Blog Under Construction
under

Amerikan Mutfak Nedir? Amerikan Mutfak Avantajları ve Dezavantajları

Açık mutfak olarak da bilinen Amerikan mutfak nedir? Evinizde Amerikan mutfak tercih etmenin avantajları ve dezavantajları bu yazıda!

Bellona Mobilya 21-12-2023 15:28:57
Amerikan Mutfak Nedir? Amerikan Mutfak Avantajları ve Dezavantajları

Amerikan Mutfak Nedir? Amerikan Mutfak Avantajları ve Dezavantajları

Geniş ya da dar odalardan daha fazla yararlanmak ve evlerde daha samimi bir ortam oluşturmak adına, ilk defa Amerikalılar tarafından evlerde uygulanan Amerikan mutfak stili artık ülkemizde ve pek çok ülkede kullanılır hale geldi. Özellikle de yeni inşa edilen evlerin, dönüşümün başladığı eski evlerin ilk tercihlerinden olan Amerikan tipi mutfak, evin genişliğini en iyi şekilde değerlendirme konusunda akıllara gelir. 

Küçük evlerde pratik ve samimi hava oluşturmaya yardım eden Amerikan tarzı mutfak aynı şekilde geniş ve ferah evlere de havalı görünüm katmak ve lüks mimari detayları oluşturmak için tercih edilmektedir.

Dünyanın pek çok noktasında ev projeleri hazırlanırken Amerikan mutfak tasarımları gündeme gelir. Ada tipi, L tipi, U tipi ya da diğer formlarda tasarlanan Amerikan mutfak hem sosyal bir alan hem de yemek yeme alanı olarak kullanılmaktadır. Aile üyelerinin de birçok açıdan işine yarayan bu mutfak tarzına Bellona farkıyla değinelim. Evinizde biraz değişim yapmak isterseniz; eski stildeki mutfağınıza sihirli dokunuşlar yapıp açık mutfak salon birleşimi olan Amerikan mutfak uygulayabilirsiniz.

Açık mutfak adıyla da tanıtılan Amerikan mutfak, hareket alanını genişleten özelliğe sahip olduğu için özellikle de çocuklu aileler tarafından talep ediliyor. Evde bulunan küçük çocukları ya da evcil hayvanları kontrol etmek adına Amerikan mutfak projeleri daha sık çiziliyor. 

Aynı zaman diliminde hem yemek hazırlayıp hem de evdeki diğer işlere ve misafirlere odaklanmak için de akıllara gelen bu mutfak stili, girdiği her eve canlılık ve hava getirecek. Şimdi Amerikan mutfağın özelliklerine ve kullanım alanlarına değinme zamanı!

Amerikan Mutfak Nedir?

Amerikan Mutfak Kullanışlı Mıdır?

Mutfakla oturma odası birleşik dekorasyon olarak özetlenebilen Amerikan mutfak kimine göre kullanışlı iken kimine göre kullanışlı değildir. Eğer evinizde  evcil hayvan varsa, küçük çocuklarınız varsa, odalarınız kullanışlı ve dar değilse Amerikan mutfak bu noktada size büyük kolaylık sağlayacaktır. Çünkü salon ve mutfağı aynı oda içinde sunan bu mutfak stili sayesinde yemek yaparken ya da yerken aynı yerde çocuğunuza bakabilir, kedi ya da köpeğinizi izleyebilir yahut misafirinize kahve sunabilirsiniz. 

Kullanışlı olmasının bir yönü de oturma grubu ile mutfak masasının aynı yerde olmasıdır. Hem yemek servisi yapıp hem de tatlı sohbetlerinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Eviniz ve evinizdekilerle iletişimin kopmaması için Amerikan mutfak büyük kolaylık sağlayacaktır diyebiliriz.

Amerikan mutfak avantajları konusunda size şu bilgiyi de verebiliriz. Metrekaresi küçük ve giriş kapısının mutfağa açıldığı ev tiplerinde, eşyaların ergonomik şekilde kullanılması için Amerikan mutfaklı evler sizi korkutmasın. Düşünün ki 1+1 eve taşınıyorsunuz ve kapıyı açtığınız anda Amerikan mutfağa giriyorsunuz. Bu odada televizyon, mutfak ve köşe koltuğunuz sizi karşılıyor. Pek çok işi aynı ortamda yapabildiğiniz için Amerikan mutfak tarzını sevebilirsiniz.

Amerikan mutfak kullanılan dairelerde pencere kullanımı da mümkündür. Bu özelliği sayesinde salon ışığından mahrum kalma ihtimaliniz çok düşüktür. Gündüz ve gece ayrı konforda kullanabileceğiniz Amerikan mutfak hem home office olarak hem de samimi bir açık mutfak olarak hayatınıza pratiklik katabilir.

Amerikan Mutfağın Tanımı

Amerikan Mutfak Nasıl Dizayn Edilir?

Amerikan mutfak nedir sorusuna yanıt bulmuşken bu mutfak stilinin nasıl dizayn edilmesi gerektiğine de değinmek gerekir. Eğer ev sahibi kişinin özellikle istediği tasarım detayları varsa; mutfak kişiye göre çizilebilir. Ancak site ve toplu konutlarda tek tip Amerikan mutfak dizaynı dikkat çeker.

Geniş ya da orta büyüklükteki odayı ikiye bölecek şekilde tezgah konumlanabilir. Bu mutfaklarda bir yerde koltuk grubu için boşluk oluşurken diğer yerde tezgahlar ve dolaplar yer alır. Dizayn konusunda eşyaların büyüklüğü ve kullanım amacı, yönlendirme sağlayabilir.

