Blog Under Construction
under

Evlerdeki İşlevsel Depolama Alanı: Gardırop Seçimine Dair Bilmeniz Gereken İpuçları

Gardırop nasıl seçilir? Yatak odaklarının işlevsel depolama alanı gardırop seçimi hakkında sektörün öncüsü Bellona’dan ipuçları!

Bellona Mobilya 21-12-2023 17:47:04
Evlerdeki İşlevsel Depolama Alanı: Gardırop Seçimine Dair Bilmeniz Gereken İpuçları

Evlerdeki İşlevsel Depolama Alanı: Gardırop Seçimine Dair Bilmeniz Gereken İpuçları

Evlerdeki giyinme odalarının, yatak odalarının, çocuk ve genç odalarının önemli bir parçası olan gardıroplar hem işlevsel özellikleri hem de dekorasyona olan katkıları ile bir evin en gerekli eşyaları listesinin ilk sıralarında yer alır. Önemli bir depolama alanı işlevi gören bu fonksiyonel modüller, çok çeşitli özelliklerle karşımıza çıkar.

Gardıropların sahip olduğu muhtelif özellikler, seçim aşamasında detaylı bir araştırma ve karar verme sürecinden geçmenizi gerekli hale getirir. Bu aşamada gardırop seçerken ürünün boyutlarından raf özelliklerine, gardırobu yerleştireceğiniz odanın boyutlarından gardırobun üretildiği malzemenin cinsine kadar pek çok özelliğe dikkat etmeniz gerekir.

Bellona gardırop modelleri arasında çeşitli zevklere, tarzlara, bütçelere ve ergonomik özelliklere göre pek çok seçenek bulunur. Bu seçenekler arasından sizin için en kullanışlı olanı seçebilmeniz için tercih aşamasında bazı ölçütlere dikkat etmeniz gerekir. Bu noktada içeriğimizin devamında yer alan önerileri dikkate alırsanız gardırop modelleri arasından doğru bir seçim yapabilirsiniz. Nasıl mı? İşte detaylar:

Gardırop Modelleri

Gardırop Boyutlarına Uygun Seçim

Gardırop seçerken, boyutları doğru şekilde seçmeniz önemlidir. Gardırop boyutu, odaya uygun ve ihtiyaçları karşılayacak depolama alanını sağlayacak şekilde olmalıdır. Zira gardırobunuzu doğru boyutta seçmeniz kullanımı daha rahat ve keyifli hale getirecektir. İşte gardırop boyutlarına göre seçim için bazı ipuçları:

Oda Ölçüsünü Belirleyin

Gardırobunuzu yerleştirmek istediğiniz oda ölçülerini alın. Bu gardırobunuzun ne kadar büyük veya küçük olabileceğini belirlemenize yardımcı olacaktır. Örneğin küçük odalar için açık renkli, aynalı veya  kapsül gardırop gibi modeller işlevsel birer seçenek olabilir. Ayrıca aynalı gardıroplar odada bulunması gereken boy aynası ihtiyacınızı da karşılar. 

Depolama İhtiyacınızı Belirleyin

Gardırobunuza yerleştireceğiniz eşyaları belirleyin ve eşyalarınız için yeterli boyutlarda bir gardırop seçin. Bu, gardırobunuzun boyutunu belirlerken size yardımcı olur.

Kapıların Açılmasını Göz Önünde Bulundurun

Gardırobunuzun kapılarının açılması için yeterli alan olması gerekir. Bu nedenle gardırobunuzun boyutunu seçerken kapıların açılması için yeterli alanı sağlayacak şekilde ölçün. Eğer kapıların açılması için yeterli alan yoksa sürgülü gardırop gibi farklı ve işlevsel seçeneklere yönelmeniz gerekebilir.

Raflar ve Çekmeceler İçin Alan Ayırın 

Gardırobunuzda raflar ve çekmeceler kullanacaksanız bunlar için yeterli alan ayırmanız gerekir. Bu hususu da gardırobunuzun boyutunu belirlerken dikkate almalısınız.

