Balkonunuza Bahçe Kurmanın Yolları
Balkon içinde bahçe kurmak istiyorsanız, en keyifli yöntemleri Bellona ile bu içerikte keşfedebilirsiniz!
Balkonunuza Bahçe Kurmanın Yolları
Her mevsim balkonda bahçe havasını hissetmek ister misiniz? Evinizde, balkonda bahçe atmosferini oluşturmak birkaç yöntem sayesinde keyifli ve kolay olacak. Balkon sınırları içinde bahçe kurmanın yolları nelerdir diyorsanız, Bellona sizin için en etkili yöntemleri ve önerileri bu yazıda bir araya getirdi.
Gördükçe mutlu olacağınız, verimli bitkiler yetiştirebileceğiniz bir balkon bahçesine sahip olmak isterseniz, Bellona editör ekibi olarak özenle hazırladığımız bu içeriği inceleyebilirsiniz. Şimdi balkona bahçe kurmanın yollarını öğrenmek için, keyifli bir dekorasyon yolculuğuna çıkalım!
Balkonunuza Bahçe Kurmanın 11 Etkili Yolu
- Balkon zeminini oluşturun.
- Bahçe sınırlarını belirleyin.
- Bahçe mobilyası ile konforu sağlayın.
- Bitkilendirme için uygun alanlar hazırlayın.
- Doğal unsurlara yer açın.
- Gece kullanımı için aydınlatma unsurlarından faydalanın.
- Balkon duvarını canlandırın.
- Su kaynaklarından faydalanın.
- Bahçe ekipmanları için köşe oluşturun.
- Kuş yuvaları bulundurun.
- Salıncak kullanarak samimi atmosfer elde edin.
1) Balkon Zeminini Oluşturun
Balkona bahçe kurmak için öncelikle zemini hazırlamanız gerekir. Zeminde kullanacağınız balkon parkesi ya da çim halı gibi unsurlar, bahçenin daha şık görünmesine yardımcı olur.
Balkonda bahçe oluşturmak için balkon parkelerinden, çim halılardan, dekoratif bir kilimden faydalanarak diğer unsurları öne çıkarabilirsiniz. Her mevsim kullanışlı bir balkon bahçesi elde etmek için zemini boş bırakmamaya dikkat etmelisiniz. Otantik bir halı ya da jüt bir kilim, size bu süreçte ilham olabilir.
2) Bahçe Sınırlarını Belirleyin
Balkonda bahçe kurmak için hangi alanları kullanacağınızı belirleyin. Eğer dar bir balkonu değerlendiyorsanız, bitkiler için uygun alanı seçin. Geniş bir balkonda düzenleme yapacaksanız, duvar sınırlarını bitkilendirme ile çizebilirsiniz.
Açık bir balkonda düzenleme yaparken de sarmaşık bitkilerden, büyük saksılı ağaçlardan faydalanarak kendi bahçenizi oluşturabilirsiniz. Oturma alanı ve bahçe alanını ikiye bölmek için hasır panellerden faydalanabilirsiniz. Böylece balkonda bahçe kurarken, kendi alanınızı belirlemiş olursunuz.
3) Bahçe Mobilyası ile Konforu Sağlayın
Çiçek ve bitki yetiştirmek için balkonda bahçe hazırlarken, kendiniz için de oturma alanı hazırlamayı unutmayın. Bahçe mobilyası seçerek balkonda dinlenme ortamı elde edebilirsiniz. Bunun için bahçe masa takımları gibi ürünlerden faydalanabilirsiniz.
Bitkilerinize ayırdığınız alan dışında kalan boş zeminler için, uygun ölçüde masa ve sandalye almayı deneyin. Böylece bitkilerinizin büyümesine her gün şahit olabileceğiniz, dinlenme alanına sahip olabilirsiniz. Bu tür mobilyalar, balkon temasını da kolayca tamamlar.
4) Bitkilendirme İçin Uygun Alanlar Hazırlayın
Balkon bahçesine uyum sağlayan saksıları, nerede ve nasıl kullanacağınızı planlayın. Sarkıt ya da sabit saksılar kullanarak bahçe bitkilerinizin büyümesi için gerekli ortamı hazırlayın. Şık bir görünüm elde etmek için, seramik ya da taş saksıları seçebilirsiniz.
Kullanmadığınız eşyaları değerlendirmek için eski kavanoz, bardak, tencere gibi ürünleri dönüştürüp saksı görünümü verebilirsiniz. Böylece size ait olan balkon bahçesinde, el emeği ürünlerinizde bitki yetiştirebilirsiniz.
5) Doğal Unsurlara Yer Açın
Balkonda hayal ettiğiniz bir bahçeye sahip olmak için, doğal unsurlardan faydalanın. Kuru dal ve yapraklar, çakıl taşları ya da tuğlalar, irili ufaklı kesilmiş kütükler, balkonda doğal bir atmosfer oluşturmanızı kolaylaştıracaktır.
Belirlediğiniz temaya hitap ede doğal unsurları bir araya getirerek, yaşam alanında bahçenizi kısa sürede tam da hayalinizdeki gibi kurabilirsiniz. Duvar dekorasyonunda, masa üzeri dekorasyonunda bu tür unsurları kullanarak balkondaki atmosferi güçlendirebilirsiniz.
6) Gece Kullanımı İçin Aydınlatma Unsurlarından Faydalanın
Her mevsim balkonda hobiyle uğraşmak, bu konforlu alanda zaman geçirmek isterseniz, güçlü bir aydınlatma sistemi kurmayı da unutmamalısınız. Karanlık vakitlerde de balkon bahçenizde olmak istediğinizde, saksı içinde güneş enerjisi ile aydınlatma sağlayan ışıkları seçebilirsiniz.
