Blog Under Construction
under

Ev Bitkileri ile İç Mekanları Canlandırmanın Yolları

İç mekanları canlandırmak için ev bitkilerini kullanmak istiyorsanız, size ilham veren fikirleri bu içerikte görebilirsiniz!

Bellona Mobilya 12-05-2024 17:21:59
Ev Bitkileri ile İç Mekanları Canlandırmanın Yolları

Ev Bitkileri ile İç Mekanları Canlandırmanın Yolları

İç mekanlara hareketlilik ve renk kazandırmak istiyorsanız, dekorasyona ev bitkilerini ekleyebilirsiniz. İç mekan bitkilerinden faydalanarak, evinizin hem canlanmasını hem de dekorasyonun şık bir dokunuş kazanmasını sağlayabilirsiniz. Ev bitkileri ve çiçek türleri sayesinde, oturma alanından mutfağa kadar birçok iç mekanda hayalini kurduğunuz renkli dekorasyonu tamamlayabilirsiniz.

Uzun süredir aynı alanı kullanıyorsanız, bu alana biraz renk biraz da dinamizm katmak için, mevsime uygun ya da uzun ömürlü ev bitkilerini seçerek süreci başlatabilirsiniz. Bu süreçte size ilham olacak fikirleri, Bellona editör ekibi olarak bir araya getirdik ve evinize en uygun yöntemi seçmenizi diledik. Şimdi ev bitkileriyle iç mekanları canlandırmanın yollarına mercek tutalım!

Ev Bitkileri ve Çiçek Türleri

Ev Bitkileri ile İç Mekanları Canlandırmanın 11 Yolu

  • Odada odak noktası oluşturun.
  • Boş rafları bitkilerle zenginleştirin.
  • Merdiven bitkilerinden faydalanın.
  • Duvar dekorasyonunda sarkıt bitkileri tercih edin.
  • Bitki öbekleri oluşturup denge sağlayın.
  • Doğal atmosfer için asma tavan uygulaması yapın.
  • Zayıf köşelere salon bitkileri konumlandırın.
  • Pencere önünde renkli geçişler oluşturun.
  • Ayna ve bitkileri yakınlaştırın.
  • Geniş alanları bölmek için büyük bitkiler seçin.
  • Mevsime göre seçimler yaparak uzun süreli canlılık kazandırın.

1) Odada Odak Noktası Oluşturun

İç mekanları canlandırmak için öncelikle büyük ve gösterişli bitkiler seçerek odanın odak noktasını belirleyebilirsiniz. Örneğin, Ficus lyrata (Keman Ağacı) veya Monstera deliciosa (Deliciosa Fil Ayağı) gibi büyük yapraklı iç mekan bitkilerini tercih edebilirsiniz. Bu seçimler odada, etkileyici bir görünüm sağlayabilir. 

Bitkileri dekoratif ve evin tarzına hitap eden saksılara veya sepetlere yerleştirmeyi deneyin. Bitkiye dikkat çekmek ve merak uyandırmak için aydınlatma unsurlarından faydalanabilirsiniz. Bunun için spot ışıklar veya vurgu sarkıt lambaları seçerek bitkileri aydınlatabilirsiniz.

Salon Çiçek Çeşitleri

2) Boş Rafları Bitkilerle Zenginleştirin

Canlılık kazandırmak istediğiniz odalarda, boş rafları değerlendirmelisiniz. Bunun için dilerseniz rafları bitkilerle süsleyebilirsiniz. Böylece boş alanları doldurmuş ve görsel bir çekicilik yaratmış olursunuz. Farklı boyutlarda ve türlerde bitkiler kullanmayı bu süreçte deneyebilirsiniz. Bu sayede, iç mekanda planladığınız dinamik bir görünümü daha kolay elde edebilirsiniz.

Tercih ettiğiniz iç mekan bitkilerini, kitaplık raflarına ya da tv ünitesi raflarına yerleştirebilirsiniz. Odadaki rafları verimli şekilde kullanmayı deneyebilirsiniz. Bitkilerin boyutuna ve saksı seçimine göre, rafların üzerinde veya altında asılı halde sergileyebilirsiniz. Örneğin, salon sarmaşığını kitaplığın en üst rafından sarkıtabilirsiniz.

Bitki Dekorasyonu Önerileri

3) Merdiven Bitkilerinden Faydalanın

İç mekanlarda ve ofislerde, merdiven basamaklarına bitkiler yerleştirmek mümkündür. Bu uygulama sayesinde, mekana yükseklik ve doğal bir dokunuş ekleyebilirsiniz. Merdivenlerin her basamağına ya da uygun olan köşe basamaklarına, farklı bitki türlerini yerleştirmeyi deneyin. Özellikle de renkli bitkileri tercih ederseniz, merdiven alanında görsel çeşitliliği daha kolay sağlayabilirsiniz.