Yerleştirme Seçeneğinizi Düşünün

Gardırobunuzu duvara monte etmeyi veya yerleştirmeyi düşünebilirsiniz. Bu, gardırobunuzun boyutunu belirlerken dikkate alınması gereken bir faktördür. 

Gardırop Boyutu Seçmek

Gardırop Kapak ve Çekmece Sistemleri

Gardırop seçerken, kapak ve çekmece sistemleri de dikkate almanız gereken önemli faktörlerdir. Gardırobunuzun doğru kapak ve çekmece sistemlerine sahip olması, gardırobunuzun daha kullanışlı ve pratik olmasını sağlar. İşte farklı kapak ve çekmece sistemlerine göre gardırop seçimi hakkında bazı ipuçları:

Sürgülü Kapılar

Sürgülü kapılar, odada daha fazla yer açmak için idealdir. 3 kapaklı gardırop gibi kapılarını açarak kullanacağınız bir gardırop yerine sürgülü kapıya sahip dolapları tercih ettiğinizde, kapılar açık kalmadan depolama alanına erişiminiz kolaylaşır. Gardırop boyutu, sürgülü kapıların hareket alanı için yeterli alanı sağlayacak şekilde seçilmelidir.

Katlanır Kapılar

Katlanır kapılar, dar alanlarda kullanmak için uygundur. Bu kapılar, açık kalmadan depolama alanına erişimi sağlar. 

Menteşeli Kapılar

Menteşeli kapılar, odada daha geleneksel bir görünüm oluşturmak için idealdir. Bu kapılar, tamamen açılarak depolama alanına tam erişim sağlar. Gardırop boyutunu seçerken bu kapıların tamamen açılmasını da hesap etmelisiniz. 3, 4, 5 veya 6 kapaklı gardırop modelleri arasından ihtiyacınıza ve alanınıza uygun bir seçim yapabilirsiniz.

Çekmeceler

Çekmeceler, küçük eşyaları düzenlemek için idealdir. Derin çekmeceler, kıyafetlerin düzgün bir şekilde katlanmasına izin verir ve daha fazla depolama alanı sağlar. Çekmecelerin tam açık halini düşünerek gardırop boyutuna karar vermelisiniz.

Gardırop Seçiminde Bilmeniz Gerekenler

Gardırop Malzeme Seçimi

Gardırop seçimi yaparken, gardırobun yapımında kullanılan malzemeler de önemli bir faktördür. İşte farklı malzemelere göre gardırop seçimi hakkında bazı ipuçları:

Ahşap

Ahşap gardıroplar, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Ayrıca doğal ahşap dokusu sayesinde odanıza sıcak bir hava katar. Ancak ahşap gardıropların bakımının biraz daha zahmetli olabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.

MDF

MDF, orta yoğunluklu lif levhası anlamına gelir. Ahşap tozları ve reçine ile yapılmış bir levhadır. MDF, dayanıklı, ucuz ve hafiftir. Ayrıca farklı renklerde boyanabilmesi veya kaplanabilimesi de bu malzemenin işlevsel bir özelliğidir. Dolayısıyla MDF gardırop da tercih edebileceğiniz kullanışlı seçenekler arasında yer alır. 

Laminat

Laminat, kağıt veya kumaşa preslenmiş bir kaplama tabakasıdır. Laminat, dayanıklı ve kolay temizlenebilir özellikleri ile bilinir. Ayrıca farklı renkleri veya desenleri de mevcuttur.

Metal

Metal gardıroplar, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Ayrıca, modern bir görünüme sahiptir. Ancak metal gardıropların fiyatı genellikle daha yüksektir.

Cam

Cam gardıroplar, modern bir görünüme sahiptir. Ayrıca depolama alanınızı görsel olarak genişletebilir. Ancak cam gardıropların kırılma riski vardır ve cam yüzeylerin temizlenmesi biraz daha zahmetli olabilir.