Kapalı bir bahçe düzenliyorsanız, sarkıt avizelerden faydalanarak güçlü bir ışıklandırma elde edebilirsiniz. Tatil günlerinizde, boş zamanlarınızda balkondaki bahçede zaman geçirmek için, aydınlatmanın sizin için yeterli olmasına dikkat edebilirsiniz.
7) Balkon Duvarını Canlandırın
Balkondaki bahçeye dinamizm ve özgünlük kazandırmak için, duvarları boş bırakmayın. Balkon duvarlarını canlandırmak için duvar saksılarından yararlanın. Saksıları kullanmak istemiyorsanız, renkli bir boyama yaparak bahçeye enerji kazandırın.
Makrome duvar süsleri, deniz kabuklarından hazırlanan duvar aksesuarları, kuş ve marin temalı duvar objeleri sayesinde bahçe duvarınızı dikkat çekici şekilde kullanabilirsiniz. Dilerseniz, duvarın genişliğine göre yapay ya da gerçek sarmaşık kullanarak boş duvarı doğal bir görünümle kapatabilirsiniz.
8) Su Kaynaklarından Faydalanın
Balkonunuzda bahçe olmasını istiyorsanız, bu atmosferi zenginleştirmek için su kaynaklarından faydalanabilirsiniz. Yapay bir çeşme, dekoratif su çarkı gibi objeler size dekorasyon konusunda ilham olabilir.
Su kaynaklarına, bahçenizde yer vererek balkonun daha samimi ve doğal görünmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bitkilerinizi daha pratik şekilde sulamak ve balkon temizliğini yapmak için de balkonda musluk olmasına dikkat etmelisiniz. Çok kapsamlı bir balkon bahçesine sahipseniz, balkona musluk açmanız size avantaj sağlar.
9) Bahçe Ekipmanları İçin Köşe Oluşturun
Sık sık bahçenize bakım yapmak, bitkileri sulamak, hobilerle uğraşmak için size kolaylık sağlayan bir köşe oluşturabilirsiniz. Bahçe ekipmanlarınızı bir araya getirmek için kullanacağınız bu köşede, ihtiyacınız olan tüm eşyaları düzenleyebilirsiniz. Dilerseniz dekoratif bir servis arabası ya da minik bir düzenleyici dolap kullanabilirsiniz.
Bahçe ekipmanlarınıza anında ulaşmak için, bu köşe size kolaylık sağlayacaktır. Pratik depolama araçlarından faydalanarak bitki ilaçlarını, sulama kabını, su spreyini ve diğer eşyalarınızı balkonda bulundurabilirsiniz.
10) Kuş Yuvaları Bulundurun
Balkonda bahçe atmosferini oluşturmak için, kuş yuvalarını bulundurabilirsiniz. Sizin için herhangi bir risk taşımıyorsa, tavana asılı kalabilen kuş yuvalarından faydalanabilirsiniz. Bu kuş yuvalarına yem bırakarak, kuş sesleri ile huzur veren bir balkon bahçesine sahip olabilirsiniz.
Müstakil evlerde ya da yazlık evlerde sık sık kullanılan bu yöntem, balkonda bahçe oluşturmanın en keyifli yoludur. Kuş yuvaları sayesinde, balkonda doğal bir atmosfer elde edilir ve sabah yemek arayışı için dolaşan kuşlar, balkonunuzda kısa bir mola verebilir.
11) Salıncak Kullanarak Samimi Atmosfer Elde Edin
Balkon içinde bahçe kurmak isteyenler, salıncak veya hamak gibi konfor ögelerinden faydalanabilir. Geniş bir balkona sahipseniz bahçe salıncağı modellerinden, dar bir balkon kullanıyorsanız minimal hamaklardan seçim yapabilirsiniz.
Salıncak, bahçe ve balkonların vazgeçilmez konfor unsurudur. Bu ürünler sayesinde bahçenizle ilgilenirken dinlenme alanına gelip bahçenin keyfini çıkarabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:
Bahçe Peyzajı: En Güzel Bahçe Peyzaj Önerileri!
Veranda Nedir? En Keyifli Veranda Dekorasyonu İçin Öneriler
Minimalist Bahçe Tasarımı: Küçük Bahçeler İçin Şık ve Pratik Fikirler
- Banyo Yenileme Fikirleri: Az Miktarda Para ile Büyük Değişiklikler >
- Söz Töreni İçin Konuklara Özel Hediyelikler: Yaratıcı ve Anlamlı 12 Hediye Fikri >
- Evinizi Yenilemenin Ekonomik Yolları: Küçük Bütçeyle Büyük Değişiklikler >
- Evinizin Havasını Değiştirecek Stratejik Ev Tekstili Kullanımı >
- Evdeki Atölyeler: Kendin Yap Projeleri İçin İdeal Alanlar Yaratmak >
- Zamansız Elegans: Neoklasik Dekorasyon ile Modern ve Klasik Sentezi >
- Ünlü Romanlardan Esinlenen Dekorasyon Fikirleri >
- Film ve Dizi Setlerinden İlham: Dekorasyon Stilleri >
- Ev Taşımak İçin Koli Nereden Alınır? Taşınma Kolisi Alabileceğiniz Yerler >
- Geleceğin Evleri: 2030 Yılında Mobilya ve Yaşam Tarzı Trendleri >