Blog Under Construction
under

Koltuk Nasıl Silinir? Koltuk Temizleme Tüyoları

Evinizin koltuklarını ilk günkü canlılığına kavuşturarak temizlemeniz mümkün! Aşama aşama koltuk temizliğinde neler yapabileceğinize dair her detay burada!

Bellona Mobilya 21-12-2023 16:35:43
Koltuk Nasıl Silinir? Koltuk Temizleme Tüyoları

Koltuk Nasıl Silinir? Koltuk Temizleme Tüyoları

Ev ve iç mekanlarda çok fazla kullanılan koltuklar, konforun timsali olan eşyalardandır. İyi bir koltuk seçimi sayesinde, dinlenme anlarında sağlıklı duruş sağlanabilir. Koltuğun yastıkları, kenarları ve kullanılan malzemeleri kullanıcılara çok uzun süre rahatlık verebilirken evlerde de şık bir dekorasyon elde edilir. 

Gün içinde çok sık kullanılan koltuklar, hem kullanıma bağlı olarak hem de beklenmedik kazalarda ötürü kirlenebilir, lekelenebilir. Bazı koltukların kumaşı kendine has leke tutmayan özelliğe sahip olsa da birçok koltuk zamanla kirlenerek kumaş üzerinde istenmeyen görüntüleri yansıtabilir.

Koltuk temizliği, düzenli olarak uygulanması gereken evin havasını değiştiren ve koltuklara yeni görünüm kazandıran bir eylemdir. Eğer sık sık evde koltuk temizleme işini yapıyorsanız; koltukların zarar görmeden temizlenmesini sağlamalısınız. Bunun için de koltuk silmenin püf noktaları yazımızı sonuna kadar okumalısınız. Çünkü bu satırlarda, kirlenmiş koltukları temizlerken size yol ve yöntem gösterecek öneriler yer alıyor.

Koltuk lekeleri nasıl çıkar diye düşündüğünüzde öncelikle her koltuk kumaşına uygun temizleme yöntemini bilmelisiniz. Deri ve keten koltuk temizliği için farklı malzemeleri ve yöntemleri deneyebilirsiniz. Her zevke hitap eden çeşitli koltukları pırıl pırıl gösteren koltuk silme yöntemleri ve önerilerine Bellona farkıyla mercek tutalım!

Koltuk Nasıl Temizlenir?

Koltuk Nasıl Silinir? Koltuk Temizleme Tüyoları

İlk Aşama: Koltukları Süpürün

Koltuk temizleme yöntemleri ile koltukları temizlemeden önce mutlaka her koltuğun süpürge ile temizlenmesi önerilir. Eğer koltukta bulunan toz ve kırıntı gibi nesneler çekilirse daha iyi temizlik sağlanır. Bunun için güçlü ve iyi çekim gücü olan bir süpürge kullanarak koltuğun her yüzeyini süpürebilirsiniz. Süpürme işlemini detaylıca yaptıktan sonra evdeki malzemeleri kullanarak silme ve leke giderme gibi işlemlere başlayabilirsiniz. 

Gün içinde fark etmeden koltuk üzerine saç, ölü deri, yemek ve toz yerleşebiliyor. Bu durumu önlemek adına düzenli olarak koltukların süpürülmesi önerilir. Özellikle de silmek için hazırladığınız koltuğu süpürdükten sonra genel temizliğe başlayabilirsiniz.

Koltuk Temizleme İpuçları

İkinci Aşama: Kılıfları Ayırıp Yıkayın

Birçok koltuk modelini evde kendiniz temizlemek istediğinizde, parçalarını inceleyin. Yastık, minder, kolluk gibi parçaların kılıfı çıkabiliyorsa mutlaka çıkarın ve makinede düşük derecede yıkayın. Özellikle de yastıkları ve minderleri deterjanla beraber yıkayarak derinlemesine temizlik sağlayabilirsiniz. Kılıf temizliğini çamaşır makinesi yaparken siz de kalan zamanda koltuk yüzeylerini ve diğer parçalarını temizleyebilirsiniz.

