Çocuklar İçin Eğitici Oyun Alanları Nasıl Oluşturulur?
Çocuklar için eğitici oyun alanı nasıl hazırlanır? Çocukların bilişsel gelişimini destekleyici oyun alanı oluşturma fikirleri bu yazıda!
Çocuklar İçin Eğitici Oyun Alanları Nasıl Oluşturulur?
Çocuklarınıza eğlenceli ve öğretici oyun alanları hazırlamak için, evinizin her köşesini kullanabilirsiniz. Çocuğun yaşına ve ilgisine göre şekillendireceğiniz eğitici oyun alanları sayesinde, gelişimlerini pek çok yönden desteklemiş olursunuz. Eğitici oyun alanları, evde daha verimli zaman geçirmeye ve çocukların kendilerini güvende hissetmesine yardımcı olabilmektedir.
Yaşam alanında, çocuklara yer açmak ve onların beklentilerini karşılamak için Bellona farkıyla hazırladığımız eğitici oyun alanı önerilerinden ilham alabilirsiniz. Dekorasyonda, ev düzenlemesinde ve mobilya seçiminde çocuklarınızı düşünerek seçim yaparsanız aile üyelerinizi ve çocuklarınızı kolayca mutlu edebilirsiniz!
Çocukların eğitici oyun alanı için fikir ararken sağlıklı sonuçlara ulaşmak adına uzman desteği alabilirsiniz.
Çocuklar İçin Eğitici Oyun Alanları Nasıl Oluşturulur? 15 Yöntem
1) Oyun Alanı Amacını Belirleyin
Kız ve erkek çocuklar için oyun alanı hazırlarken, öncelikle oyun alanı amacını belirleyin. Bu oyun alanında neden ve ne zaman oyun oynayacaklarını planlayın. Gündüz oyunları için ferah bir alan seçin. Akşam oyunları için, aydınlatmanın yeterli şekilde sağlandığı alanları hazırlamaya dikkat edin.
Okul sürecinde ya da tatil günlerinde, keyifle öğrenmeye devam etmeleri için oyun alanı amacı netleşmelidir. Boyama ya da sanat gibi eğitimler için daha rahat hareket edilecek hazırlıklar yapılmalıdır. Bu amaç belirlendikten sonra, çocukları mutlu etmek adına diğer detaylara geçilebilir.
2) Yaşa Hitap Eden İçerikleri Hazırlayın
Eğitici oyun alanı hazırlıklarında, çocukların yaşına göre seçimler yapmak önemlidir. Okul öncesi yaş grupları daha eğlenceli oyunları seveceğinden, renkli ve sevimli görünen tasarımlar yapılabilir. Etkinlik masası ya da sandalyesi gibi mobilyalar, renkli ve desenli seçilebilir. Bu oyun alanını evinizde hazırlarken, iç mekanda bütünlük oluşması için oturma grupları gibi ürünlere uyum sağlayan mobilyalar seçebilirsiniz.
Okula başlayan çocuklara eğitici oyun alanı hazırlarken, okul eğitimine destek olacak içerikler tercih edilebilir. Sayılar, harfler, temel bilgiler gibi ayrıntıları olan dekorasyon sağlanabilir. Duvarda, masada, kapı üzerinde eğrenmeye destek olan eğitici araçlar dikkat çekebilir. Böylece, eğlenerek ve oynayarak öğrenme süreci desteklenmiş olur.
3) Güvenlik Önlemlerini Alın
Eğitici oyun alanında güvenlik önlemleri almak herkes için önem taşır. Özellikle de okul öncesi yaş gruplarının güvenle oyun oynaması için, tehlikeli parçaların ortada bulunmaması gerekir. Oyun alanında, sivri ve keskin köşeler yer almamalıdır. Oval ve yumuşak malzemelerle oyun alanı düzenlenmelidir. Düşme ve çarpma riskine karşı, minik mobilyalarla oyun alanı tasarlanmalıdır.
Daha konforlu ve eğlenceli bir oyun alanı düzenlemek için, yer minderleri kullanabilirsiniz. Yer minderleri, çocukların güvenliği ve rahatı açısından daha iyi seçim olabilir. Mindere oturup masal anlatımı, boyama, kitap okuma, oyuncakla oynama etkinlikleri yapılabilir.
