Bellona’dan Deprem Önlemleri: Mobilyalarınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?
Deprem anında olası tehlikelerden kaçınmak için evinizdeki mobilyalarınızı nasıl dizayn edebilirsiniz? Bellona olarak sizin için tüm ipuçlarını bu içerikte derledik!
Bellona’dan Deprem Önlemleri: Mobilyalarınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?
Can ve mal kaybına neden olabilecek doğal afet deprem için önlem alması elzem olan bir ülkede yaşıyoruz. Deprem bilim uzmanları depremin risk oluşturduğu bölgeleri, yapılan çalışmalar üzerinden yorumlarken bizlere de doğal afete karşı tedbir alma görevi düşer. Evde ve iş alanında güvenliği sağlamak adına birkaç önemli dokunuşla hayatımızı koruyabiliriz.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu unutmamak gerek. Yaşanan büyük depremlerde görüyoruz ki; eşyaların ve binaların depreme uygun şekilde tasarlanması hayat kurtarıyor. Özellikle de yaşam üçgeninin kurulacağı güvenli alanlardaki eşya düzenlemesi sadece 1 kişiyi değil; o köşedeki birçok kişinin hayata tutunmasını sağlıyor.
Depreme karşı alınacak önlemler evvela birincil yaşam alanımız evde başlar. Uzmanların önerilerine göre eşyaların sabitlenmesi ve güvenli alanlarda düzenlenmesi önemlidir. Bellona olarak evinizdeki en sevdiğiniz eşyaları daha güvenli hale getirmenize yardım etmek istiyoruz.
Evde depreme karşı alınacak önlemler sayesinde can ve mal kaybının önüne büyük oranda geçebilirsiniz. Tedbirlerin hayat kurtardığını belirterek sizlere bu konuda birkaç tavsiye vereceğiz.
Mobilyalarınızı Depreme Hazırlayın: Bellona’dan 11 Uzman Tavsiyesi
1) Kitaplık ve Rafları Duvara Sabitleyin
Depremin şiddeti, sabitlenmemiş eşyaları yerle bir edebilir. En önemlisi deprem anında bu eşyalar üzerinize devrilebilir veya düşerek dışarı çıkma, kaçma alanınızı kapatabilir.
Bu duruma önlem almak için eşyaların ağırlığına göre sabitlenmesi çok önemlidir. Özellikle de rafların sabilenmesini güçlendirmek, olası bir deprem anında yere düşmesini ve zarar görmenizi önler.
Kitaplıkların duvarla olan bağlantısını kurmak, deprem önlemleri için avantajdır. Eğer kitaplığınızı sadece montajlayıp herhangi bir köşede kullanıyorsanız; deprem anında yüksek bir şiddette kitaplar düşebilir ve hafifleyen kitaplık devrilebilir. Özellikle de kitaplık yanında depreme yakalanırsanız; bu durumdan zarar görebilirsiniz.
Kitaplık ve rafları depremin yıkıcı etkisine karşı hazırlamak için L şeklindeki metal güçlendiricileri kullanabilirsiniz. Bu L şeklindeki metal parçaları kitaplık ve duvara montajlayıp önlemlerinizi alabileceğinizi unutmayın. L metal destek parçalarını hırdavat dükkanlarından ya da yapı malzemeleri satışı yapan mağazalardan temin ederek ürünü güvenli hale getirebilirsiniz.
2) Gardırop ve Diğer Dolapları Duvara Sabitleyin
Şiddeti ve süresi uzun olan depremlerden anlıyoruz ki; dolaplar birkaç saniye içinde demonte haline geliyor ve içindeki tüm parçalar dağılabiliyor. Olası bir deprem anında dolapları güvenli hale getirmek isterseniz; dolabın boyutuna göre duvara sabitleyebilirsiniz.
Dolapları tek bir yerden sabitlemek yetersiz kalabilir. Bunun için montajdan anlayan bir ustadan yardım alarak dolabın güvenli parçalarını seçip duvara sabitleme aparatı takılabilir. Ayrıca dolapların kapaklarını da düşünerek gerekli kilitler yapılabilir. Özellikle de sağa ve sola açılan dolap kapaklarını kullanmadığınız anlar için mandalla kapatabilirsiniz. Deprem bölgesinde yaşıyorsanız depreme her an hazırlıklı olmak hayat kurtaracaktır.
