Blog Under Construction
under

Evde Ekolojik Temizlik Ürünleri ve Doğal Temizlik İpuçları

Ekolojik temizlik ürünleri ile evde doğal temizlik nasıl yapılır? Kimyasal ve alerjen içermeyen ekolojik temizlik ürünleri ve doğal temizlik ipuçları burada!

Bellona Mobilya 05-09-2023 09:56:10
Evde Ekolojik Temizlik Ürünleri ve Doğal Temizlik İpuçları

Evde Ekolojik Temizlik Ürünleri ve Doğal Temizlik İpuçları

Ekolojik temizlik, çevreye zarar vermeden ve doğal kaynakları koruyarak yapılan bir temizlik yaklaşımını ifade etmektedir. Bu temizlik yöntemi, çevresel etkileri minimize etmek için tercih edilir. Ayrıca sürdürülebilirlik ilkesine uygun hareket etmek için doğa dostu ve sürdürülebilir yöntemler ve malzemeler kullanmaya hedefler. Geleneksel temizlik ürünlerinde bulunan zararlı kimyasallar yerine, doğal ve çevre dostu temizlik ürünlerinin kullanımını vurgulayan ekolojik temizlik sonraki nesillerin de yaşam alanını korumaktadır. Bu ürünler genellikle bitkisel bazlı ve biyolojik olarak parçalanabilir bileşenler içermektedir. 

Sağlığı tehdit eden malzemeler, ekolojik temizlikte yer almaz. Ekolojik temizlikte su ve enerji tasarrufu önemlidir. Bilinçli su kullanımı, suyu gereksiz yere harcamamak ve enerji verimli temizlik cihazları kullanmak gibi kriterlerle temizlik yapılır. Eğer siz de evinizde ekolojik bilinçle temizlik yapmak isterseniz, evinizi ve eşyalarınızı korumanıza yardım eden Bellona’ya güvenerek şimdi size açıklanan temizlik önerilerini uygulayabilirsiniz. Doğal temizlik sayesinde yaşam alanınızı ve mobilyalarınızı daha sağlıklı şekilde kullanabilirsiniz!

Bilinçli Su Kullanımı

Evde Kullanılan 6 Ekolojik Temizlik Malzemesi

1) Sirke

Doğal bir temizleyici ve dezenfektan olarak kullanılan sirke, birçok temizlik görevinde etkili sonuçlar veriyor. Yüzey temizliği, cam temizliği, kireç ve pas lekelerini çıkarma gibi birçok alanda kullanıma uygun özelliğe sahip. Sirkeyi suyla seyrelterek sprey şişesine doldurarak yüzeyleri kolayca temizleyebilirsiniz. Özellikle de cam yüzeyli orta sehpa kullanıyorsanız, doğal temizlik için düşünebilirsiniz.

2) Limon Suyu

Limon suyu, hoş olmayan kokuları gidermek, yağ lekelerini çıkarmak ve dezenfekte etmek için evde birçok şekilde kullanılabilir. Limon suyu, temizlik solüsyonlarına eklenerek yüzeyleri temizleyecektir. Dilerseniz doğrudan lekelerin üzerine sıkarak uygulayabilirsiniz. Örneğin, yemek masası üzerindeki yemek lekelerini temizlemek için limon suyundan yardım alabilirsiniz.

3) Karbonat 

Karbonat, temizlik için çok yönlü bir doğal malzemedir. Yüzeyleri temizler, lekeleri çıkarır ve rahatsız edici kokuları kolayca giderir. Özellikle fırın temizliği, lavabo temizliği ve banyo temizliği gibi alanlarda etkili sonuçlar verir. Karbonatı suyla karıştırarak temizlik macunu yapabilir veya kuru olarak temizlik sırasında kullanabilirsiniz. Tekli koltuk berjer ya da koltuk takımı üzerindeki lekeleri çıkarmak için de deneyebilirsiniz.

4) Doğal Sabun 

Doğal bitkisel sabunlar, çamaşır, bulaşık, mobilya ve genel temizlik için önerilmektedir. Sentetik kimyasallar içermedikleri için ekoloji dostudur. Bitkisel sabunları kullanarak evde kolayca temizlik yapabilirsiniz. Temizlik solüsyonlarına ekleyerek  doğal içerikli hoş kokular oluşturabilirsiniz. Özellikle de yatak temizliği için doğal sabun kullanarak gerekli hijyeni sağlayabilirsiniz.

