Blog Under Construction
under

Ev Dekorasyonunda Dengeyi Sağlama: Renk, Desen ve Büyüklük Dengesi

Ev dekorasyonunda dengeyi sağlamanın püf noktalarını, Bellona ile öğrenmek için, 11 etkili önerimizi incelemeye başlayın!

Bellona Mobilya 03-06-2024 14:49:50
Ev Dekorasyonunda Dengeyi Sağlama: Renk, Desen ve Büyüklük Dengesi

Ev Dekorasyonunda Dengeyi Sağlama: Renk, Desen ve Büyüklük Dengesi

İç mekan dekore ederken renk, desen ve büyüklük dengesinin çok iyi kurulması önemlidir. Odalara, mobilyalara ve mimari özelliklere göre kurulan bu denge sayesinde, evler olduğundan daha şık ve göz alıcı görünebilir. Bu dekorasyon sürecinde renk, desen ve büyüklük dengesini etkili şekilde sağlamak için, sizlere faydalı ve ilham veren bir içerik hazırladık.

Ev dekorasyonu konusunda size öncülük eden Bellona, dekorasyonda renk, desen ve büyüklük dengesini kurmanıza yardım edecek pratik bilgileri bu içerikte sunuyor. Bellona editör ekibi olarak özenle hazırlanan bu faydalı içeriğimizin tamamını inceledikten sonra, evin her köşesinde renk, büyüklük ve desen uyumunu görebilirsiniz. 

Şimdi, yaşam alanlarını özel ve özenli kılan renk, desen ve büyüklük dengesini kurma yöntemlerini hep birlikte keşfedelim!

desen uyumu

Ev Dekorasyonunda Renk, Desen ve Büyüklük Dengesini Sağlamanın 11 Yolu

  • Beğenilerinize göre renk paleti oluşturun.
  • Dekorasyonda 60-30-10 kuralını deneyin.
  • Göz yormayan desen ölçeklerini bir araya getirin.
  • Rahatsız etmeyecek desenleri aynı alanda kullanın.
  • Odak noktalarında vurgu renklerini kullanın.
  • Mobilya ve tekstillerde farklı dokulardan faydalanın.
  • Çoklu aydınlatma unsurlarını değerlendirin.
  • Aksesuarlar arasında orantılı dizilim sağlayın.
  • Her boyuttan bitki yerleşimine izin verin.
  • Odanın ölçüsüne uygun konumlandırma yapın. 
  • Zeminler arasında sıralama uygulayın.

1) Beğenilerinize Göre Renk Paleti Oluşturun

Şık bir dekorasyonda renk, desen ve büyüklük dengesi sağlamak için renk paletinden faydalanmalısınız. Beğendiğiniz renkler arasında özgün bir palet oluşturup birbiri ile uyumlu olan renkleri, mobilya ve dekorasyonda kullanmalısınız.

İç mekanda kullanılacak bir ana renk, bir tamamlayıcı renk ve bir vurgu rengi seçerek, alanda renk dengesini sağlayabilirsiniz. Seçtiğiniz bu 3 renk, dekorasyonda sıkça kullanacağınız renklerin temeli olacaktır. Böylece renk ve desenler arasında daha kolay denge sağlanabilir.

renk paleti

2) Dekorasyonda 60-30-10 Kuralını Deneyin

Mimarların ve iç mekan dekorasyonuyla ilgilenenlerin sıkça uyguladığı 60-30-10 kuralı, dekorasyonda dengeyi sağlamayı kolaylaştırır. Yaygın şekilde uygulanan bu kuralda, %60 ana renk duvarlar, büyük mobilyalarda kullanılır. 

%30 tamamlayıcı renk perdeler, halılar gibi aksesuarlarda yer alır. %10 vurgu rengi de dekoratif ayrıntılarda dikkat çeker. Bu renk dengesini kurarak dekorasyonda bütünlük oluşturabilirsiniz.

tamamlayıcı renk

3) Göz Yormayan Desen Ölçeklerini Bir Araya Getirin

İç mekan dekorasyonunda göz yormayan desenleri, sevdiğiniz renklerle kullanarak dengeli bir atmosfer oluşturabilirsiniz. Bunun için, büyük desenleri geniş alanlarda kullanmayı deneyin. Küçük desenleri ise daha küçük aksesuarlarda kullanmaya çalışın. 

Desenlerin boyutlarını, iç mekanın genişliğine göre seçmeye çalışın. Dar ve küçük alanlarda, daha minimalist desenlere yer verirseniz, ferah bir dekorasyon elde edebilirsiniz.

ferah dekorasyon

4) Rahatsız Etmeyecek Desenleri Aynı Alanda Kullanın

Ev dekorunda renk, desen ve büyüklük dengesi sağlamak için desenler arasında uyumun olmasına dikkat etmelisiniz. Birbirini tamamlayan ve hitap eden desenleri, uyumlu renklerle bir arada kullanmalısınız. 