3) Dolap Üzerinde Eşya (Koli, Hurç, Valiz) Biriktirmeyin
Depreme karşı alacağınız önlemlerden biri de dolap üzerinde eşya biriktirmemektir. Genellikle dolap üzerine koli, ağır eşyalar, kullanılmayan ürünler yerleştirilmektedir. Şiddetli bir deprem anında sarsıntının etkisiyle bu eşyalar birkaç saniye içinde bulunduğunuz bölgeye düşebilir.
4) Isıtıcıların Zemine Sabitleyin
Kalorifer peteği ve elektrikli ısıtıcılar, deprem anında daha büyük felaketlere neden olabilir. Özellikle de elektrikle çalışan ısıtıcılar, depremde çalışır durumdayken düşüp yangına sebep olabilir. Bu risk, deprem bölgesinde her zaman olabilir. Gerekli önlemleri alıp depremi can ve mal kaybı yaşamadan atlatabilirsiniz.
Isıtıcıların bulunduğu konuma güçlü şekilde sabitlenmesini sağlayabilirsiniz. Kalorifer peteklerinde oynama ve sallanma varsa; duvara güçlendirme yapabilirsiniz. Isıtıcıları koltuk ve kumaşlardan uzak konuma sabitleyerek evde deprem önlemi alabilirsiniz.
5) Televizyona Uygun Sabitleyici Kullanın
Hemen hemen her evde bulunan televizyon, bazen ünite üzerinde bazen de duvarda kullanılıyor. Hatta konsol üzerinde 2 farklı destekleyici aparat üzerinde de televizyon konumlanmış olabiliyor. Depremin yıkıcı etkisine önlem almak için televizyonları sabitlemek ve korumak her zaman vurgulanır.
Televizyonun ölçüsüne ve ağırlığına uyum sağlayan güçlendirici aparat kullanabilirsiniz. Cihazı ayakta tutan parçaların sağlamlığını kontrol etmelisiniz. 5 ve üzeri şiddetlerde televizyon devrilebilir. Bu nedenle şimdiden önlem almanız önerilir.
6) Aksesuarları (Biblo, Çerçeve vs.) Raflara Yapıştırın
Evinizde kullandığınız aksesuarları, mümkünse bulunduğu yere silikonla yapıştırabilirsiniz. Yerini değiştirmediğiniz aksesuar varsa; silikon üzerine sabitleyebilirsiniz. Bu işlem sayesinde, çeşitli aksesuarlarınızı evde daha güvenli konumda koruyabilirsiniz.
Yaşam üçgeni alanında başınıza aksesuar düşmemesi için bu önerimizi deneyebilirsiniz. Özellikle de raf, konsol, vitrin gibi ürünlerin içinde kullandığınız objeler için uygulayabilirsiniz.
7) Tabloları Güvenli Şekilde Asın
Duvarda kullandığınız tabloları, daha güvenli şekilde asarak depreme karşı mobilyalarınızı koruyabilirsiniz. Bu konuda neler yapabiliriz diyorsanız; tek bir çivi ile asmak yerine birkaç çiviyle tabloyu destekleyebilirsiniz. Ayrıca ince tabloları güçlü çift taraflı bantları kullanarak duvarda kullanabilirsiniz.
Dekoratif amaçlı kullanılan tablolar, bazen asılmadan duvarda eğimli şekilde kullanılıyor. Konsol ve duvar arasında yer alan bu tablolar, deprem anında yere düşerek sizi de risk altında bırakabiliyor. Bu nedenle tablo ve çerçevelerin duvarda güçlendirilmesini ihmal etmeyin.
8) Eşyalarınıza Deprem Riskine Karşı Sigorta Yaptırın
Sigorta firmaları, doğal afet ve depreme karşı önlem almak için eşyaları sigortalamaktadır. Bu sigorta işlemleri için dilediğiniz bir firmayla iletişime geçebilirsiniz. Eşyaların türüne göre deprem sigortası yaparak deprem sonrasında maddi hasarı önleyebilirsiniz.
Sigorta şirketlerinin poliçeleri değişkenlik göstereceği için detaylı bilgiyi firmalardan alabilirsiniz. Depremi yaşamadan sigorta işlemini
tamamlayabilirsiniz.