Bu malzemelerden hangisini tercih edeceğiniz ve elbise dolabı hangi malzemeden olmalı sorusuna verilebilecek cevap, kişisel zevklerinize ve gardırobu kullanım amacınıza bağlıdır. Dayanıklılık ve uzun ömürlülük sizin için önemli faktörler ise ahşap, MDF veya metal tercih edebilirsiniz. Görsellik önemliyse cam veya laminat seçeneklerine yönelebilirsiniz. 

Gardırop Malzemesi Seçimi

Gardırop İçi Düzenleyici Sistemler

Gardırop içi düzenleyici sistemler, gardırobunuzun depolama kapasitesini artırabilir ve eşyalarınızı daha düzenli bir şekilde saklamanıza yardımcı olabilir. İşte bazı gardırop içi düzenleyici sistemler:

Raf Sistemleri

Raf sistemleri, eşyalarınızı dikey olarak saklamanıza olanak tanır ve aynı zamanda daha fazla depolama alanı sağlar. Raf sistemleri, genellikle ahşap, metal veya plastikten yapılır. Sürgülü, katlanır, menteşeli veya köşe gardırop gibi modellerin her birinde daha düzenli bir kullanım sağlamak için çeşitli raf sistemleri bulunur. 

Askı Sistemleri

Askı sistemleri, giysi ve diğer tekstil ürünlerinizi düzenli bir şekilde saklamanıza olanak tanır. Askı sistemleri genellikle ahşap veya metal malzemeden yapılır ve değişiklik yapılabilen bir yükseklik ayarı sunar.

Ayakkabı Rafları

Ayakkabı raflarını ayakkabılarınızı düzenli bir şekilde saklamak için kullanabilirsiniz. Ayakkabı rafları genellikle ahşap veya metal malzemeden yapılır ve istenilen yükseklik ayarı yapılabilir.

Depolama Kutuları

Depolama kutuları, gardıroptaki eşyalarınızı daha düzenli bir şekilde saklamanıza olanak tanır. Depolama kutuları genellikle plastik, ahşap veya kumaştan yapılır ve boyutlarına göre çeşitli şekillerde tasarlanabilir.

Gardırobunuzun depolama kapasitesini en üst düzeye çıkarmak ve eşyalarınızı daha düzenli bir şekilde saklamak için farklı düzenleyici sistemleri bir arada kullanabilirsiniz.

Gardırop Seçerken Neler Bilinmeli?

Gardırop Kullanım Kolaylığı ve Ergonomik Tasarım

Gardırop seçerken, kullanım kolaylığı ve ergonomik tasarım gibi faktörlere de dikkat etmek önemlidir. İşte bu faktörleri göz önünde bulundurarak gardırop seçimi yapabilirsiniz:

Kapı Tipleri

Gardırobunuzun kapıları, kullanım kolaylığı ve ergonomi açısından önemlidir. Sürgülü kapılar, dar alanlarda kullanımı kolaydır ve açılır kapılara göre daha az yer kaplar. Açılır kapılar ise, daha geniş bir erişim sağlar ve gardırobunuzu daha geniş ve ferah hissettirir. Açılır kapılarda 3 veya 4 kapaklı gardırop gibi çeşitli büyüklüklerde gardırop seçmeniz mümkün olur. 

Yükseklik

Gardırobunuzun yüksekliği, eşyalarınıza kolay bir şekilde erişmek için önemlidir. Bu noktada yükseklik, kişisel boyunuza uygun olmalıdır ve erişim konforunu sağlamalıdır. 

