde yediğiniz yemeklerde hiç de keskin olmayan masa düzeni kuralları üst düzey resmiyet taşıyan yemeklerde kural niteliğinde önemli noktalar barındırabilir. Örneğin kaşık ve bıçağın sağda çatalların ve peçetenin solda olması gerekliliktir.
Masa Düzeni ile İlgili Önemli Sorulardan Biri “Masaya Tabak Nasıl Dizilir?”
Resmi bir sofra söz konusu ise supla olarak adlandırılan servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve çorba kasesi olarak 4 farklı tabağın masanızda olması gerekmektedir.
1) Supla (Servis Tabağı): Supla en altta düz bir servis tabağı olarak yer almaktadır. Aynı zamanda kuver tabağı olarak da adlandırılmaktadır. Supla olarak kullanılan düz tabak yemek servisi yapılması için değildir. Üzerinde yer alan yemek tabağına, salata tabağına ve çorba kasesine yemek ikram edilebilir veya ortak yenilen yiyeceklerden alınabilir.
2) Yemek Tabağı: Sulu yemek, et ve tavuk gibi ana yemeklerin konulduğu veya içinde getirildiği dümdüz olmayan kenarları çok az yüksek olan tabaklardır. Salata özellikle resmi masalarda ana yemek tabağının içerisine konulmamalıdır.
3) Salata Tabağı: Ortak olarak tüketilmek üzere sofrada yer alan salatadan yiyebileceğiniz kadar alıp salata tabağınıza koyabilirsiniz. Ardından salata tabağınızı sağ üst kısma yerleştirip yeşilliklerin keyfini sürebilirsiniz. Eğer resmi bir yemekte iseniz büyük ihtimalle salatanıza özel çatal ve bıçak bulunmaktadır. Görgü kuralları itibari ile salata çatalla tüketilir ve eğer büyük parçalar var ise bıçak kullanılır.
4) Çorba Kâsesi: Sofralarda ikramlar genellikle çorba ile başlar bu sebeple en üstte durması kullanım kolaylığı da sağlamaktadır. Diğer tabaklara göre en derin olandır. Çorba kaşenize koyularak ikram edilen çorba çok sıcak olabilir bu durumda kaşığınıza alıp üfleyerek soğutmak yanlış bir yöntem olacaktır. Görgü kuralları göz önüne alındığında yapılması gereken çorba kaşığı ile yavaş yavaş çorbanızı havalandırmaktır.
Sofralar kurulurken masada, kuralına uygun şekilde yerini alan yalnızca tabaklar değildir. Çatal kaşık ve birçok unsur masada özel isimleri ile bulunur. Masa düzeni içerisinde bulunan unsurlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Ekmek tabağı
- Tereyağ bıçağı
- Peçete
- Salata çatalı
- Yemek çatalı
- Tatlı kaşığı
- Tatlı çatalı
- Su bardağı
- Meşrubat bardağı
- Çay kaşığı
- Çorba kaşığı
- Salata bıçağı
- Yemek bıçağı
- Yemek tabağı
- Çorba kasesi
- Salata tabağı
Tüm bu listelenen unsurların her sofrada bulunması şart değildir elbette. Her durumda kurulabilecek sofraları kapsayan bir liste olarak paylaşılmıştır.
Davetleriniz İçin Göz Alıcı Masa Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Masa düzeni resmiyete göre değişiklik gösterebilir. Günlük hayatınızda her zaman önemli iş yemekleri ve yöneticiler ile kutlama yapılan sofralar olmaz. Arkadaşlarınız ile daha rahat bir ortamda günlük konuları konuştuğunuz masalar da vardır.
Tabii bir de aileniz ile her gün düzenli olarak yemek yeme ritüeli için kurduğunuz günlük masa vardır. Tüm bu durumlara uygun masa düzeni sağlayabilmek için bilmeniz gereken bazı bilgiler aşağıdaki gibidir.
Masanız İçin Bir Dekorasyon Teması Belirleyin
Önemli misafirleriniz için sofra kurarken masanızın bir teması olmalı. Sofranızın temasını yemek takımlarınızın modeline göre belirlemeniz bütünlüğü sağlamak açısından önerilmektedir. Dekorasyon teması işinizi büyük oranda hızlandıracak ve menüde olması gereken yemekleri seçmenizde bile kolaylaştıracaktır.
Renkli Runnerlar ve Amerikan Servisler Kullanın
Masanızı tam ortadan enine veya boyuna bölen iki ucu üçgen şekilde dikilmiş dikdörtgen şeritlere runner denmektedir. Runnerlar özellikle krem rengi ve beyaz masa örtüleri üzerinde dikkat çekici durmaktadır. Desenli masa örtüleri ile runner kullanılması önerilmez.