Sarmaşık gibi bitkileri, merdiven korkuluklarına asarak, yaratıcı bir görünüm de oluşturmak mümkündür. Bu uygulamayı yaparken can güvenliğini alacak file yöntemini denemeyi unutmayın. Özellikle de çocuklu evler için önce file uygulaması, ardından bitki uygulaması yapmanız önerilir.

İç Mekan Bitkileri

4) Duvar Dekorasyonunda Sarkıt Bitkileri Tercih Edin

İç mekanlarda duvar dekorasyonunda bitki kullanımı mümkündür. Duvarda sarkıt bitkiler kullanmayı tercih edebilirsiniz. Duvar saksısı seçerek kolon, köşe duvarlarını değerlendirebilirsiniz. Böylece iç mekanda, dilediğiniz alanda doğal bir dekorasyon öğesi oluşturabilirsiniz. 

Örneğin, Epipremnum aureum (Altın Potos) veya Senecio rowleyanus (İnci Bitkisi) gibi sarkıt bitkileri, duvar saksısı içinde yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu dayanıklı ve gösterişli bitkiler sayesinde, iç mekana hareket kazandırabilirsiniz. Bu süreçte, bitkilerin yapraklarının duvardan aşağı sarkmasına izin verin. Böylece kapalı alanda daha çok ilgi çeken bir görsel sunarsınız.

Dekoratif Bitki Çeşitleri

5) Bitki Öbekleri Oluşturup Denge Sağlayın

İç mekanın genişliğine göre, oda köşelerinde bitki öbekleri hazırlayabilirsiniz. Örneğin yüksek bir bitkiyi orta boy bitkiler ve saksı çiçekleriyle konsol çevresinde tamamlayabilirsiniz. Buna benzer olarak orta sehpa üzerinde şık bir dekoratif tepsi içinde sukulent bulundurabilirsiniz. Bitkileri sergilediğiniz alanda, farklı yüksekliklerde kalacak şekilde yerleştirin. Böylece, görsel bir piramit veya bitki köşesini daha kolay oluşturabilirsiniz. 

Özel bir bitki köşesi ya da balkon gibi alanları kullanacaksanız, bitkilerin yaprak renklerini ve dokularını birbirleriyle uyumlu olacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Kırmızı güller, yeşil bitkiler, beyaz saksılar gibi kategori yapabilirsiniz.

Evde Bitki Köşesi

6) Doğal Atmosfer İçin Asma Tavan Uygulaması Yapın

Canlılık ve renk kazandırmak istediğiniz alan genişse, asma tavan bahçesi oluşturmayı deneyin. Bu doğal uygulama ile iç mekanda organik ve doğal bir atmosfer yaratabilirsiniz. Bitkileri tavana asmak, tavandan sarkıt saksılar kullanmak, bitki filesi üzerinde sarmaşıkları sergilemek size bu süreçte ilham verebilir. 

Geniş ya da standart ölçülere göre asma tavan yapacaksanız, bitkilerin güvenli bir şekilde asılmasına özen göstermelisiniz. Böylece bitkilerin düşme riskinin önleyerek can ve mal güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Evde Doğal Dekorasyon

7) Zayıf Köşelere Salon Bitkileri Konumlandırın

Salonun zayıf köşelerini değerlendirmek, odaya canlılık kazandırmak için iyi bir fikir olabilir. Bunu denemek için de iç mekan bitkilerini kullanabilirsiniz. Örneğin, köşe bitkileri veya uzun yapraklı bitkilerle sakin görünen köşeleri doldurabilirsiniz. 

Yüksekliği ayarlanabilir bitki sehpaları ya da yan sehpa gibi mobilyaları kullanarak, koltukların arasında kalan boşluklara bitkilerle dinamizm kazandırabilirsiniz. İç mekanda hangi alanı canlandırmak istiyorsanız, o köşeye odaklanmalısınız. Saksı seçimi ve bitki seçimi tamamlandığında, odaya saniyeler içinde canlılık gelecektir.

Bitki ile Dekorasyonu Canlandırmak

8) Pencere Önünde Renkli Geçişler Oluşturun

Ev bitkilerini kullanarak pencere önlerini renkli bitkilerle süsleyebilirsiniz. Özellikle de kapalı balkonlarda ya da Fransız cam modellerinde bu uygulamayı daha kolay yapabilirsiniz. Pencere önünde kullanacağınız güneşe dayanıklı ev bitkileri sayesinde, odaya canlılık ve enerji katabilirsiniz. 