5) Mikrofiber Bez

Mikrofiber bezler, suyla kullanıldığında etkili bir temizlik sağlayacaktır. Kimyasal ürün ihtiyacını azaltır. Yüzeyleri temizlerken toz, kir ve mikropları kolayca kaldırır. Mikrofiber bezleri yüzeyleri silmek, toz almak ve temizlik yapmak için tercih edebilirsiniz. Kağıt havlu ya da ıslak mendil tüketimini azaltmak için mikrofiber bezleri tercih edebilirsiniz. Bu bezleri doğal deterjanlarla beraber kullanarak gardırop temizliği yapabilirsiniz.

6) Vanilya

Evinizde hoş kokan bir temizlik malzemesi kullanmak istediğinizde, doğal içeriklerden biri olan vanilyayı kullanabilirsiniz. Vanilya çubuklarını kırıp sıcak suda bekleterek ardından temizlik malzemesine ekleyebilirsiniz. Vanilya sayesinde, parfüm ve deodorant kullanmadan ev temizliğini daha iyi şekilde yapabilirsiniz. Özellikle de koltuk ve mobilya gibi ev eşyalarını temizlerken vanilya kokusu sayesinde ferahlık hissedebilirsiniz.

Ekolojik Temizlik Malzemeleri

Evde Hazırlayabileceğiniz Ekolojik Temizlik Deterjanları

Yüzey Temizleyici

Malzemeler:

  • 0.5 litre su
  • 0.5 litre sirke
  • 20 damla limon yağı
  • 20 damla çay ağacı yağı veya rendelenmiş portakal ve limon kabukları

Tüm malzemeleri bir şişe içinde karıştırın ve 1 hafta boyunca şişeyi karanlıkta bekletin. Ardından evinizdeki mobilyaları temizlemek için bu karışımı kullanmaya başlayın. Yüzey temizleyici olarak tercih edeceğiniz, doğal içerikli temizlik deterjanı sayesinde mobilya, ahşap ve metal yüzeylerde temizlik sağlayabilirsiniz.

Cam Malzeme Temizleyici

Malzemeler:

  • 1 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı sirke
  • 3-4 damla sıvı Arap sabunu

Sprey şişe içinde önerilen malzemeleri karıştırın ve güzelce çalkalayın. Evinizde bulunan cam yemek masası ya da cam yan sehpa gibi mobilyaları temizlemek istediğinizde kullanın. Sirke ve Arap sabunu karışımı sayesinde, cam temizliği daha bilinçli şekilde tamamlanacak.

Ahşap Temizleyici Cila

Malzemeler:

  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı elma sirkesi
  • Yarım limon suyu
  • 3-4 damla esansiyel yağ

Evinizdeki ahşap mobilyaları canlandırmak, üzerindeki tozu almak ve görünümünü korumak için bu malzemeleri bir sprey şişe içinde karıştırabilirsiniz. Bu karışımı mikrofiber bez kullanarak ahşap yüzeyleri silebilirsiniz. Özellikle de ahşap yemek odası takımı kullanıyorsanız, uzun ömürlü olması için deneyebilirsiniz.

Mobilya Kokusunu Temizleyen Deterjan

Malzemeler:

  • 1 fincan sirke
  • 1 fincan su
  • 4-5 damla hoş kokulu esansiyel yağ

Önerilen doğal içerikli malzemeleri sprey şişe içinde çalkalayarak karıştırın. Mobilyalarınızı temizlerken bu karışımı kullanın. Seçtiğiniz esansiyel yağın kokusu sayesinde sandalye ya da koltuk gibi en sık kullanılan mobilyalarınızın tertemiz kokmasını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz oda kokusu olarak dilerseniz temizlik suyu olarak kullanabilirsiniz.

Ekolojik Temizlik Nasıl Yapılır?