Çiçekli bir masa örtüsü üzerine kullanılan desenli veya düz renk bir runner görsel bir kalabalığa sebep olacaktır. Runner kullanılan masa düzenlerinde aksesuarlar özellikle runner üzerine yerleştirerek masadaki ahenk daha da arttırılır.
Amerikan servis, suplanın altına konulan genellikle dikdörtgen şekilde tabak, bıçak ve çatalın üzerine yerleştirildiği servislerdir. Amerikan servisler ise özellikle günlük sofralarda bohem bir hava yaratmak için tercih edilir. Runner ile birlikte kullanılması pek önerilmez; fakat set halinde aynı desen veya aynı renk olan runner Amerikan servis setleri ile görsel uyum yakalanabilir.
Çatal, Kaşık, Bardak, Tabak Dizim Kurallarını Önemseyin
Masa düzeni oluştururken çatal, kaşık ve bıçak dizimi resmiyet arttıkça karışık bir hal almaktadır. Günlük masa düzenlerinde bir kaşık, bir bıçak tatlı ve yemek çatalı olarak da iki çatal bulunmaktadır.
Fakat önemli iş yemeklerinde kurulan sofralarda en az iki kaşık, iki bıçak ve üç çatal bulunması söz konusudur. Genel bir kural olarak soldan sağa dizilim şu şekildedir:
- Peçete
- Salata çatalı
- Yemek çatalı
- Yemek tabağı (ortada bir sınır görevi görür)
- Yemek bıçağı
- Salata bıçağı
- Çorba kaşığı
- Çay kaşığı
Bu sıralamaya ek olarak yemek tabağının üst kısmında öncelikle baş kısmı sağ tarafta olacak şekilde tatlı çatalı bir üstünde ise baş kısmı sol tarafta olacak şekilde tatlı kaşığı yer almaktadır.
Masa Düzeninde Zarif Detay: Yemek Yeme Kuralları
Sevdikleriniz veya yöneticiniz izi bir yemeğe davet ettiğinde küçüklüğünüzden beri öğrendiğiniz sofra kurallarını hafızanızı yoklayarak her ayrıntısına kadar hatırlamalısınız.
Günlük yaşantınızda sofrada yemek çatalı, yemek kaşığı ve yemek bıçağı bulunurken davet edildiğiniz masada resmi sofra düzeni sizi bekliyor olabilir. Yazılı kurallar olmayan; fakat uzun yıllardır sürdürülen görgü kurallarından bazılarını sizin için listeledik:
1) Kaşık ve bıçak daima sağ elle tutulmalıdır, masa düzeninde de buna uygun konumlandırılmıştır. Sadece makarna yerken kaşık sol ele alınmalıdır.
2) Spagetti cinsi makarnalar çatalla ya da kaşığın içinde çatala sarılarak yenirken, pilav çatalla yenmelidir.
3) Yemek esnasında, içki içmek, ekmek almak ya da sohbet için ara verildiğinde çatal ve bıçak tabağa köprü gibi dayanmamalıdır. Normal düzende sağ ve sol tarafa koymaya özen gösterilmelidir.
4) Yemek esnasında bir aksilik olursa örneğin yemeğin içinden taş çıkması gibi, ev sahibinin emekleri ve uğraşı göz önünde bulundurularak, huzursuz etmemek için kimseye fark ettirmeden halledilmelidir.
5) Çay, kahve gibi sıcak içecekler tüketildiğinde kaşıkları fincanda değil tabakta bırakılmalıdır.
- Ahşap Mobilya Seçerken İhtiyaçlarınıza Göre Nelere Dikkat Etmelisiniz? >
- Ahşap Duvarlarınız İçin Dekorasyon Önerileri & Ahşap Duvar Dekorasyonu >
- Bellona ile Balkonunuzu Kış Bahçesine Dönüştürün >
- Country Tarzı Mobilyalarla Evinize Rustik Bir Hava Katma Yolları >
- Antika Mobilya Bakım Rehberi: 13 Önemli Tüyo >
- Ebeveynler İçin Zaman Yönetimi İpuçları: Yoğun Bir Günde Nasıl Daha Verimli Olunur? >
- Kumaş Mobilyalar: Leke Temizliği ve Koruma İpuçları >
- Evinizdeki Hava Kalitesini İyileştirmek: Temiz Hava İçin İpuçları >
- Duvar Panelleri ve Oda Ayırıcıları ile Yaratıcı Tasarımlar >
- Akıllı Depolama Çözümleri ile Alan Kazanın >