Bunun yanı sıra gardırobunuzun ayaklarının yüksek olması da gardırop zemini ile yer arasında bir boşluk olmasını, dolayısıyla günlük temizliklerde bile gardırobu çekmenize gerek kalmadan temizleyebilmenizi sağlar. Seçim aşamasında bu özelliği de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Aydınlatma

Gardırobunuzun içinde iyi bir aydınlatma olması, eşyalarınıza erişmenizi ve düzenlemenizi kolaylaştırır. Aydınlatma sistemleri, genellikle gardırobun içine entegre edilebilir veya aydınlatma çubukları ile sağlanabilir.

Ayrıca kolay erişebileceğiniz bir gardırop istiyorsanız açık gardırop modellerini de tercih edebilirsiniz. Bu gardıroplarda ekstra bir aydınlatmaya gerek kalmadan gündüz gün ışığından, gece ise gardırobun bulunduğu odanın ışığından faydalanarak gardırobunuza kolaylıkla erişebilirsiniz.

Aksesuarlar

Gardırobunuzda kullanacağınız aksesuarlar, gardırobunuzun ergonomik tasarımını tamamlayabilir. Örneğin çamaşır sepetleri, ayakkabı rafları, takı ve kravat askıları gibi aksesuarlar; eşyalarınızı düzenli bir şekilde saklamanıza yardımcı olur.

Yavaşlatıcı Sistemler

Dolap kapağı ve çekmecelerde yavaşlatıcı sistemler, dolap kapağı veya çekmecenin açılıp kapanması sırasında ani darbe veya gürültü oluşmasını önleyen mekanizmalardır. 

Dolap menteşelerinde yavaşlatıcı sistem, kapının kapanırken yavaşlamasını sağlayarak sessiz bir şekilde kapanmasını sağlar. Böylece kapak istenmeyen şekilde çarpma veya gürültü yapmaz. Ayrıca yavaşlatıcı sistemin kapak üzerindeki baskıyı azaltması da menteşenin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur.

Çekmece raylarında yavaşlatıcı sistem, çekmeceyi tamamen kapattığınızda çekmecenin yavaşça kapanmasını sağlayarak gürültü ve darbe oluşmasını engeller. Bu sistem aynı zamanda çekmecenin düzgün bir şekilde kapanmasını ve dolap içindeki eşyaların zarar görmesini önler.

Dolap kapağı ve çekmecelerde yavaşlatıcı sistemler, mobilyaların kullanım ömrünü artırır ve günlük kullanım sırasında daha sessiz ve güvenli bir deneyim sunar.

Odanıza Uygun Gardırop Modelleri

Sık Sorulan Sorular

Gardırop Ne Renk Olmalı?

Gardırobun ne renk olacağı genel olarak sizin zevkinize göre değişebilir. Ancak gardırop rengine karar verirken odanın duvar rengine, odadaki diğer mobilyaların rengine ve odanın boyutlarına da dikkat etmelisiniz. Küçük odalar için açık renkli gardıroplar ideal bir seçenek olabilir. 

Sürgülü Gardırop mu Kapaklı Gardırop mu?

Sürgülü gardrop ve kapaklı gardrop arasında tercih yaparken birkaç faktörü dikkate almanız gerekir. Hangi tip gardrop tercih edeceğiniz kişisel tercihlerin yanı sıra odanın büyüklüğü, dekorasyon stili ve kullanım ihtiyaçlarına göre değişebilir. 

Genel olarak küçük odalar için sürgülü gardırop, büyük odalar içinse 5 kapaklı gardırop gibi çeşitli kapak sayılarına sahip modelleri tercih edebilirsiniz 

Gardırop Çeşitleri

İlginizi Çekebilir:

Kendinize Uygun Doğru Yatak Seçimini Nasıl Yaparsınız?

Eviniz İçin Doğru Halı Ölçüsü Nasıl Belirlenir?

Dresuar Nedir? 5 Farklı Dresuar Kullanım Önerisi

Doğru Çalışma Masası Ölçüleri ve Yüksekliği Ne Olmalı?

Berjer Nedir? Doğru Berjer Seçimi İçin Tüyolar

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.