Evde güvenlik önlemi alırken, merdiven girişlerine koruyucu kapılar yerleştirebilirsiniz. Aynı şekilde oyun alanını çocuk çitleriyle çevirip daha güvenli hale getirebilirsiniz.
4) Renkli Görsel Şölen Oluşturun
Eğitici oyun alanı tasarlarken, çocukların renki objeleri sevdiğini hatırlayın. Bu bilgi doğrultusunda, onların dünyasına hitap eden renkli objeleri seçin. Enerji veren perdeler, yumuşak renkli minderler, gökkuşağı rengini taşıyan oyun çadırları, oyun halıları gibi eşyalardan faydalanın. Bu sayede, çocuklar için dekoratif ve eğlenceli oyun alanı oluşturabilirsiniz.
Dilerseniz belirli bir rengi ve tonlarını kullanarak çocukların zevklerine hitap eden oyun alanı hazırlayabilirsiniz. Örneğin çocuğunuz mavi rengi seviyorsa, oyun alanında maviye daha çok yer verebilirsiniz. Mavi toplar, gökyüzü temasını yansıtan perde, deniz temalı oyun halısı gibi ürünlerden faydalanabilirsiniz. Renkli görsel şölen oluşturduğunuz oyun alanında, çocuğunuz daha hevesli şekilde öğrenmeye devam edebilir.
5) Her Duyuya Hitap Etmeyi Hedefleyin
Çocuklarınıza eğitici oyun alanı hazırlarken, her duyuya hitap etmeniz gerektiğini unutmayın. Çocukların bütünsel gelişimini desteklemek adına oyun alanında duyusal objelere yer açın. Su oyunları için oyun küvetleri, kum oyunları için kolay temizlenen bir oyun masası, yiyecekleri kullanarak oynamaları için hijyenik bir alan hazırlayabilirsiniz. Çocukların her duyuya hitap eden oyunları oynaması, onların gelişimini destekler. Eğlenerek ve keyif alarak öğrenme sağlandığında, öğrenme daha da kalıcı olabilir.
Gummer, L. (2016). Using sensory play to support school readiness. Early Child Development and Care, 186(2), 296-309.
Bu çalışma, duyusal oyunların okula hazırlık sürecindeki çocukların öğrenme ve gelişimine olan etkisini incelemiştir. Araştırma, duyusal oyunların çocukların dil becerilerini, bilişsel yeteneklerini, sosyal etkileşimlerini ve öz-düzenleme becerilerini geliştirebileceğini ortaya koymuştur.
6) Okumaya Teşvik Eden Köşeler Düzenleyin
Eğitici oyun alanında, okuma köşesi birçok çocuğun ilgisini çekmektedir. Bu nedenle, çocukları okumaya teşvik etmek adına oyun alanında kitap okuma köşesi hazırlayabilirsiniz. Çocukların fiziksel gelişimine uygun masa ve sandalye kullanarak ya da yer minderi seçerek okuma alanı hazırlayabilirsiniz.
Evinizde okumaya teşvik amaçlı eğitici alan hazırlarken, duvar raflarından faydalanabilirsiniz. Duvar rafını güvenli şekilde çocukların boyuna uygun konumda duvara monte edebilirsiniz. Böylece çocuklar, kendi kitaplarını oyun alanındaki raflardan kolayca alıp okuyabilecektir.
7) Öz Bakım İçerikli Alan Tasarlayın
Çocukların eğitimini, her bakımdan desteklemek için öz bakım alanı düzenleyin. El yıkaması için bahçede ya da evde alçak musluklar tasarlayın. Oyun alanında aynaya yer verin. Ayna sayesinde, nasıl göründüklerini kontrol etmelerini sağlayın.
Hijyen köşesi için ufak bir yan sehpa seçin ve bu sehpa üzerinde, ıslak mendil, peçete, havlu gibi eşyaları bir araya getirin. Etkinlik ve oyunlardan sonra el temizliği için bu sehpayı kullanmaları gerektiğini hatırlatın.
8) Açık Hava Mekanlarından Faydalanın
Bahçeli ve müstakil yaşam alanlarında, eğitici oyun alanı oluşturmak çok keyifli görünebilir. Çünkü açık alanda, oyun bölgeleri kurmak için hemen hemen her köşeyi değerlendirebilirsiniz. Ağaç altında masa ve sandalye konumlandırarak burada boyama yapmalarını destekleyebilirsiniz. Çimlerin üzerinde kinetik kum ya da seramik boyama gibi etkinlikler düzenleyebilirsiniz.