9) Mutfak Dolaplarına Mandal Takın
Mutfak dolapları içinde birçok cam ve porselen ürün bulunur. Deprem riskine karşı tedbirli olmak için dolap kapaklarını birbirine geçirecek şekilde mandal kullanımı önerilir. Mandallar sayesinde, sarsıntı anında dolap kapaklarının açılması önlenir. Bu şekilde, dolap içindeki eşyaların yere düşme ihtimali en aza düşer. Özellikle de bardak ve tabaklar için uygulanabilir.
10) Yatak Başlığı Üzerinde Raf Kullanmayın
Dekoratif amaçlı kullanılan duvar rafları, bazı evlerde yatak başlığı üzerinde konumlanıyor. Bu durum iç mekanda estetik açıdan şık görünse de deprem riski düşünüldüğünde olumsuz duruma neden olabiliyor.
Rafların üzerinde obje, çerçeve gibi ürünlerin kullanılması deprem anında başınıza düşmesine neden olacaktır. Bu nedenle depreme uykuda yakalanma ihtimalini düşünerek yatak başlığı üzerinde raf kullanmaktan kaçınabilirsiniz.
11) Duvar Aynalarını Güçlendirin
Birçok evde giriş koridorunda ya da odalarda duvarda ayna kullanılıyor. Ayna gibi objeler bazen tek bir çivi ile destekleniyor. Bu aynaların dört köşeden duvara sabitlenmesi önerilmektedir. Deprem anında aynanın yere düşüp parçalanma ihtimali vardır. Güçlü ve şiddetli deprem anında aynanın yere düşmesine önlem almak için her objeye olduğu gibi aynaya da güçlendirme yapılmalı. Bu şekilde depremin yıkıcı etkisine karşı gerekli önlemleri alabilirsiniz.
Yapıştırma ile desteklenen aynaların sağlamlığını kontrol ederek kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz.
Her Daim Hazır Olmalı: Deprem Çantasında Neler Bulunmalı?
Deprem gibi doğal afete karşı evinizi ve eşyalarınızı koruma altına aldıktan sonra en kısa sürede deprem çantası hazırlamayı unutmayın.
Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu her durumda hatırlayın. Bu riski düşünerek size ve ailenize hitap edecek bir deprem sırt çantası hazırlayabilirsiniz. Çantanızda neler olması gerektiğini hatırlatalım:
- İçme Suyu
- Yüksek Enerjili Paket Yiyecekler
- El Feneri
- Düdük
- Powerbank
- Islak Mendil ve Tuvalet Kağıdı
- İlkyardım Paketi
- Çöp Poşeti
- Hijyenik Ped, Çocuk Bezi
- Şapka, Bere, Eldiven
- Çakmak, Pil, Usb Kablo
- Maske, Ağrı Kesici İlaç
- Makas, Bant, Kolonya
- Araç Yedek Anahtarı
- Konserve Yiyecek ve Kutulu İçecek
- Pamuklu Battaniye
- Önemli Belgeler (Kimlik, Pasaport vs.)
- Yeni Evlenenler İçin Yatak Odası Dekorasyonu ve Mobilya Seçimi Önerileri >
- Bohem Yatak Odası: Rahatlık ve Renklerin Büyüsünü Evinize Taşıyın >
- Bohem Tarzı Oturma Odası: Rahatlık ve Sanatın Harmanlandığı Dekorasyon Fikirleri >
- Bohem Tarzıyla Minimalizmi Birleştirme: İlginç ve Sade Dekorasyon Önerileri >
- Bohem Dekorasyon Fikirleri: Nedir, Nasıl Yapılır? >
- Dinlenme Köşesi Nasıl Oluşturulur? Rahat ve Şık Alanlar İçin İpuçları >
- Yeni Yılda Trend Olan Renkler: 2023 Yılının En Popüler 15 Rengi >
- Önce Çocuk Güvenliği: Çocuk Dostu Dekoratif Dokunuşlar >
- Farklı Renklerden Koltuk Takımı Oluşturmanın Yolları >
- Modern Salon Dekorasyonunda Şıklık ve Fonksiyonellik: 2024 Trendleri >