Örneğin, begonvil veya petunya gibi renkli çiçekli bitkileri seçerek, uygun saksıda bu bitkilerin yetişmesini sağlayabilirsiniz. Bitkiler, renkli görüntüleri sayesinde iç mekanları daha dikkat çekici konuma getirebilir. 

Ev Bitkileri ile Dekor

9) Ayna ve Bitkileri Yakınlaştırın

Salon, oturma odası, yatak odası gibi iç mekanlarda bitki kullanmak istediğinizde aynaları bitkilerle bir araya getirmeyi deneyin. Ayna ve bitkinin yakın mesafede kullanımı, odanın atmosferini güçlendirmektedir. İç mekanda derinlik ve genişlik hissi oluşturmanıza yardım eder. 

Bitkilerin yansımaları aynalarda daha fazla görünecektir ve bu yansıma da odanın daha ferah ve canlı görünmesini hızlandıracaktır. Uygun odalarda, sarmaşık bitkilerinin yapraklarını aynanın çevresinde çerçeveleyerek, odada görsel bir şölen oluşturabilirsiniz. Buna benzer olarak büyük boy aynasının çevresinde geniş yapraklı bitkiler kullanmayı deneyebilirsiniz.

Ayna Bitkileri ile Dekorasyon

10) Geniş Alanları Bölmek İçin Büyük Bitkiler Seçin

Eviniz genişse ve aynı alanda iki farklı yaşam alanı elde etmek istiyorsanız, iç mekan için uyumlu olan bitkileri kullanarak mekanı bölebilirsiniz. Bitkileri kullanarak, alanların sınırını çizip farklı alanlar oluşturmak mümkündür. Bu süreçte büyük yapraklı bitkileri ya da ağaç formundaki bitkileri iç mekana alabilirsiniz. Bambular en trend bitkilerdendir ve samimi bir atmosfer oluşturur.

Yemek odası takımı ile koltukların olduğu alanda sınır çizmek için, büyük saksılar kullanabilirsiniz. Saksı içindeki bitkiler, odayı ikiye bölerek dekorasyonu tamamlayabilir. 

Geniş Alanlarda Bitki Dekoru

11) Mevsime Göre Seçimler Yaparak Uzun Süreli Canlılık Kazandırın

İç mekanları ve odaları canlandırmak adına bitki seçerken, mevsime uygun bitkileri tercih etmeye çalışın. Böylece odada uzun süreli canlılık sağlayabilirsiniz. Bazı bitkiler belirli mevsimlerde daha iyi büyüyebildiği için içinde olduğunuz mevsime uygun bitkileri tercih edin. 

Salon bitkileri her mevsim canlı kalabildiğinden, salon bitkilerine yönelmeniz size avantaj sağlar. Sukulent, kaktüs, büyük yeşil yapraklı ev bitkileri ise iç mekanda yetiştirilebilen dayanıklı bitki türlerindendir. Bu bitkiler arasından seçim yaparak odada doğal dokunuşların olmasına fırsat verebilirsiniz. 

İç Mekanı Bitkiler ile Canlandırmak

İç Mekanları Canlandırmak İçin Hangi Bitkiler Kullanılır?

Salon, oturma odası, kapalı balkon, antre ve koridor, çalışma odası gibi iç mekanlarda bitki kullanmak istiyor ve hangi bitkileri seçeceğinizi bilmiyorsanız, önerilerimizdeki bitkileri tercih edebilirsiniz. Bu ev bitkileri, dayanıklı ve bakımı kolay olan türler arasındadır. Bulunduğu iç mekanların atmosferini canlandırmada etkilidir.

  • Pothos (Epipremnum aureum)
  • Kauçuk Bitkisi (Ficus elastica)
  • Dilber Kılıcı (Sansevieria trifasciata)
  • İnci Bitkisi (Senecio rowleyanus)
  • Kaktüsler (Farklı türlerde kaktüsler)
  • Areka Palmiyesi (Dypsis lutescens)
  • Deve Tabanı (Beaucarnea recurvata)
  • Şans Bambusu (Dracaena sanderiana)
  • Şemsiye Ağacı (Schefflera arboricola)
  • Ferforje Bitkisi (Asparagus setaceus)
  • Kaya Çiçeği (Zamioculcas zamiifolia)
  • Cam Güzeli (Chlorophytum comosum)

Evde Yetişebilecek Bitkiler

İlginizi Çekebilir:

Kendin Yap Projeleri: Evde Yaratıcı Hobi Fikirleri

Evcil Hayvan Dostu 10 Bitki ve Özellikleri

Nedir Bu Hidroponik Bahçecilik: Topraksız Bitki Yetiştirme

Geleceğin Evleri: Biyofilik Tasarım Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Doğa ile İç İçe: Botanik Temalı Ev Dekorasyonu

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.