Ailece, misafirlerinizle bahçe masa takımları etrafında toplanıp keyifli anlar yaşarken, çocuklarınız açık havada eğlenerek öğrenmeye devam edebilir. Duyusal ve sulu oyunları oynamaları için geniş kaplardan faydalanabilirsiniz. Oyuncaklarını yüzdürüp duyusal açıdan gelişmelerini sağlayabilirsiniz.
9) Müzik ve Sanata Erişim Sağlayın
Evinizde eğitici oyun alanı oluşturmayı düşünüyorsanız, çocukların sanatla buluşmasını sağlayın. Müzik ve sanatı hissetmek, eğlenerek öğrenmeleri için bir radyo seçmekle başlayabilirsiniz. Radyoda eğitici müzikler çalarken, çocuğun diğer oyunlarla zaman geçirmesine eşlik edebilirsiniz. Evinizdeki bir odayı oyun alanı olarak kullanacaksanız, duvar dekorasyonunda notalara yer verebilirsiniz. Böylece görsel açıdan da notaları kolayca öğrenmiş olurlar.
Müziğin öğrenmeye olan etkisi, bilişsel becerilerin gelişimini desteklemesiyle ilişkilidir. Araştırmalar, müzik eğitiminin dil becerilerini, matematiksel yetenekleri, hafızayı, dikkati ve problem çözme becerilerini artırabileceğini göstermektedir.
10) Doğa Temalı Bölge Oluşturun
Eğitici oyun alanı projelerinde, doğayı anımsatan objeler yer vermelisiniz. Örneğin bahçeden aldığınız bitki, ağaç dalı, toprak gibi malzemeleri kullanarak oyun alanında minyatür bir bahçe oluşturabilirsiniz.
Bu bahçede, çocuklar oyuncaklarını kullanarak çiftlik oyunları oynayabilir. Traktör, hayvanlar, kişiler gibi oyuncaklar sayesinde öğrenme oyun alanında daha keyifli şekilde devam edebilir.
11) Sosyalleşmesine Fırsat Sunun
Çocuğunuzun sosyalleşmesi adına, oyun alanını tek kişilik oluşturmayın. 2 kişilik oyun alanı hazırlayarak, onun arkadaşlarıyla sosyalleşmesine imkan tanıyın. Evinize gelen misafirin çocuğu da geldiğinde, karşılıklı oynaması için etkinlik masasına 2 ya da 3 sandalye ekleyin.
Tek başına oynama durumunda, oyuncaklarını hayal dünyasına göre arkadaş olarak düşünebileceğini hatırlayın. Oyun kurma döneminde, eklenen sandalyeler onun sosyal zekasını desteklemeye yardım edebilir.
12) Oyun Alanının Kendine Ait Olduğunu Hissettirin
Çocuk eğitici oyun alanı düzenlerken, çocuğun da bir birey olduğunu önemseyin. Bunu ifade etmek ve oyun alanını sahiplenmesini kolaylaştırmak için çocuğa ait eşyaları oyun alanında bulundurun.
Oyun alanı için özel bir oda dizayn ediyorsanız, oda kapısına resim ve isim asabilirsiniz. Böylece çocuklar, oyun alanının kendine ait olduğunu hisseder ve daha keyifli zaman geçirebilir.
13) Oyun Bölgesinde Düzen Sağlayın
Oyun alanında oluşan dağınıklık, çocukların dikkatini toplamasını güçleştirebilir. Bu nedenle eğitici oyun alanında düzen sağlamak gerekir. Bu düzeni sağlamak için oyuncak çekmecesi ya da raflar kullanabilirsiniz.
Yaşam alanında, oda içinde bir oyun alanı hazırlıyorsanız, kitaplık kullanabilirsiniz. Kitaplığın alt raflarını, oyuncaklar için ayırabilirsiniz. Kitaplığı depreme ve can güvenliğine karşı duvara sabitlemeyi unutmayınız!
14) Tematik Duvar Hazırlayın
Oyun oynarken eğitime devam etmek için, çocuklara tematik duvar sunabilirsiniz. Bu duvarda, her hafta bir temayı öğretebilirsiniz.