Koltuk Temizliğine Dair Püf Noktalar

Koltuk Ne ile Silinmeli?

Koltuk neyle silinir diyenler için birçok pratik araçtan söz etmek mümkün. Bu araçlar bazen plastik tarak bazen de tencere kapağı olabiliyor. Özellikle de koltuk temizliği için üretilmiş fırçalar sayesinde lekelerin üzerine daha iyi güç uygulanabiliyor. Fırça ve tencere kapağı sayesinde kumaşlar olabildiğince hızlı silinebilir. 

Koltuklarınızı silmek için sert objeler kullanmanız önerilmez. Özellikle de deri koltuklarınız için yumuşak pamuklu havlu ya da mikrofiber bez kullanabilirsiniz. Karma kumaşlar için bulaşık süngerinin yumuşak yüzeyini değerlendirebilirsiniz. 

Çok az kişinin bildiği bir yöntemi de sizinle paylaşalım: Duş için kullandığınız renkli duş lifleri ile koltukları kolayca temizleyebilirsiniz. Bu lifler, deterjanı köpürterek derinlemesine koltuk temizliği yapmanıza yardım edecektir.

Mümkünse koltuk temizliğini her ay yapmanız önerilir. Özellikle de sıcak aylarda ter lekelerinin koltuğa sinmemesi için düzenli temizlik şart olabilir. Gün içinde koltukları temizledikten sonra odanın havalanması gerektiğini de unutmayın. Daha hızlı kuruma ve ferahlama sağlayacaktır.

Koltuk Temizliği Yapmak

Karbonatlı Temizlik

Koltuk nasıl temizlenir sorusuna yanıt vermek için sizlere karbonat mucizesinden bahsedelim. Karbonat mutfakta ve temizlik alanında sıkça kullanılan bir maddedir. Sağlık açısından herhangi bir zararı olmayan karbonat sayesinde kumaşların temizliği kısa sürede yapılır. Özellikle de koltuk kumaşlarında oluşan leke ve izleri silmek için karbonat kullanılır. 

Peki, ama karbonatla koltuk nasıl silinir? 

Temizlik suyu hazırlarken 1-2 yemek kaşığı karbonat kullanarak koltukların kumaşını rahatça temizleyebilirsiniz. Dilerseniz hazırlanan bu suyu sprey şişe içine aktararak lekelere doğrudan sıkabilirsiniz. Karbonat, suyla birleştiğinde köpürmeye başlayacaktır. 

Kumaş üzerindeki leke, köpürme anında aşınacak ve yumuşayacaktır. Bu esnada, lekelerin ve izlerin koltuktan daha kolay temizlenmesi sağlanabilir. Karbonatlı suyu, koltuk temizliğinde kullanarak evde daha temiz koltuklar kullanabilirsiniz.

Karbonat İle Koltuk Temizlemek

Kötü Kokular İçin: Beyaz Sabun

Pamuklu ve tay tüyü kumaşları bulunan koltuklar için beyaz sabun kullanabilirsiniz. Beyaz sabunu açtığınızda kendine has kokusunu alabilirsiniz. Bu ferah kokusu sayesinde koltuklarınıza sinen ter ve kötü kokuyu temizleyebilirsiniz. Yapmanız gereken ise sadece temizlik suyuna beyaz sabun ekleyip koltuklarınızı silmek olacak. 

Dilerseniz beyaz sabunu rendeleyip sıcak suyla eritebilirsiniz. Eğer sıvı beyaz sabun temin ettiyseniz sıvı formül kullanabilirsiniz. Lekelerin üzerinde daha detaylı çalışırsanız lekelerin de temizlenmesine yardım edebilirsiniz. 

Özellikle de tay tüyü ve pamuklu kumaşı olan koltuklar için önerilen bir yöntemdir. Kumaşa zarar vermez, renginde açma ya da solma meydana gelmez. Düzenli temizlik sağlandığında, koltuklarınız beyaz sabun kokarak temizlendiğini hatırlatacaktır.