Bu süreçte, üçten fazla farklı deseni bir arada kullanmaktan kaçınmanızda fayda var. Örneğin köşe koltuk deseni, kırlent kılıfının desenini tamamlarken, zemindeki halıya da tarz bakımından eşlik etmelidir.

göz yormayan desen

5) Odak Noktalarında Vurgu Renklerini Kullanın

Yaşam alanında dengeli bir dekorasyon sağlamak için, vurgu renklerini göz alıcı noktalarda kullanmaya dikkat edin. Örneğin, İskandinav bir dekorasyonda odak noktası yapacağınız bir obje seçin. Bu objenin dikkat çekmesi için farklı renkte olmasına özenin.

Büyük bir bitki ya da büyük bir sanat eseri, odak objesi olabilir. Bu dekoratif unsurda çok az kullandığınız rengi veya deseni seçerek ilginin aksesuara çekilmesini sağlayın. Böylece dengeli bir dekorasyon elde edilir.

vurgu renkler

6) Mobilya ve Tekstillerde Farklı Dokulardan Faydalanın

Doku ve desenler arasında dengeli bir uyum yakalamak için, mobilyaları kullanabilirsiniz. İç mekanda kadife, keten, deri gibi malzemeleri aynı anda kullanmayı deneyin. 

Koltuk takımları seçerken yaşadığınız bölgeye hitap eden kumaşlardan faydalanın. Bu oturma grubunu, farklı bir dokudaki kırlent ile tamamlayın. 

bölgeye hitap eden kumaş

7) Çoklu Aydınlatma Unsurlarını Değerlendirin

Aydınlatma aksesuarları, ev dekorasyonunda renk, desen ve ölçek dengesini kurmanıza yardım eder. Bu denge ise, farklı aydınlatma aksesuarlarını bir arada kullanma ile sağlanır. Tavan lambası, masa lambası ve spot lamba gibi çeşitli objeleri aynı odada kullanarak ışıklandırmayı güçlendirin. 

Çoklu aydınlatma sayesinde, odanın her yerinde dengeli aydınlık elde edilir. Bu objelerin renkleri birbirini tamamlamalı ve mobilyalar arasında dikkat çekmelidir.

dengeli aydınlık

8) Aksesuarlar Arasında Orantılı Dizilim Sağlayın

Dekorasyonda farklı boyutlarda ve renklerde aksesuar kullanılabilir. Bu objeleri odada konsol gibi mobilyaların üzerinde konumlandırırken, dengeye dikkat etmelisiniz. Büyük desenli ürünlerin önünde, küçük desenli objeleri bulundurabilirsiniz. 

Duvar dekorasyonunda ise büyük tabloları tek tek duvara asın. Daha küçük ve dekoratif tablo gibi parçalarda, renk uyumunu sağlayarak asimetrik dizilim sağlayabilirsiniz. Böylece, duvarda dengeli dekorasyon sağlanır.

duvar dekorasyonu

9) Her Boyuttan Bitki Yerleşimine İzin Verin

Ev dekorasyonunda, boş köşe ve alanlarda bitki kullanarak renk, desen ve boyut uyumunu sağlayabilirsiniz. Farklı boyut ve türlerdeki bitkileri kullanarak, iç mekan dekorasyonunda dengeli bir tarz oluşturabilirsiniz. 

Büyük salon bitkilerini, öne çıkan duvar köşelerinde konumlandırın. Buna benzer şekilde küçük ve minyatür bitkileri de tv ünitesi raflarında sergileyin. Böylece oda içindeki bitkiler, dengeli şekilde dağılır ve estetik uyum yakalanır.

estetik uyum

10) Odanın Ölçüsüne Uygun Konumlandırma Yapın

Evinizi dekore ederken renk, desen ve ölçü dengesini en verimli şekilde sağlamak için odanın ölçüsüne göre hareket etmelisiniz. Odanız büyükse, daha büyük ve dikkat çeken eşyalar kullanabilirsiniz. 

Küçükse, göz yormayan ve rahat hareket imkanı sağlayan eşyaları bulundurabilirsiniz. Bu konumlandırmada küçük odalar için açık renk dengesi sağlarken, büyük odalar için daha zengin renk kullanımı yapabilirsiniz. 

oda ölçüsüne uygun konumlandırma

11) Zeminler Arasında Sıralama Uygulayın

Farklı zemin kaplamalarını bir arada kullanmak, iç mekanda zemin dengesini kurmaya yardım eder. Halı, parke, seramik gibi döşeme seçenekleri sayesinde, dekorasyonda zemin uyumu daha kolay elde edilir. 

Örneğin koyu renkli bir parke döşenmiş salonda, orta tonlarda halı kullanabilirsiniz. Halının renk ve desenine uyum sağlayan masa döşemesi tercih edebilirsiniz. Mermer, ahşap, cam ve metal malzemeli yemek masası modelleri ile iç mekanda dengeli bir kombinasyon yapabilirsiniz. 

zeminler arası sıralama

İlginizi Çekebilir:

Oturma Odası İçin Renk Uyumları ve Tasarım Önerileri

Pratik Ev Dekorasyonu ile Hayatınızı Kolaylaştırın

Antre ve Koridor Dekorasyonunda İlk İzlenimi Güçlendiren Tavsiyeler

Zamansız Elegans: Neoklasik Dekorasyon ile Modern ve Klasik Sentezi

Kır Evi Stili Nedir? Kır Evi Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.