Duvarı tek renk bir kumaşla kapatarak, kullanacağınız kağıt ya da objeleri bu kumaşa asabilirsiniz. Dilerseniz silinebilen duvar kağıtlarını kullanarak bu duvarda oyunlar için çizim de yapabilirsiniz.
15) Özgüven Destekleyen Konumları Değerlendirin
Çocukların evdeki eğitimi, her odada devam eder. Mutfakta yemek yapmanın aşamalarını, banyoda hijyeni, salonda sohbet etmeyi ve sınırlara saygı duymayı öğrenir. Özgüveni desteklemek için evin her köşesini kullanmaya başlayabilirsiniz.
Örneğin, herhangi bir eşyayı mutfaktan salona taşımasını isteyebilirsiniz. Yaşa uygun şekilde vereceğiniz eşyaları, salonda orta sehpa üzerinde bırakmasını isteyerek özgüvenin pekişmesine yardım edebilirsiniz. Bu görev, evdeki geniş ve zengin oyun alanının avantajları arasında olabilir.
Sık Sorulan Sorular
Oyun Alanı Çeşitleri Nelerdir?
Çocukların yaşına ve gelişim dönemine göre, oyun alanları da çeşitlenmektedir. Oyun alanları, iç mekanda ya da açık havada düzenlenebilir. Profesyonel oyun alanları, günümüzde gittikçe yaygınlaşmıştır.
Geleneksel ve standart oyun alanları, modern oyun alanları, macera oyun alanları, yaratıcı oyun alanları, çevresel alanlar gibi birçok şekilde şehir merkezlerinde dikkat çekmektedir. Çocukların ilgisine ve yaşına göre seçimler yaparak, eğitimlerini destekleyebilirsiniz.
Çocuklar İçin Oyun Alanı Ne Anlama Gelir?
Çocuklar için oyun alanı, pek çok şeyi ifade edebilir. Oyunların rahatça oynadığı bölgeler olarak tanımlanabilir. Yaşıtlarını görebileceği, koşarak ve keşfederek oyunlar oynayacağı alanlar, oyun alanı şeklinde tanıtılabilir.
Doğal Oyun Alanı Nedir?
Doğal oyun alanı, minimum seviyede yapay oyuncakların kullanıldığı oyun bölgeleridir. Genellikle doğa ile iç içe olan bu oyun alanlarında, çevre bilinci gelişir ve kas gelişimi desteklenir. Ağaç, orman, hayvanlar ve doğal unsurların bir arada olduğu yerler doğal oyun alanlarıdır.
İlginizi Çekebilir:
Çocuk Odası Dekorasyonunda Oyun ve Yaratıcılık İçin Eğlenceli Fikirler
Önce Çocuk Güvenliği: Çocuk Dostu Dekoratif Dokunuşlar
Kız Çocuk Odası Nasıl Dekore Edilir? En Özel ve Değişik Fikirler
Bellona’dan Genç Odası Tasarımı ve Mobilya Seçimi Fikirleri
Beşik Seçimi Rehberi: Bebeğinize En İyi Beşiği Seçmek İçin 8 Tavsiye
- Yeni Evlenenler İçin Yatak Odası Dekorasyonu ve Mobilya Seçimi Önerileri >
- Bohem Yatak Odası: Rahatlık ve Renklerin Büyüsünü Evinize Taşıyın >
- Bohem Tarzı Oturma Odası: Rahatlık ve Sanatın Harmanlandığı Dekorasyon Fikirleri >
- Bohem Tarzıyla Minimalizmi Birleştirme: İlginç ve Sade Dekorasyon Önerileri >
- Bohem Dekorasyon Fikirleri: Nedir, Nasıl Yapılır? >
- Dinlenme Köşesi Nasıl Oluşturulur? Rahat ve Şık Alanlar İçin İpuçları >
- Yeni Yılda Trend Olan Renkler: 2023 Yılının En Popüler 15 Rengi >
- Önce Çocuk Güvenliği: Çocuk Dostu Dekoratif Dokunuşlar >
- Farklı Renklerden Koltuk Takımı Oluşturmanın Yolları >
- Modern Salon Dekorasyonunda Şıklık ve Fonksiyonellik: 2024 Trendleri >