Evde Ekolojik Temizlik Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Kimyasal maddelerden uzak kalarak ekolojik temizlik yapmanın birçok avantajı bulunuyor. Sağlığınızı korumak ve mobilyaların kullanım ömrünü uzatmak için siz de evinizde ekolojik temizliğe başlayabilirsiniz. Bunun için evdeki kimyasal deterjanlardan arınmalı ve doğal içerikli temizlik malzemeleriyle tanışmalısınız. Evde ekolojik temizlik yapmanın avantajları konusuna değinelim!

  • Ekolojik temizlik ürünleri, doğal ve çevre dostu bileşenler içerdiğinden sağlığınızı uzun vadede korur. 
  • Doğal içerikli temizlik malzemeleri sentetik kimyasalların neden olduğu solunum problemleri, alerjik reaksiyonlar ve cilt tahrişleri gibi sağlık sorunlarına neden olma riskini azaltmaktadır.
  • Suyla seyreltilen doğal temizlik ürünleri, aşırı miktarda su kullanımını gerektirmediği için su tasarrufu sağlar.
  • Satın alacağınız doğal temizlik ürünleri genellikle geri dönüştürülebilir ambalajlarda sunulur ve çevre dostu ambalajlama yöntemleri kullanılır.
  • Sağlıklı ve dayanıklı malzemelerle yapılan temizlik, mobilyaların, yüzeylerin ve eşyaların ömrünü uzatacağı için yaşam alanındaki kaliteyi uzun senelerce hissettirir.
  • Astım ve bronşit gibi durumlarda, kimyasal olmayan malzemelerle temizlik yapılırsa daha sağlıklı bir yaşam alanı elde edilebilir.
  • Kimyasalsız temizlik sayesinde kendi ailenizi ve sonraki nesilleri koruyabilirsiniz.

Temizlik Yapmak

Ekolojik Temizlik Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ev hijyenini ve sağlığınızı korumak için düzenli olarak temizlik yapmalısınız. Ekolojik temizlik yaparken de hassas olmanız gereken konuların olduğunu ifade etmeliyiz. Ekolojik temizlik yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalara değinelim:

  • Doğal içerikli deterjanların hemen kuruması ve oda içindeki temiz havanın hissedilmesi için, evinizi temizlerken mutlaka havalandırma sağlamalısınız.
  • Temizlik malzemelerini hazırlarken su tasarrufu yapmanız gerektiğini unutmayınız.
  • Haftalık temizlik yapıyorsanız, odaya ve mobilyaya yetecek kadar doğal içerikli malzeme hazırlamalısınız.
  • Kimyasal malzemeleri doğal içerikli deterjanlarla karıştırmamalısınız.
  • Temizlenecek yüzeye uygun ekolojik malzeme seçmeye dikkat etmelisiniz.
  • Kullandığınız kap ve şişeleri, çocuklardan uzak bir konumda saklamaya dikkat etmelisiniz.
  • Limon, portakal gibi meyveleri rendeleyerek bir deterjan hazırlıyorsanız, atıkları çöpe atmak yerine gübre olarak değerlendirebilirsiniz.
  • Şayet hazır şekilde satılan ekolojik temizlik malzemelerini kullanacaksanız, ambalaj tasarrufu yapmaya dikkat edebilirsiniz.
  • Kendi temizlik ürününüzü evde hazırlayarak enerji ve ambalaj tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Temizliğin devamlı olması, sağlığınız ve mobilyalarınız için etkili olacaktır.
  • Kendi yaşam şeklinize göre sürdürülebilir temizlik rutini oluşturup evinizde ekolojik temizliğin düzenli olmasını sağlayabilirsiniz.

Temizlik Nasıl Yapılır?

İlginizi Çekebilir:

Her Ev İçin Gerekli Bilgi: Ahşap Mobilyalar Nasıl Temizlenir?

Bahar Temizliği: Mobilyalarınızı Yapısına Göre Nasıl Temizleyebilirsiniz?

Banyo Fayansları Nasıl Temizlenir? Evde Doğal ve Etkili Çözümler

Ev Temizliği Rutini: Nasıl Daha Etkili ve Verimli Temizlik Yapılır?

Mutfak Tezgahı Nasıl Temizlenir? 5 Doğal Yöntem

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.