Açık mutfaklarda alan hacmine göre eşya seçilmesi önerilir. Gözü ve mekanı yormayacak halı, masa, koltuk kullanılabilir. Ocak kullanımı, buzdolabı konumu olabildiğinde pratik şekilde çizilir.

Amerikan Mutfak Dizaynı

Hangi Evlere Amerikan Mutfak Önerilir?

Mimari alana Amerikalılar tarafından tanıtılan ve yıllar içinde trend haline gelen Amerikan mutfak, birçok eve uyum sağlayabilir. Mutfağını değiştirip yeni bir soluk kazanmak isteyenler Amerikan mutfak yaptırabilir. Çok geniş odalara sahip evlerde de yine Amerikan mutfak kullanılması önerilir. 

Bağ, köy ve bahçe evlerinde; site ve yazlıklarda çok fazla dikkat çeken Amerikan mutfak stili sayesinde samimiyet dağılmadan, işler gecikmeden, ev kontrolü kaybedilmeden birçok iş aynı anda yapılabilir.

Amerikan Mutfak Dekorasyonuna Dair Aradıklarınız

Amerikan Mutfak Çeşitleri Nelerdir?

İhtiyaca ve evin projesine göre birçok Amerikan mutfak stili ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri U tipi mutfaktır. U tipi Amerikan mutfak seçeneklerinde, geniş tezgahlar ve bolca dolaplar dikkat çeker. 3 duvar kullanarak tasarlanan bu mutfaklarda, arkası açık kalan tezgah masa işlevini görebilir. Aynı şekilde açık alan, salon amaçlı kullanılır.

L tipi Amerikan mutfak ise; 2 duvar kullanarak çizilen Amerikan mutfak modelidir. Daha dar ve ferahlık elde edilecek evlerde kullanılabilir. Aynı şekilde geniş odalarda da L tipi kullanılabilir. 

I tipi Amerikan mutfak seçeneğinde tek duvar kullanılır. Uzun ya da kısa bir tezgah çevresinde oda şekillenebilir. Bu tip mutfaklar için ekstra yemek masası kullanılabilir. Rahat edenler ise salon bölmesinde orta sehpa kullanarak odayı daha kullanışlı hale getirebilir.

Amerikan Mutfak Çeşitleri

Amerikan Mutfak Dezavantajları Nelerdir?

Her projenin iyi yönleri olduğu gibi Amerikan mutfağın dezavantajları da olabilir. Birçok kişinin zevkine ve beklentisine hitap eden Amerikan mutfak, bazı kişiler tarafından beğenilmeyebilir. Neden Amerikan mutfak sevilmiyor derseniz bazı olası durumlardan bahsedebiliriz.

  • Amerikan mutfak, tezgahtaki dağınıklığı gizleyemez. Eğer düzeni seviyorsanız mutfak kısmında sürekli temizlik ve düzen sağlamanız gerekecektir.
  • Bulaşık ve yemek sesleri, salon kısmında duyulacağı için kimi insanlar bu durumdan hoşlanmaz. Özellikle de hasta ya da sese karşı duyarlı insanlar varsa; Amerikan mutfak kullanışlı olmayabilir.
  • Sürekli yemek yapılan Amerikan mutfaklarda, salon kısmına koku dağılabilir. Et, balık ve kızartma gibi yemeklerin piştiği günlerde koltukların olduğu alanda yemek kokusu hissedilir. Ancak bu durum sizi endişeye düşürmesin. Havalandırma sayesinde kısa sürede kokudan kurtulabilirsiniz.

Amerikan Mutfağın Dezavantajları

Klasik Mutfak ve Amerikan Mutfak Farkları

Ev üyelerinin yaşam tarzına göre; klasik mutfak ve Amerikan mutfak kullanışlı olmaktadır. Senelerdir birçok evde kullanılan kapısı ayrı, orta büyüklükte ve belirli sınırları olan klasik mutfaklar Amerikan mutfaklarla kıyaslanır hale geldi. Amerikan mutfak ile farkları illa ki olacaktır. 

Bu farklardan ilki içerdiği eşyalardır. Amerikan mutfakta masa, koltuk, televizyon, halı, mutfak ürünleri aynı mekanda kullanılabilir. Ancak klasik mutfakta sadece mutfak eşyalarının sığabileceği alan olduğu için yaşam odası eşyaları pek bulunmaz.

Amerikan Mutfağın Klasik Mutfaklardan Farkı

Amerikan Mutfak Maliyeti Hakkında İpuçları

Mutfakta tadilata başlamadan önce bütçe hesaplaması yapmak daha sağlıklı sonuçlar verebilir. Bunun için mutfakta yapacağınız değişikliklerin maddelendirilmesi ve kullanılacak malzemelerin fiyatlarının çıkarılması önerilir. 

Eğer aklınızda Amerikan mutfak yaptırmak ve yenilemek varsa; mutfakta yer alacak tezgahların, dolapların ölçüsüne fiyat çıkacaktır. Dar alanlar için daha düşük maliyet hesaplanırken geniş ve ferah odalar için daha çok malzeme kullanılması ödemelerin artmasına neden olacaktır. 

Kendi evinizse, mutfağınızın gerçekten değişmesi gerektiğine karar verdiyseniz, zevklerinize ve beklentilerinize yanıt verecek Amerikan mutfak projesi çizdirip kendi rahatlığınıza göre Amerikan mutfak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Eve Amerikan Mutfak Yaptırmak

Bu içeriği paylaş
E-Bülten
E-Bültene kaydolun
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.