Beyaz Sabun İle Koltuk Temizlemek

Lekeler İçin: Bulaşık Deterjanı

Bulaşık deterjanı yapısı sayesinde lekeleri ve izleri açar, temizler. Bu özelliğini fark eden temizlik meraklıları, koltukların temizliğinde de bulaşık deterjanını kullanmaktadır. Etkisi olumlu olduğu için günümüzün koltuk silme yöntemleri arasında artık bulaşık deterjanından da söz edilmektedir. Lekeli bölgelere dökülen bulaşık deterjanı sayesinde, yemek lekesi, süt ve mama lekesi, kahve lekesi  kısa sürede temizlenebilir.

Bulaşık deterjanı ile biraz ılık su karıştırarak temizlik suyunu hazırlayabilirsiniz. Bu karışımı koltukların her yüzeyi için kullanabilirsiniz. Metal ya da ahşap bacak, aksesuarı bulunan koltuklarınız için de tercih edebilirsiniz. Özellikle de kadife koltuklara işlemiş olan leke ve kirler için bulaşık deterjanı kullanmayı düşünebilirsiniz. Koltuk, sandalye, berjer ve köşe koltuklarını temizlediğinizde mutfaktaki bulaşık deterjanından yardım alabilirsiniz. Lekeleri silmek için kalın bir bez kullanmayı unutmayınız.

Koltuk Temizliğinde Bulaşık Deterjan Kullanımı

Deri Koltuklara: Sirke ve Zeytinyağı

Deri koltukların temizliğinde hassas olmak gerekir. Çünkü deri kumaşlar hassas kumaş türlerindendir. Kimyasal bir madde ile temizlendiğinde derinin açılması ve sararması meydana gelebilir. Bu durumu önlemek için tamamen doğal içerikli temizlik yapılmalıdır. Mesela; sirke ve zeytinyağı karışımı deri koltukları temizlemek için kullanılabilir.

Ufak bir sprey şişe içinde eşit ölçüde sirke ve zeytinyağı karıştırabilirsiniz. Bu doğal deterjanı deri koltuklarınıza püskürtebilirsiniz. Silme işlemi için mikrofiber bez kullanabilirsiniz. Derinin çizilmemesi için yumuşak havluyu da tercih edebilirsiniz tabii ki. Zeytinyağı ve sirke deri koltuklarda oluşan çay, su, ter lekelerini silecektir. Temizlik sonrasında koltukları havalandırmayı ihmal etmeyin.

Sirke Ve Zeytinyağı İle Deri Koltuk Temizliği

Çok Amaçlı Temizlik: Şampuanlı Karışım

Evinizde ya da ofisinizde bulunan koltukları temizlemek için şampuan kullanabileceğinizi biliyor musunuz? Üstelik hoş kokulu şampuanlar sayesinde koltukların kokusu anında değişecek ve yenilecek. Uzun süre kullanıma bağlı olarak koltuklarınızda koku, leke, iz meydana gelebilir. Bu duruma anında çözüm bulmak için şampuanlı temizlik suyu hazırlayabilirsiniz.

Bir miktar sıcak suyun içine ceviz büyüklüğünde istediğiniz şampuanı dökün ve karıştırın. İlk sıcaklık geçtiğinde suyu sprey şişe içine aktarın. Koltuklarınıza bu temizlik suyunu püskürtün ve her bölgeyi anında nemli bezle silerek temizliğini sağlayın.

Koltukların başlığı, minderleri, bacakları ve kollukları için şampuanı kullanabilirsiniz. Kokusunu beğendiğiniz şampuan tercih ederseniz; koltuklarda ferah koku bırakabilirsiniz. Ayrıca şampuanlı su sayesinde, lekelerin de giderilmesi mümkündür. Lekeli bölgeyi süngerle güzelce silerek derinlemesine temizlik sağlayabilirsiniz.

Şampuan İle Koltuk Temizliği

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.